Din lipsa de informare și manifestare a „efectului de turmă', majoritatea persoanelor care îşi doresc să slăbească se îndreaptă spre raftul cu fructe și mai puțin spre cel cu legume. Află de ce este mai bine să bei suc de legume decât smoothie-uri de fructe, când îţi doreşti să pierzi câteva kilograme!
Fructele conțin un anumit tip de zahăr, numit fructoza. Desigur, sunt o variantă excelentă de înlocuire a dulciurilor, pentru că spre deosebire de zaharoză, fructoza se absoarbe mai lent în sânge și are eliberare treptată de energie, făcând mai ușor de controlat glicemia. Fructele cu gust dulce, precum cireșele sau piersicile conțîn mai mult zahăr decât cele cu gust astringent cum ar fi lămâia.
„Consumul de suc de fructe bogate în zahăr poate crește foarte ușor glicemia, iar în momentul în care organismul uman primește o cantitate mai mare de glucoză, această va fi depozitată în ficat și mușchi de unde este eliberată și consumată mai târziu, atunci când organismul are nevoie de energie. Lipsa fibrelor din sucurile de fructe dereglează nivelul de zahăr din sânge. Pe de altă parte, cercetările nutriționale au demonstrat faptul că 3 porții de fructe zilnic ne feresc de diabet, însă consumul zilnic a unui pahar de suc de fructe crește riscul de diabet cu 24%. Fructele sunt foarte bune în alimentație, însă oamenii trebuie să fie conștienți de formele ascunse de zahăr, și așa consumat în exces de către populația României. Numai un român consumă anual 30 kg de zahăr. 75% din zaharuri se regăsesc în fructe, iar în legume în proporție de numai 25%. Desigur, vorbim de variantele neprocesate. De aceea, în curele de slăbire sunt mult mai adecvate sucurile de legume, decât cele de fructe', declara Dr. Horațiu Albu.
Specialiștii în nutriție recomandă o perioada de adaptare de 7-10 zile, timp în care alimente precum carnea, ouăle, laptele vor fi eliminate din alimentație progresiv. Urmează apoi cura de sucuri de legume propriu-zisă, caz în care se va renunta la alimente preparate termic precum și la brânzeturile fermentate. Sucurile sunt elementele de baza fiind ușor de asimilat și antrenând o energie minimală pentru digestie. Principalul efect este axat pe trei direcții principale: detoxifiere, vindecare și refacere, astfel că după această cură corpul va fi mai curat pe interior, țesuturile inflamate își vor reveni prin acțiunea naturală a enzimelor din sucuri și se va instala refacerea celulară.
Sucuri care ajută în cura de slăbire
Sucul de iarbă de grâu – clorofilă din iarbă de grâu are capacitatea de a ajunge în țesuturi pe care le poate reînnoi. Această neutralizează toxinele din corp și detoxifică ficatul. În plus, contrabalansează nivelul zahărului în sânge.
Sucul de legume – datorită cantității mici de zahăr conținut de legume, sucul acestora este un excelent accelerator de slăbire. În plus, antioxidanții din structura lor și fibrele ajută procesul de digestie și ajută la pierderea kilogramelor în plus.
Sucul de sfeclă roșie – reglează cu succes oscilațiile de tensiune și detoxifică ficatul. Pe lângă acest lucru, stimulează sistemul imunitar și încurajează producția de globule roșii. Greu de grezut, dar sfeclă roșie crește rezistență musculaturii în caz de efor fizic intens.
Sucul de ananas – se recomandă în combaterea obezității și vindecarea anemiei, ananasul fiind bogat în apă și vitamine A,B, C și E, dar și fosfor, mangan, iod, fier, calciu.
Sucul de morcovi – principal efect în reducerea colesterolului, întărirea imunității și prevenirea bolilor de inima. Totodată, vindecă cicatricile și detoxifică ficatul. Vitamina K din morcovi ajută la fixarea calciului în oase.