Recent întoarsă de la o clinică de detox din Antalya, Malvina Cservenschi ne-a povestit cât de mult i-a schimbat o decizie aparent simplă viața și de ce consideră esențial acest tratament din ce în ce mai popular.
Cum ai hotărât să faci detox?
În ultima perioadă, am avut ocazia să călătoresc destul de des și în locații minunate, dar deși rezultatele proiectelor profesionale au ieșit așa cum ne-am propus, corpul mi-a transmis un mesaj destul de clar, mai exact că are nevoie de relaxare și odihnă. Împreună cu Rhea, (n.r. designerul Rhea Costa) am decis să alegem o zona deosebită, cu multă verdeață și energii pozitive. Nu am plecat în Antalya ca să slăbim, ci pentru a ne purifica organismul, a ne echilibra metabolismul și a intra în contact cu noi și corpurile noastre.
De ce ai ales să pleci tocmai în Turcia pentru detox și nu ai urmat tratamentul la noi în țară?
Faptul că ne simțeam obosite, încărcate, lipsite de energie ne-a făcut să luam decizia de a pleca imediat într-un loc liniștit, care din toate punctele de vedere a corespuns necesităților noastre fizice și emoționale. Apreciez foarte mult centrele din România, dar cum aveam nevoie și de vacanță, am hotărât să luăm un pic de distanță față de zona dedicată proiectelor profesionale.
THE LIFECO este un concept complet de well-being/well-ageing, centru de și de prevenție a bolilor cauzate de stres și se dedică de fapt anticipării și împlinirii nevoilor oamenilor moderni care se luptă cu anxietatea și sindromul de burn-out cauzat de ritmul alert și haotic în care trăim. Acolo am găsit un program de detox complet cu cazare, tratamente, terapii, yoga, meditație, un loc construit într-o locație ideală, pe malul mării și care te îmbie la meditație, relaxare, echilibru și revelații.
În ce a constat tratamentul de detox?
Am urmat un program de curățare totală, mai exact Master Detox care este cel mai rapid și complex program, recomandat după un consult medical de specialitate.
Programul este extrem de disciplinat și organizat, conceput pentru a nu resimți efecte adverse neplăcute. Shake-urile conțin o varietate de mixuri cu efect detoxifiant, probiotice, suplimente și minerale, care se consumă la intervale regulate. În paralel, este recomandat ceaiul sau supa de legume, fără limite de consum.
Important este faptul că regimul în sine îți asigură tot necesarul de nutrienți pentru organism, astfel încât să nu ai senzația cumplită de foame, pe care de regulă o resimți când nu consumi mâncare solidă. Lipsa nutriției noastre obișnuite oferă organismului șansa de a se relaxa și de a curăța colonul, sângele și sistemul limfatic.
Ficatul, la rândul lui, va avea timp să se odihnească, nemafiind ocupat cu procesul zilnic digestiv. Pancreasul se va recupera deoarece nu va mai resimți nevoia de insulină. Întregul proces este susținut de activități complementare precum respirație conștientă, yoga, saună, masaj, dermoabraziune, curățarea colonului. Rezultatele sunt vizibile imediat deoarece se elimină toxinele, organele au ocazia să se odihnească și să-și revină, iar pielea își recapătă strălucirea si vitalitatea.
În paralel am urmat tratamente și terapii adiacente, care să ajute la vindecarea holistică a corpului: sedințe de yoga, hamam, sauna cu infraroșii, precum și o serie de terapii dedicate curățării și revigorării mentale: Ozone Therapy, Vitamin C, Health Protocols, Mind Detox, etc.
La toate acestea se adaugă multă atenție și iubire din partea celor din echipă.
Spun asta pentru că în primele două zile există dureri de cap și stări de rău. Persistă starea de oboseală deoarece organismul elimină atunci toate toxinele și tot ce a fost acumulat într-un mod de viață alert, obiceiuri cauzate de o alimentație dezechilibrată, faptul că nu facem mișcare în aer liber atât cât ar trebui. Apoi aceste stări dispar încet încet și lasă loc energiei bune, dar este nevoie de mult autocontrol și disciplină, iar sprijinul echipei de specialiști este esențial.
Ce schimbări ai observat după perioada petrecută acolo?
Cred că principalul beneficiu este o îmbunătățire la nivelul energiei, al puterii interioare, al stării psihice și bunei-dispoziții. Începi să-ți conștientizezi mai mult corpul, mintea, fiecare organ și realizezi cât este de important fiecare aliment pe care îl consumi.
Te ajută să îți dai seama cât de mult îți poate influența modul de viață alimentația și care este motivul pentru care, deși dormi noaptea și mergi la sală, te simți obosit și ai uneori o stare psihică proastă. Realizezi că poți mânca gustos și bine și sanatos în același timp.
Sunt, evident, lucruri de bun simț de care ținem cu toții cont, știm teoretic ce trebuie să facem, însa e nevoie să fie făcute constant și cu focusare.
Presupun că un detox înseamnă și schimbarea unor obiceiuri considerate nesănătoase. La ce ți-a fost cel mai greu să renunți?
După ce am văzut cum arată sângele meu și cum ar trebui să arate, ce înseamnă lipsa hidratării zilnice, influența consumului de alimente nepotrivite, nu mi-a fost greu să renunț la nimic din ce era necesar.
Am renunțat în principal la lactate, tot ce conține făină albă, zahăr și carne și recunosc că efectele se simt imediat în calitatea vieții pe care o ofer zilelor mele.
Ai reușit să îi influențezi si pe cei de familie în această direcție?
Nu mi-am propus acest lucru, dar de cand am revenit în țară, cu siguranță, toți cei din jurul meu au observat energia și vitalitatea mea. De fiecare dată când sunt întrebată de unde provin, povestesc despre atenția pentru sănătatea dedicată trupului, minții și sufletului, dar și despre legătura dintre ele.
În octombrie am plănuit din nou o ieșire la detox, de data aceasta împreună cu mamele noastre.
Ideea de detox are în zilele noastre o conotație negativă, dar cred că trebuie să luăm mai mult în considerare efectele benefice ale unei terapii, indiferent de gradul ei de notorietate, și mai puțin tendințele și să ne concentrăm pe adaptarea unui program, oricare ar fi el, la adevăratele nevoi ale corpurilor și minții noastre.
Oana Popoiag