Andi Vasluianu și soția lui, Laura, se bazează pe sinceritate în educația copiilor. Actorul ne-a povestit în paginile revistei VIVA! despre cum își educă cei doi copii, precum și ce relație au Maia și Toma, pe care îi despart 5 ani.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI
Cum vezi relația dintre Maia și Toma comparativ cu cea pe care ai avut-o cu sora ta? La voi cum stăteau lucrurile în copilărie și cum vă înțelegeți acum?
Noi ne băteam mai mult și diferența era mai mică, doar de doi ani și jumătate, pe când ei au cinci ani. Dar Maia nu e genul, nu e felul ei de a fi așa. Eu eram foarte apropiat de sora mea și îl văd pe Toma, care seamănă al naibii cu mine, cum e cu sor-sa.
Andi Vasluianu și soția lui, Laura, se bazează pe sinceritate în educația copiilor
Ce fel de părinte ești? Îi răsfeți, ești permisiv sau tu și Laura jucați pe rând rolul de good cop/bad cop?
Sunt lucruri și-și, în principiu, sunt cinstit cu ei. Pe asta mă bazez. Cum eu sunt pe zona de umor și nu iau lucrurile în serios, Laura e mai atentă la toate. E genul care face teme, eu cu matematica sunt pilaf. Ea stă bine pe zona asta, face lecțiile cu Maia. E o relație normală. Dar e o relație adevărată, nu e mincinoasă deloc și se simte asta. Nu e numai lapte și miere, cum și-ar dori unii. Dar e iubire, ceea ce e clar, și asta se vede de la o poștă. Ei văd asta și o simt. Suntem cinstiți cu ei.
Andi Vasluianu s-a mutat la țară, pentru binele copiilor
Copilăria mea e legată de „De-a v-ați ascunselea, „Țară, țară, vrem ostași, „Flori, fete, filme sau băieți… Intram în casă doar la „fără zece, când era desenul animat cu Mihaela și Azorel. În ziua de azi, copiii sunt dependenți de gadgeturi, de telefoane… Ce faceți voi, ca părinți, în privința asta? Cum îi motivați să socializeze?
Noi stăm la țară, undeva în afara Bucureștiului și ajută enorm chestia asta. Stau mult pe afară. Când sunt la școală, nu au acces la nimic, iar acasă, seara, ne uităm împreună la un film sau se uită ei la ceva ce vor să vadă. În weekend stăm foarte mult pe afară, suntem o gașcă și copiii stau mult împreună. Deci, din acest punct de vedere, suntem oarecum norocoși pentru că au loc unde să se desfășoare, pe afară. Cred că ăsta a fost și motivul să ne mutăm la țară, chiar dacă ne ia mai mult să ajungem în București, unde avem treabă.
Andi Vasluianu: „Pe mine, în afară de anturajele greșite altceva nu mă sperie”
Le-ați povestit despre bullying, sunt pregătiți să se apere în fața violenței verbale și fizice, dar și a altor pericole care pândesc acum la tot pasul? Ce vă sperie cel mai mult din punctul ăsta de vedere?
Pe mine, în afară de anturajele greșite, mai ales că vine adolescența, altceva nu mă sperie. Am vorbit despre lucrurile astea și știu să se țină drepți și când există acest gen de lucruri. Se discută clar și se pune piciorul în prag. Trebuie să știi să te aperi, să-ți zici punctul de vedere. Să nu te lași intimidat sau agresat niciodată. Sunt discuții pe care e firesc să le ai, îi văd că sunt fermi când cineva le ia spațiul sau încearcă să-i intimideze, ceea ce e foarte bine. Nu sunt genul să facă ei scandalul, ba dimpotrivă.
Andi Vasluianu: „Singurul sfat ar fi să se distreze și să se bucure, că mereu vine ceva”
Și-au exprimat până acum Maia și Toma dorința de a deveni actori, ca tati? Ce sfaturi le-ai da dacă și-ar dori să-ți calce pe urme?
E destul de devreme să vorbim despre asta acum, dar nu m-aș băga la sfaturi. Singura chestie ar fi – dacă vă place, faceți, dacă nu, nu are sens, că e de muncă. Dar în orice e de muncă, nu doar în actorie, dacă îți place trebuie să depui efort, ca să aprofundezi. Nu poți să rămâi doar la nivel superficial. Trebuie să depui efort, ca să-ți faci treaba bine. Singurul sfat ar fi să se distreze și să se bucure, că mereu vine ceva. Dacă găsești bucuria să o faci, se întâmplă lucruri fenomenale, magice de-a dreptul.
Andi Vasluianu: „Nouă ne place enorm să călătorim”
Cum arată o zi liberă sau vacanțele în familia Vasluianu? Ce vă place cel mai mult să faceți în patru? Care sunt pasiunile voastre comune?
Nouă ne place enorm să călătorim, să descoperim o grămadă de lucruri. Mergem în locuri în care nu am mai fost și, evident, copiii vor la parcuri mari de distracții. Dar călătorim mult. Fii-mea, de când a descoperit geografia, tot întreba: „Putem merge la Paris? și am fost să vadă. Are deja curiozități cum sunt oamenii, ce fac. Iar asta ne bucură pentru că și eu, și Laura suntem așa, suntem pe plecare, cu piciorul în pragul ușii.