A murit scriitoarea Edna O'Brien: "Una dintre cele mai mari ale epocii, a revoluţionat literatura". Avea 93 de ani 

 Cica Cristina
.

A murit scriitoarea Edna O’Brien. Doliu în lumea literaturii, după ce scriitoarea irlandeză a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de agenta și editura ei, cunoscuta scriitoare pentru opera literară rebelă și feministă având 93 de ani.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Doliu în lumea literaturii! Marea scriitoare Edna O”Brien a murit „în pace după o boală îndelungată”, se arată într-un mesaj transmis de agenta ei, Caroline Michel, publicat pe contul de pe platforma X al editurii regretatei scriitoare, Faber.

„Edna O”Brien a fost una dintre cele mai mari scriitoare ale epocii, ea a revoluţionat literatura irlandeză, surprinzând viaţa femeilor şi complexităţile condiţiei umane într-o proză luminoasă şi simplă şi care a avut o influenţă profundă asupra multor scriitori care au urmat-o”, continuă mesajul.

a-murit-4a-murit-4

Citește și: A murit Mihai Caraman, „Agentul 007” al României. Generalul a fost cel mai mare spion al României comuniste în Razboiul Rece

Citește și: A murit John Mayall, legenda blues-ului britanic. Avea 90 de ani: „Probleme de sănătate l-au forțat să pună capăt carierei'

Citește și: Ema Uta îl dă în judecată pe Alex Bodi pentru defăimare: „Singurul motiv pentru care iau atitudine este faptul că îmi este afectată familia”. Cum a recționat omul de afaceri

Citește și: Laura Cosoi a născut și abia acum s-au aflat sexul și numele bebelușului: 'Binecuvântarea vieții noastre'. Actrița a devenit mamă pentru a patra oară

A murit scriitoarea Edna O’Brien

Preşedintele irlandez Michael D. Higgins a avut numai cuvinte de laudă la adresa regretatei scriitoare, catalogând-o drept „una dintre cele mai excepţionale scriitoare ale timpurilor moderne„.

Prin mesajul lui a încercat să aducă un omagiu unei scriitoare pe care a descris-o ca fiind „superbă”, înzestrată cu un „curaj moral de a confrunta societatea irlandeză cu realităţi îndelung ignorate”, o „neînfricată care a spus adevărul”.

Cine a fost Edna O’Brien

Pentru autobiografia sa „Fiica de la ţară” (2013) şi pentru romanul „Scăunele roşii” (2016), Edna O’Brien a fost finalistă de două ori în Franţa la premiile Medicis şi Femina. De asemenea, în 2018 a fost recompensată cu „Nabokov Award for Achievement in International Literature”, unul dintre cele mai prestigioase premii literare oferite de PEN America, pentru „înlăturarea barierelor sociale şi sexuale împotriva femeilor din Irlanda şi dincolo de aceasta”.


În egală măsură, un an mai târziu,, juriul premiului Femina i-a acordat un premiu special pentru toată opera sa, potrivit realitatea.net.

În anul 1960, apariți primul ei roman, „Fetele de la ţară”, care a fost despre iniţierea sexuală a două fete tinere, a provocat un scandal uriaș, motiv pentru care romanul fost interzis în librăriile din Dublin şi uneori ars pentru „pornografie şi absenţa religiei”. De aceeași soartă au avut parte și următoarele sale șase romane.

Sursa foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton