"Lumea modei s-a schimbat foarte mult. Acum oricine are o șansă. Dar, ca să reușești, îți trebuie talent nativ și mai ales atitudine. În România sunt foarte mulți tineri designeri talentați". Tot ce trebuie să știi dacă vrei să devii model profesionist

 Dana Enache
.

Riccardo Gubiani, organizator de evenimente în lumea modei, ne-a oferit un amplu interviu în care am vorbit pe larg despre această industrie, atât de fascinantă pentru tinerii din România. Depotrivă modele sau designeri. Da, avem modele în România, avem designeri talentați, avem brand-uri, avem case de modă. Unii dintre ei sunt cunoscuți în România, alții și internațional, alții sunt la început de drum. Pentru ei, am deconspirat multe dintre secretele acestor meserii din eterna și creativa lume a modei.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Riccardo, pregatesti un eveniment de anvergura la Roma, la care vor participa foarte multi copii din Romania. Povesteste-ne tu mai multe despre eveniment. La ce surprize sa ne asteptam?

Este un eveniment grandios, unde vor fi prezenți copii din România, Moldova și Italia, iar scopul evenimentului este acela de a le arăta tuturor ce înseamnă această industrie a modei, a frumosului, a frumuseții și de a le arăta calea potrivită celor care vor cu adevărat să aibă o carieră în acest domeniu. De aceea, am încercat să lucrăm cu branduri diferite, să facem prezentări diferite, să îi punem în situații diverse, ca să înțeleagă cu exactitate despre ce e vorba. Totul este îmbrăcat foarte frumos, ca un joc, avem și multe surprize pe care copiii le vor vedea și vor avea parte de ele la fața locului. International Fasion Gala are loc lângă Roma, într-un cadru de poveste.

De ce crezi ca este important sa incepi foarte devreme, ca si copil, atunci cand iti doresti o cariera in moda?

Cariera în acest domeniu avansează foarte repede, de aceea este important să începi devreme. Evident, este necesară o perioadă de pregătire înainte, ca să te formeze cumva, să înțelegi pentru ce trebuie să fii pregătit, să-ți ofere siguranță de sine. Este foarte important să-ți faci o primă impresie și apoi depinde de tine dacă ajungi să te îndrăgostești de lumea asta, a modei, sau ajungi să o uărști. Este o meserie foarte serioasă și care cu adevărat trebuie luată în serios, altfel nu vei putea face performanță.

Ce calitati trebuie sa aiba un adolescent ca sa aiba sanse sa faca o cariera in acest domeniu?

E o întrebare extrem de specifică… La fel ca în orice altă meserie pentru că, da, modelling-ul este o meserie, este o artă, dar în primul rând o meserie… Trebuie să fie și puțin talent nativ, dar mai este un criteriu extrem de important, cel mai important: atitudinea. Atitudinea este cea care te duce mai departe, care îți poate asigura succesul, care te poate determina să faci o muncă într-adevăr calitativă. Un adolescent trebuie să aibă grijă de corpul lui, și nu doar modelele. Trebuie să aibă grijă ce mănâncă, să facă sport, să facă plimbări lungi, e foarte important.

Cum ti se pare ca s-a schimbat lumea modei in ultimii 20 de ani?

Ooo, s-au schimbat foarte multe în modă, în ultimii ani. S-a schimbat totul, felul în care se lucrează, cum se aleg modelele, faptul că s-a dezvoltat foarte mult producția video. Din păcate, numele mari ale modei au cam lipsit, în ultimii ani. Am avut și perioada pandemiei, în care s-a schimbat iarăși totul. Am avut un an și jumătate în care nu am putut face prezentări propriu-zis, am făcut show-uri online și ne-a lipsit treaba asta, faptul că oamenii nu s-au mai întâlnit față în față. Sperăm, totuși, că nu ne va lipsi niciodată ingredientul esențial: creativitatea.

Ce cauta designerii, in momentul de fata, la un model? Sau companiile publicitare?

Astăzi, fie că vorbim despre designeri, despre brand-uri, despre influenceri, jurnaliști sau oricine are legătură cu această meserie, se caută oameni care să aibă ceva al lor, să fie diferiți, speciali, să aducă ceva nou. Cel mai bun lucru este că, în ultimii ani, își găsesc locul toți, nu se mai face discriminare, sunt căutate toate tipurile de persoane, de toate etniile, cu orice fel de culoare de păr, de ochi, de piele, din toate zonele lumii. Ceea ce, în trecut, nu era acceptat, acum este acceptat și chiar căutat. Ceea ce, în trecut, nu era acceptat, acum este considerat diferit, special și se bucură de mare succes în lumea modei.

Au ramas valabile standardele 90-60-90 pentru a fi un model de succes, in ziua de azi?

Aceste măsuri, pentru o înălțime de 1,77-1,78, cât trebuie să ai ca să defilezi pe podium, consider că sunt adecvate, că sunt bine proporționate. Modelele trebuie să aibă o siluetă potrivită pentru cât mai multe tipuri de haine, pentru colecții diferite, pentru design diferit și cred că acestea se încadrează. De multe ori, o femeie cu sânii mai mari, de exemplu, nu poate purta orice fel de creație și să pună în valoare creația respectivă, așa cum își dorește designer-ul.

Tinerii sunt fascinati de lumea modei, dar stim cu totii ca nu e deloc usor sa faci cariera in domeniu. La ce ar trebui sa se astepte cei care aspira sa devina modele?

Îmi este limpede că mulți dintre copii sunt fascinați de lumea asta pentru că li se pare totul frumos, ca în povești, o lume perfectă, ideală, unde ei devin vedete sau persoane foarte cunoscute… În realitate, cariera unui model este foarte grea, iar lumea modei este foarte dură. Gândește-te că zi de zi apar oameni noi, care îți fac concurență. Sunt situații în care și modelele consacrate sunt înlocuite de designeri de fețe noi, care au ceva special, care vin cu ceva nou. E o luptă continuă ca să-ți menții poziția, ca să fii în top, să fii în conitnuare căutat. Nu e o activitate simplă, este un domeniu în care zilnic poate apărea cineva nou care să-ți ia pâinea de la gură.

Ce ne poti spune despre partile mai putin frumoase ale acestei meserii?

Eu sunt foarte direct. E o lume în care se călătorește mult, cunoști foarte multe persoane, este o viață frumoasă, dar care nu este constantă, lucrurile poate că nu au continuitate. Totul se trăiește foarte intens și rămâi cu foarte multe amintiri plăcute, rămâi cu multe cunoștințe… Cele mai frumoase amintiri le ai atunci când lucrezi în lumea asta, sigur ai ce să le povestești nepoților.

Riccardo, tu vorbesti limba romana aproape de perfectie. Hai sa te cunoastem mai bine… asadar, cum ai inceput sa lucrezi in lumea modei?

Lumea modei nu era nici pe departe pe lista mea de dorințe, eu am lucrat în Italia, inițial, în domeniul construcțiilor. Aveam o mare firmă de construcții împreună cu familia mea. Apoi, am avut tot felul de situații și de deziluzii. Apoi, am avut ocazia să cunosc persoane din lumea modei și am rămas fascinat, asta se întâmpla acum 32 de ani. Într-o zi, s-a organizat un eveniment la București, unde erau invitați foarte mulți italieni, printre care și oameni de la agenția Why Not, cu care lucra și Naomi Campbell, la vremea respectivă. Ulterior, eu am deschis o agenție de modele în România, ca să caut modele care să lucreze în Italia, la Roma și la Milano. Este o lume care nu te lasă să respiri, mereu ai câte ceva de făcut și de învățat. Odată ce ai îmbrățișat lumea asta, este ca o caracatiță, nici că-ți mai dă drumul.

Cand ai venit prima oara in Romania si de ce? Cum ai descoperit tara noastra?

În urmă cu 20 de ani am venit prima oară în România. Auzisem multe despre România, că aveți o cultură apropiată cu a noastră, a italienilor. Știu că aveți și voi natură frumoasă, la fel ca și noi. Chiar am venit cu mașina de multe ori și mi-a plăcut să vizitez munții voștri. Eu sunt din Friuli, unde este de asemenea relief muntos. Îmi plac și oamenii din București. Chiar dacă, în trecut, unii oameni din București mai încercau să te tragă pe sfoară, văzându-te că ești străin.

Ce iti place cel mai mult in Romania?

Cel mai multe îmi place ciorbița, îmi place ciolanul, îmi place că stați împreună la masă, că beți pălincă, țuică. Îmi place că mă relaxez aici. Aici îmi încarc bateriile.

Cum ti se pare lumea modei din Romania? Ce avem bun si ce ne lipseste?

Mi se pare că în România sunt foarte multe proiecte ale tinerilor designeri, proiecte care au devenit cunoscute și în străinătate, în Franța, în Italia. Fac colecții bune pentru vânzare. Din păcate, însă, există și designeri care nu reușesc să vândă, nu au showroom-uri, cred că trebuie mai bine studiată strategia lor. Și mai e ceva: trebuie să fii mândru și de creațiile tale și de originile tale române. Talent există și asta e foarte bine. Am văzut universitățile de la Cluj, Timișoara și București. Dar nu trebuie să lucrezi doar pentru colecțiile de pe podium, trebuie să lucrezi și pentru linii vestimentare pe care să ajungi să le vinzi.

Exista designeri romani cunoscuti in Italia?

Din păcate, fițele nu te ajută să ai succes internațional. E foarte greu să ajungi în Vogue sau să ai magazin pe Via Montenapoleone. Din păcate, am observat că există fițe, în România. Ca să ai succes internațional trebuie să fii umil, să ai un produs de calitate cu un preț adecvat, mai degrabă preț pentru calitate și nu preț pentru numele tău. Marii designeri din Italia sunt oameni simpli, liniștiți, nu au fițe.

De ce crezi ca nu avem, totusi, foarte multi designeri de succes international?

Da, sunt foarte mulți tineri designeri talentați în România, dar trebuie puțin să-și schimbe mentalitatea. Să fie modești, să fie mândri, să fie liniștiți, să facă produse care să se vândă.

La final, mai spune-ne tu cateva secrete din lumea modei, care sa ne uimeasca!

Lumea modei chiar are secrete, noi folosim des vorba asta, sunt foarte multe secrete. Și fiecare trebuie să deslușească aceste secrete. Dar, ca să le afli, mai întâi trebuie să te cunoști pe tine foarte bine. Este foarte important ca fiecare să cunoască foarte bine această lume, trebuie să știi să îi vezi simplitatea, să stăpânești comunicarea și să știi ce ai de făcut.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton