Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie. Marele actor și directorul Teatrului Național București a fost de-a lungul timpului atacat din cauza afacerilor pe care le-ar fi făcut, dar și din cauza averii pe care a strâns-o. Acum ceva timp, Ion Caramitru a vorbit despre acuzele primite și a dezvăluit care era marea lui dorință.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Ion Caramitru a fost atacat de o parte dintre colegii lui de breaslă, cum ar fi Mihai Călin și Marius Manole, reposându-i-se totodată și afacerile pe care fiul său Andrei le făcea. Acum ceva timp, marele actor a vrut să vorbească despre ceea ce se întâmplă într-o scrisoare deschisă care a fost publicată pe rețelele sociale.
„Mă adresez pe această cale oamenilor-în general, spectatorilor-în special, prietenilor și celor care nu-mi sunt prieteni. Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicație pe cartea dăruită la premieră: `Dragă Caramitru, cine are talent are și mulți dușmani, tu ai mult talent, îți doresc cât mai mulți dușmani!`. Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui dușmani și în teatru, și în Parlament, și în Guvern și chiar pe stradă. Am ajuns, iubite maestre, la maturitate !’, spunea Ion Caramitru, potrivit fanatik.ro.
Citește și: Ion Caramitru a avut o căsnicie de 45 de ani cu Micaela Caracaș.Cum arată soția regretatului actor
Citește și: Ion Caramitru, ultimul interviu:„Descoperirea dragostei adevărate nu va dispărea în veci’
Citește și: Care a fost ultima discuție dintre Victor Rebengiuc și Ion Caramitru:„Nici el nu a știut că e bolnav’
Citește și: Loredana Groza, mesaj sfâșietor după moartea lui Ion Caramitru:„Bună seara, iubite! Te aștept ca din cer…’
Ce avea să își reproșeze Ion Caramitru
Ion Caramitru a continuat prin a spune că nu
are ce să își reproșeze în ceea ce privește conduita civilă, profesională și
materială. Marale actor a mărturisit că singurul reproș pe care putea să și-l fac
ar fi fost acela de a fi avut încredere în oameni.
„Nu am a-mi reproșa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională și nici materială. Trebuie să-mi reproșez încrederea în oameni și naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul știe, că surprizele majore, dramatice și uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viață și în carieră.
De-aici și până la linșajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas. Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în fața lumii, pentru a arăta unde mă doare și ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism. Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit’, a mai afirmat Ion Caramitru.
Ce mare dorință avea Ion Caramitru, în ultimii ani
Ion Cramitru a mai spus în respectiva
scrisoare deschisă că își dorea, având în vedere situația, să își salveze onorabilitatea
pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani.
„Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea. În 2001, tot la inițiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câștigat în instanță un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis `Mareșalu`. Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câștigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină.
Între 2015 și 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcționar public, de binecunoscutul organism A.N.I. În 2017, dosarul a fost clasat. Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torențial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat’, povestea Ion Caramitru.
„Cauza mea este salvarea de la faliment a Teatrului Național’
Ion Caramitru își dorea să își salveze numele,
dar și Teatrul Național de faliment. Tot în acest context, marele actor
dezvăluia că era împiedicat să își facă treaba de acuzațiile aduse de o parte
dintre colegii de breaslă.
„Astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate și faliment a Teatrului Național din București și a principalelor instituții naționale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, responsabil, de facto, de activitatea noastră.
Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delațiuni și neadevăruri venite de la câțiva colegi lipsiți de scrupule. Sunt pregătit și pentru asta. Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea și că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac. Atât’, a conchis Ion Caramitru.
Sursa foto: Hepta, Facebook, captură de ecran