Sporturile de iarnă - beneficii şi pericole

 Pirvu Cristina
.

Sporturile de iarnă – beneficii şi pericole. Sezonul rece încă nu se dă dus, iar amatorii de sporturi de iarnă iau cu asalt pârtiile din stațiunile montane. Pe lângă nenumăratele beneficii pe care le aduce mișcarea în aer liber, există totuși și niște inconveniente de care ar trebui să ținem seama.

Vremea rece ne îmbie să căutăm căldura și confortul propriului cămin, iar acest sedentarism autoimpus se soldează cu rezultate  neplăcute la finele sezonului hibernal – unul dintre cele mai deranjante fiind kilogramele în plus. Tocmai de aceea, specialiștii militează pentru un regim de viață echilibrat, inclusiv în perioada iernii. Și, cum mișcarea în aer liber este una dintre cele mai sănătoase opțiuni, putând fi practicată de întreaga familie, stațiunile montane ocupă primul loc în preferințele turiștilor în anotimpul alb. Schi, patinaj, săniuș, drumeții – toate sunt extrem de benefice pentru sănătate, constituind un ajutor neprețuit pentru menținerea în stare optimă a organismului, chiar dacă pentru începători acestea se pot dovedi o adevărată provocare. Totuși, informația că o persoană cu greutatea de 70 de kilograme poate consuma în jur de 400 de calorii într-o oră de schi și 550 cu placa de snowboarding poate fi extrem de mobilizatoare.

Unul dintre sporturile care în timp activează toate grupele musculare majore este schi-fondul. La fel și coborârea pe schiuri, care solicită la maximum picioarele, șoldurile și cvadricepșii, ajută la îmbunătățirea posturii, a flexibilității și întărește sistemul cardiovascular. La fel de bun pentru musculatura picioarelor este și patinajul, extrem de benefic pentru sistemul cardiovascular și, nu în ultimul rând, un element antistres deloc de neglijat. Dacă doriți să vă lucrați și partea superioară a corpului, nu aveți nevoie decât de o crosă – hocheiul pe gheață este ceva mai solicitant ca patinajul, însă antrenamentul intens solicită aproape toți mușchii.  Pentru doritorii de adrenalină este indicat snowboardingul, care nu doar că e un bun consumator de calorii, ci îmbunătățește și flexibilitatea, și agilitatea. Din păcate însă, atunci când entuziasmul și dorința de distracție sunt mari,
cei mai mulți dintre noi uită de reguli elementare, și nu de puține ori vacanța de iarnă se încheie pe un pat de spital… Cele mai comune probleme întâlnite printre practicanții sporturilor de iarnă sunt: febra musculară, entorsele (în spe- cial cele la genunchi), fracturile de membre, contuziile și întinderile musculare și ligamentare. E bine de știut că, înaintea vacanței de iarnă cu minimum o lună, dacă mergeți la schi, trebuie să începeți
un program de pregătire fizică destinat întăririi articulațiilor; pe pârtie, înainte de punerea schiurilor și a clăparilor în picioare, trebuie să faceți niște mișcări de încălzire și stretching și, nu în ultimul rând, trebuie să vă asigurați că aveți un echipament de schi adecvat și legăturile schiului corect reglate. Ca primă măsură în cazul unui accident minor la schi, e indicat să folosiți sprayurile reci și plasturii de crioterapie, însă, dacă situația o impune, mergeți de îndată la medic!

Marele duşman al sporturilor de iarnă

Marele dușman, de obicei unul depistat prea târziu, al practicanților de sporturi de iarnă este frigul. Uneori, în urma unei zile petrecute pe pârtie se poate instala hipotermia și, odată cu ea, frisoanele, tulburările de vorbire, oboseala și pierderea coordonării. Mai mult, când temperaturile scad mai jos de -7 grade C°, pot apărea degerăturile, care se manifestă în general prin amorțeli la nivelul obrajilor, urechilor, mâinilor și picioarelor, cazurile grave necesitând asistență medicală de urgență. În plus, expunerea îndelungată la frig poate cauza atac de cord, deci dacă știți că aveți probleme trebuie să vă luați măsuri de precauție și să evitați să stați zi-lumină în aerul înghețat. Este extrem de important să vă îmbrăcați corespunzător petrecerii unei zile în aer liber. Țineți cont de regula celor trei straturi: stratul care vine în contact cu pielea poate fi sintetic (bumbacul absoarbe
transpirația și crește riscul de hipotermie), apoi e indicat să aveți un jerseu din lână și geacă de schi, compusă din mai multe straturi. Protejați-vă capul, fața, mâinile și picioarele!Purtați căciulă, mască, mănuși și încălțăminte adecvată, pentru a vă feri de degerături și, cel mai important, hidratați-vă, atât înainte, cât și după sesiunea de sport, chiar dacă nu vă este sete!Dacă veți urma aceste sfaturi, vacanța voastră la schi va fi, cu siguranță, una memorabilă.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton