Doliu uriaș, după ce am pierdut o personalitate marcantă în domeniul cultural. La 90 de ani, s-a stins din viață Zeno Fodor, cunoscutul istoric și critic de teatru, lăsând în urma sa o moștenire impresionantă.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Celebrul istoric și critic de teatru Zeno Fodor a murit la vârsta de 90 de ani, lăsând în urmă o moștenire culturală de mare importanță. Membru fondator al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, de-a lungul unei cariere prodigioase, Zeno Fodor a publicat nu mai puțin de 2000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, interviurim, precum și numeroase materiale cu caracter cultural în diverse publicaţii locale şi naţionale.
A murit Zeno Fodor
Lumea e mai săracă, după ce s-a stins din viață celebrul Zeno Fodor, care a fost și director general al Teatrului Național Târgu Mureș, în perioada 1997 – 2000, ocupând apoi timp de un an poziția de consultant artistic. De altfel, instituția a fost cea care a anunțat trista veste, aduscându-i un omagiu emoționant și amintind despre contribuția sa impresionantă la dezvoltarea teatrului românesc.
„RĂMAS BUN, ZENO FODOR (1934-2024)…
Am aflat cu regret că un prieten apropiat al Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi, totodată, un nume marcant al teatrului românesc, a plecat dintre noi duminică, 8 decembrie: criticul şi teatrologul Zeno Fodor ne-a părăsit, dar ne-a lăsat o moştenire impresionantă.
Compania „Liviu Rebreanu a fost onorată să organizeze în luna mai a acestui an un eveniment omagial Zeno Fodor cu prilejul împlinirii vârstei de 90 ani.
Transmitem condoleanţe tuturor rudelor şi apropiaţilor domnului Zeno Fodor şi ne exprimăm recunoştinţa pentru şansa de a fi beneficiat de prietenia, atenţia şi îndrumarea Dumnealui. Odihnească-se în pace!’, se arată în mesajul dureros în care s-a anunțat decesul său.
Cine a fost Zeno Fodor
Zeno Fodor a avut o carieră strălucitoare, semnând de-a lungul timpului traducerea a peste 50 de piese de teatru și circa 2.000 de cronici, studii, precum și interviuri despre teatru și cinematografie. Munca sa asiduă a fost apreciată de generații întregi de actori, regizori și spectatori, potrivit cancan.ro.
Mai mult, munca sa a fost recompensată pe măsură, câștigând numeroase distincții de-a lungul timpului. În urmă cu 20 de ani, în anul 2004, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural’ în grad de Ofițer. De asemenea, în anul 2013, Senatul UNITER l-a onorat cu Premiul pentru întreaga activitate.