Cosmeticele sunt periculoase?

 Revista VIVA
.

Ftalatii folositi pentru a pastra culoarea si mirosul produselor cosmetice nu sunt trecuti pe etichete, desi se spune ca sunt foarte periculosi si ca provoaca infertilitate. Exista cosmetice fara ftalati?
Ftalatii sunt produse chimice utilizate in industria de materiale plastice si cosmetologie de peste 50 de ani. Toxicitatea lor a fost indelung studiata. In cosmetologie, Uniunea Europeana a interzis utilizarea unui singur ftalat-DEHP, al carui potential toxic este crescut, dar ceilalti sunt permisi. Consumatorii nu au de ce se teme daca folosesc produse cosmetice autorizate de Ministerul Sanatatii, deci comercializate in farmacii, parfumerii, supermarketuri.

Este adevarat ca si talcul este nociv?
Chiar daca in trecut a fost controversat, talcul folosit in cosmetice de catre multe produse naturale este 100% sigur. Ingrijorarile legate de siguranta au fost legate de contaminarea cu siliciu din sol.

Prin folosirea produselor cosmetice, sistemul de protectie naturala al corpului este diminuat?
Nu exista dependenta de cosmetice si in niciun caz nu afecteaza sistemul de aparare a organismului sau pielii, dimpotriva il intareste prin rehidratare, cresterea etanseitatii stratului cornos si impiedica patrunderea alergenilor si factorilor exogeni.


Daca un produs cosmetic provoaca o reactie alergica, inseamna ca el este periculos pentru sanatate sau doar ca nu este potrivit persoanei care il foloseste?

Alergenii pot fi substante naturale, in general provenind din uleiuri esentiale si parfumuri, sau substante chimice care antreneaza o reactie alergica prin simplul contact. In general, cosmetologia nu utilizeaza substante identificate ca si alergizante in formule. Exista insa persoane cu un nivel crescut de sensibilitate. Acestora le recomand sa utilizeze produse dermatocosmetice, produse de farmacie pe care scrie hipoalergenic.

Produsele bio sunt intr-adevar mai bune pentru consumator?
In cosmetica, ca si in alte domenii, marcile adopta discursul unei tendinte „bune pentru consumator. Ceea ce nu e adevarat, cumpararea de produse bio releva astazi mai mult un gest de simpatie pentru planeta. Acestea mai au inca eforturi mari de facut si in ce priveste packagingul. Partea super decorativa a luxului e greu de inlocuit in preferintele unui public, iar sentimentul de siguranta al produselor de farmacie este greu de egalat. Deocamdata produsele bio reprezinta doar o nisa de 2% din piata mondiala.


Credeti ca secolul urmator va fi bio sau nu va fi deloc?

Industria sta in expectativa. Asteptam sa vedem ce face marele lider… al acesteia. Daca el va schimba formulele inlocuind actualii con-servanti cu conservanti naturali, toata lumea il va urma. „Green va deveni chic, demodand tot restul? Ramane de vazut…

Luana Pesa, Foto: Guliver

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton