A murit Zeno Fodor, cunoscutul istoric și critic de teatru: "Un nume marcant al teatrului românesc, ne-a lăsat o moştenire impresionantă"

.

Doliu uriaș, după ce am pierdut o personalitate marcantă în domeniul cultural. La 90 de ani, s-a stins din viață Zeno Fodor, cunoscutul istoric și critic de teatru, lăsând în urma sa o moștenire impresionantă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Celebrul istoric și critic de teatru Zeno Fodor a murit la vârsta de 90 de ani, lăsând în urmă o moștenire culturală de mare importanță. Membru fondator al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, de-a lungul unei cariere prodigioase, Zeno Fodor a publicat nu mai puțin de 2000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, interviurim, precum și numeroase materiale cu caracter cultural în diverse publicaţii locale şi naţionale.

zeno fodor (4)zeno fodor (4)

Citește și: Mihai Leu, primele declarații de pe patul de spital: „La o banală înlocuire a unui stent la rinichi, am ajuns în situația în care șansele mele de supraviețuire erau aproape de 0'. Cum se simte acum

Citește și: Călin Georgescu, fotografiat alături de Horațiu Potra, deși a susținut că nu îl cunoaște: „E irelevant, nu e în cercul meu de apropiați”. În imagini apare și Eugen Sechilă, fost luptător în Legiunea Străină și simpatizant legionar

Citește și: Care este numele din buletin al Jamilei. A povestit de ce se prezintă Jamila și cum a început proiectul culinar: „Mă filma soțul meu în bucătăria mamei mele și nu arăta prea drăguț…”

Citește și: 'Vreau să îi pun un pomuleț acolo, la mormânt. Când erau copiii aici, Alina și Alexandru, puneau beculețe în brad la…' Cum se simte Aurel Pădureanu în perioada Sărbătorilor și ce a povestit despre fiul lui plecat în SUA / EXCLUSIV

A murit Zeno Fodor

Lumea e mai săracă, după ce s-a stins din viață celebrul Zeno Fodor, care a fost și director general al Teatrului Național Târgu Mureș, în perioada 1997 – 2000, ocupând apoi timp de un an poziția de consultant artistic. De altfel, instituția a fost cea care a anunțat trista veste, aduscându-i un omagiu emoționant și amintind despre contribuția sa impresionantă la dezvoltarea teatrului românesc.

„RĂMAS BUN, ZENO FODOR (1934-2024)…

Am aflat cu regret că un prieten apropiat al Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi, totodată, un nume marcant al teatrului românesc, a plecat dintre noi duminică, 8 decembrie: criticul şi teatrologul Zeno Fodor ne-a părăsit, dar ne-a lăsat o moştenire impresionantă.

Compania „Liviu Rebreanu a fost onorată să organizeze în luna mai a acestui an un eveniment omagial Zeno Fodor cu prilejul împlinirii vârstei de 90 ani.

Transmitem condoleanţe tuturor rudelor şi apropiaţilor domnului Zeno Fodor şi ne exprimăm recunoştinţa pentru şansa de a fi beneficiat de prietenia, atenţia şi îndrumarea Dumnealui. Odihnească-se în pace!', se arată în mesajul dureros în care s-a anunțat decesul său.

Cine a fost Zeno Fodor

Zeno Fodor a avut o carieră strălucitoare, semnând de-a lungul timpului traducerea a peste 50 de piese de teatru și circa 2.000 de cronici, studii, precum și interviuri despre teatru și cinematografie. Munca sa asiduă a fost apreciată de generații întregi de actori, regizori și spectatori, potrivit cancan.ro.

Mai mult, munca sa a fost recompensată pe măsură, câștigând numeroase distincții de-a lungul timpului. În urmă cu 20 de ani, în anul 2004, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural' în grad de Ofițer. De asemenea, în anul 2013, Senatul UNITER l-a onorat cu Premiul pentru întreaga activitate.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton