Îngrijirea tenului acneic. Ce rutină să urmezi

 Lupescu Anca
.

Îngrijirea tenului acneic este un proces care trebuie să fie delicat și potrivit tipului de acnee pe care îl ai. De aceea, ar trebui să consulți un dermatolog, dacă problemele tale cu tenul sunt foarte grave. El îți va prescrie tratamente care pot fi locale sau produse care se pot obține doar cu rețetă. 

Îngrijirea tenului acneic

Acneea devine din ce în ce mai frecventă la adulți, până la 15% dintre femei sunt afectate, iar pielea uscată sau grasă poate avea, de asemenea, efecte similare asupra tenului tău.

Îngrijirea părului ondulat. Ce pași să urmezi împotriva firelor rebele

Deci, ce cauzează acneea, exact? Când porii pielii sunt înfundați, de obicei de celulele moarte ale pielii, uleiul nu poate ieși la suprafață și se acumulează în pori și sub piele, creând puncte albe, punct negre sau acumulări de sebum.

Acesta este un mediu perfect pentru bacteriile Propionibacterium acnes, care apoi înfloresc și provoacă inflamație, creând coșuri.

Îngrijirea tenului acneic înseamnă mai mult decât aplicarea produselor care elimină imperfecțiunile.

Poate implica și schimbări ale stilului de viață – prima dintre acestea fiind adesea o rutină nouă și îmbunătățită de îngrijire a pielii.

Depinde de tipul de acnee

Cel mai simplu mod de a împărți acneea este în tipuri neinflamatorii și inflamatorii.

Neinflamator

Acneea neinflamatoare se referă la porii înfundați care apar ca puncte negre sau puncte albe.

Este cel mai blând tip de acnee și este ușor de observat. Punctele negre au un aspect întunecat și pot apărea oarecum plate pe piele. Punctele albe sunt mici umflături de culoarea pielii.

Inflamator

Orice cu un aspect roșu sau mai robust este clasificat în esență drept acnee inflamatorie.

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș

Aceasta poate varia de la papule și pustule până la noduli și chisturi mai severe.

Papulele sunt mici umflături roșii, în timp ce pustulele sunt mici umflături care conțin puroi. Papulele se transformă adesea în pustule.

Apoi există acneea mai profundă și mai dureroasă.

Aceste umflături sunt de obicei mai mari decât coșul obișnuit și se simt ca și cum ar fi sub piele.

În funcție de tipul tău de piele

Este obișnuit ca acneea să fie legată de tenul gras. La urma urmei, excesul de ulei este un contributor cunoscut al erupțiilor.

Dar tipurile de piele uscată pot suferi totuși acnee din mai multe motive, fie că se datorează factorilor de mediu sau o rutină slabă de îngrijire a pielii care irită pielea și înfundă porii.

Cum să te îmbraci la birou. Ce trebuie să știi

Știind ce tip de piele ai, te poate ajuta să alegi o rutină de îngrijire a tenului acneic în cel mai bun mod posibil.

Cum determini tipul de piele? 

În primul rând, spală-ți fața cu un săpun blând pentru copii. Usucă ușor tenul. Nu aplica niciun produs de îngrijire a pielii.

Câteva ore mai târziu, examinează-ți pielea. Dacă este strălucitoare, ai tenul gras. Dacă apare descuamată, aspră sau roșie, ai pielea uscată.

Pielea mixtă va apărea uscată pe obraji și strălucitoare pe frunte, nas și bărbie.

Pielea „normală', între timp, va avea o strălucire sănătoasă, fără probleme vizibile.

Reține că este posibil să fii predispus la acnee fără a avea pielea uscată sau grasă.

Sfaturi 

Îngrijirea tenului acnic nu implică doar încercarea unor diferite produse. Acesta cuprinde o curățare atentă și câteva schimbări simple ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă, săracă în grăsimi, zaharuri și carbohidrați. 

Spală-te pe față de două ori pe zi și ori de câte ori transpiri. Este recomandat să te speli pe față când te trezești și înainte de a merge la culcare.

Făcând-o de mai mult de două ori pe zi, cu excepția cazului în care ești deosebit de transpirat, poate irita pielea.

Fii delicat; nu freca și nu folosi exfolianți duri. Acneea nu este o problemă de „murdărie', deci frecarea mai tare și utilizarea exfolianților duri nu ajută și poate duce doar la mai multă roșeață și iritație.

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

Nu umbla la coșuri. Este foarte tentat să scoți acel coș. Dar acest lucru poate duce la cicatrici. De asemenea, poate transfera bacterii în alți pori și poate transforma ceea ce era un mic coș în acnee profundă și inflamată.

Dacă totuși trebuie, ai grijă că o faci în siguranță și în condiții sanitare. Aplică o compresă caldă pentru a deschide porii și folosește bețișoare de urechi curate pentru a împinge ușor în jos de fiecare parte a punctului negru sau a punctului alb ori a coșului.

Cel mai bine este să nu încerci acest lucru cu tipuri de acnee mai profunde, cum ar fi pustulele.

Spală regulat orice intră în contact cu tenul. Lenjeria de pat, pensulele de machiaj și chiar ecranele telefonului pot avea bacterii care îți pot înfunda porii.

Pentru a evita înfundarea porilor, schimbă cearșafurile săptămânal și fețele de pernă de două sau trei ori pe săptămână.

În mod ideal, ar trebui să cureți pensulele de machiaj în fiecare zi. Dar dacă acest lucru nu este fezabil, spală-le o dată pe săptămână.

Telefoanele pot fi șterse cu un demachiant special o dată sau de două ori pe zi.

Optează pentru produse noncomedogenice. Noncomedogenic este o etichetă pe care probabil ai văzut-o destul de multe pe produsele de îngrijire a pielii.

Uneori poartă numele de fără ulei, non-acnegenic sau pur și simplu „nu înfunda porii'. Fiecare produs folosit pe zonele predispuse la acnee ar trebui să aibă etichetele „fără ulei, noncomedogen'.

Ai crede că orice produs etichetat astfel ar ajuta doar pielea predispusă la acnee, nu? Din nefericire nu.

Cel mai bine este să verifici lista completă de ingrediente înainte de utilizare. Evită orice conține potențiali iritanti, cum ar fi alcoolul sau parfumul.

Menține tenul hidratat

Menținerea pielii hidratate poate ajuta la combaterea excesului de ulei care duce la acnee. Cu toate acestea, există cercetări limitate pentru a susține acest lucru.

Online, veți găsi o mulțime de mărci care vând suplimente care pretind că alunga acneea.

Dar, cu excepția cazului în care aveți un deficit serios de un anumit nutrient, există puține dovezi care să demonstreze că ajută foarte mult pielea.

Același lucru este valabil și pentru sfaturile dietetice. De exemplu, doar o cantitate mică de cercetări a găsit o legătură între dietă și acnee.

Cel mai bine este să nu elimini un anumit nutrient sau un întreg grup de alimente fără sfatul unui specialist.

Rutina de îngrijire a tenului acneic

O rutină de îngrijire a pielii care nu este potrivită pentru tipul sau problemele tale de piele poate ajunge să cauzeze mai multe probleme.

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Iată fiecare pas pe care ar trebui să îl iei în considerare atunci când ai de-a face cu tenul predispus la acnee.

Dimineața

Acidul salicilic acționează pentru a desfunda porii și a reduce inflamația. Este ideal pentru punctele negre și punctele albe, dar poate ajuta și pustulele să dispară mai repede. 

Retinoizii exfoliază suprafața pielii, îndepărtând, printre altele, celulele moarte ale pielii care înfundă porii. De asemenea, ajută la stoparea inflamației și sunt fundamentale pentru toate formele de regim de acnee. 

Demachiant. Curățarea pielii dimineața poate fi o componentă bună a unei rutine de înrijire a tenului acneic. Dacă ai ten gras, poți încerca spuma de spălare pentru îndepărtarea uleiului.

Toner. Folosește un toner pentru a scăpa de excesul de ulei care poate contribui la erupții. 

Crema hidratanta. Indiferent dacă tenul tău este uscat sau gras, o cremă hidratantă va menține pielea hidratată. 

Cremă de protecție solară. Unele tratamente pentru acnee pot crește sensibilitatea tenului la lumina soarelui. Protejează-l cu un spectru larg de protecție solară SPF 30 sau chiar 50. 

Machiaj. Deși acesta nu este un pas esențial, machiajul poate acoperi rapid cosurile și roșeața reziduală. Unele fonduri de ten conțin acid salicilic care luptă împotriva erupțiilor.

Seară

Demachiant. Dacă ai ales să purtați machiaj, îndepărtarea corectă a acestuia va ajuta la menținerea porilor neînfundați. 

Tratament local. Aplicarea unui tratament local după curățare poate permite ingredientelor să pătrundă adânc în piele. Pe lângă tratarea cosurilor existente, aceste produse pot viza cicatricile și pot opri noile erupții. 

Îngrijirea părului creț. Ce rutină ar trebui să urmezi

La nevoie

Exfoliant. Exfoliază o dată sau de două ori pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii care pot bloca porii și pot duce la erupții. 

O mască de față bine formulată, cu sulf sau un tratament pentru ten acneic poate ajuta la combaterea uleiului și a impurităților, hidratează pielea uscată și reduce roșeața. Utilizează de până la trei ori pe săptămână pentru rezultate optime.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton