Pe timpul iernii, pielea noastră are mult de suferit din cauza frigului și a aerului uscat. Iritațiile, roșeața sau senzația de piele care ține sunt, de cele mai multe ori, inevitabile, oricât de bine ai încerca să te îngrijești și să te ferești de ger. Chiar și așa, există câteva metode recomandate de dermatologi care te pot ajuta să minimizezi impactul frigului asupra pielii și să o menții cât mai sănătoasă și hidratată, indiferent de anotimp:
Menține un nivel optim al umidității în casă
Nu numai aerul rece ne deshidratează pielea, ci și cel cald și uscat din locuință. Dermatologii spun că putem combate acest efect dacă bem unul sau două pahare în plus de apă zilnic, dar și prin menținerea unei umidități optime în casă. De regulă, umiditatea din locuință trebuie să fie păstrată între 40 și 50%, însă pe timpul iernii poate fi și mai scăzută, pentru a evita formarea condensului. O umiditate de 35% este considerată optimă pentru casa ta, în timpul sezonului rece.
Evită epilarea clasică
Iarna, pielea noastră este mult mai predispusă descuamării și apariției iritațiilor, motiv pentru care dermatologii recomandă să evităm metodele de epilare care pot fi agresive cu pielea. De exemplu, lama de ras îndepărtează părul nedorit, dar pentru că pielea este uscată și lipsită de uleiurile naturale care o fac catifelată la atingere, riscul apariției iritațiilor și a firelor crescute pe sub piele este mult mai mare. De asemenea, epilatorul sau ceara pot fi și ele extrem de agresive cu pielea ta. Ceara fierbinte exacerbează deshidratarea pielii, în timp ce iritațiile și micile puncte roșii apărute după folosirea epilatorului vor dispărea într-un timp mai îndelungat. Cea mai bună soluție este să mergi la un salon de epilare definitivă în București și să scapi pe termen lung de părul nedorit, fără durere și fără ca pielea ta să fie afectată.
Evită dușurile fierbinți și băile lungi
Oricât de mult ți-ar plăcea să te relaxezi într-o baie fierbinte după o zi petrecută în frig, acest obicei poate cauza apariția unor crăpături la nivelul pielii, mai ales atunci când aceasta este deshidratată. Iritațiile sau senzațiile de mâncărime apărute după un duș pot fi provocate de apa fierbinte, așa că dermatologii ne recomandă să evităm băile lungi pe timpul iernii. La fel de important este să folosim un ulei de corp sau o loțiune intens hidratantă imediat ce am ieșit din cadă, când pielea este încă puțin umedă, astfel încât crema să pătrundă în profunzime.
Exfoliază-ți pielea mai rar
Dacă ai pielea foarte uscată, atunci s-ar putea să fie mai bine să nu o exfoliezi deloc pe timpul iernii, întrucât riști să distrugi bariera naturală a pielii tale, care nu va mai face la fel de bine față gerului și aerului uscat. Dacă ai o piele normală, atunci exfolierea o dată pe săptămână este suficientă pentru a permite regenerarea celulară, pentru a favoriza absorbția loțiunilor hidratante și pentru a îndepărta celulele de piele moartă. De asemenea, asigură-te că exfoliantul pe care îl folosești are proprietăți emoliente și că este suficient de blând cu pielea ta, astfel încât să nu o zgârie sau să o curețe prea agresiv. Orientează-te către exfolianți îmbogățiți cu uleiuri naturale, precum cel de cocos sau cu unt natural de shea sau de cacao.
Schimbă modul în care îți hidratezi pielea
Pe timpul iernii, este bine să ne schimbăm loțiunea de corp obișnuită cu una mai grasă, cu o consistență mai solidă sau cu un ulei de corp. Chiar dacă acesta se absoarbe mai greu în piele, efectul său hidratant este de durată mai lungă, formând o barieră de protecție pe suprafața pielii, care rămâne activă chiar și atunci când ieșim din casă. În general, loțiunile de tip spray au un efect hidratant mai slab, mai ales când conțin apă sau alcool printre ingrediente. În schimb, loțiunile la borcan sunt ideale pentru vremea rece, iar consistența lor este de obicei mai cremoasă.
Sursa foto: freestocks.org from Pexels
(P) Material publicitar realizat împreună cu Nomasvello