Cine a fost Elena Alistar, prima femeie parlamentar din România. A fost medic, activist politic și a jucat un rol important în unirea Basarabiei cu România

.

Cine a fost Elena Alistar, prima femeie parlamentar din România. A fost medic, activist politic și a jucat un rol important în unirea Basarabiei cu România. S-a născut pe data de 1 iunie 1873 și a murit pe data de 10 iunie 1955, la vârsta de 82 de ani. De-a lungul vieții sale, ea a fost un simbol al curajului și al schimbării într-o epocă care era dominată de bărbați.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Elena Alistar, prima femeie parlamentar din România, a fost o personalitate marcantă a istoriei țării noastre, dedicată luptei pentru drepturile femeilor, educație și unitate națională. Medic și activist politic, ea a jucat un rol important în adoptarea deciziei istorice de unire a Basarabiei cu România, devenind un simbol al curajului și al schimbării într-o epocă dominată de bărbați.

elena-alistar2elena-alistar2

Citește și: Rezultatele la alegerile parlamentare 2024. PSD este pe primul loc, urmat de AUR și PNL, după 99% din voturi numărate

Citește și: Incidente la alegerile parlamentare 2024. Amenințări cu toporul, zeci de dosare penale și un bărbat decedat în fața secției de votare

Citește și: Povestea lui Banto dos Santos, artistul brazilian stabilit în România, care a devenit viral pe TikTok. Cum și-a cunoscut soția: „Am dat cu banul”

Citește și: Maia Sandu, mesaj pentru români, înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale: „Nu daţi crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare”

Cine a fost Elena Alistar, prima femeie parlamentar din România

Elena Alistar rămâne una dintre cele mai remarcabile figuri ale istoriei României, fiind prima femeie care a ocupat un loc în Parlamentul țării noastre. Medicul și activistul politic de meserie s-a evidențiat prin lupta sa pentru drepturile femeilor, promovarea educației și implicarea activă în realizarea idealului unirii naționale.

Aceasta s-a născut pe data de 1 iunie 1873, în comuna Vaisal din județul Ismail, într-o familie cu valori importante în țara noastră. Și-a croit un drum impresionant într-un context social dominat de bărbați.

Deși provenea dintr-un mediu modest, educația a devenit prioritatea sa, reușind să-și construiască o carieră în medicină, un domeniu dificil de accesat pentru femeile acelor vremuri. După absolvirea studiilor din Iași, ea și-a dedicat viața tratării comunităților rurale din Basarabia, câștigând respectul oamenilor prin devotamentul său profesional și empatia de care dădea dovadă la acea vreme.

Contextul politic al vremii a avut un impact profund asupra Elenei Alistar, determinând-o să devină o voce puternică în lupta pentru drepturile femeilor și pentru unirea Basarabiei cu România. Activitatea sa politică s-a concretizat în anul 1918, când a fost aleasă membru al Sfatului Țării, instituția legislativă a Basarabiei, devenind astfel prima femeie parlamentar din istoria României.

Rolul său în procesul unirii Basarabiei cu România, care a fost realizată pe data de 27 martie 1918, a fost unul esențial. Într-o perioadă în care femeile aveau puțină influență în sfera publică, Elena Alistar a demonstrat curaj și determinare, contribuind la adoptarea deciziei istorice. De-a lungul mandatului său, femeia a susținut educația, egalitatea de șanse și drepturile femeilor.

Elena Alistar a fost căsătorită cu preotul Dumitru Alistar

Elena Alistar a fost fiica preotului Vasile Bălan și a soției sale, Elisabeta. Și-a început educația la școala primară din Congaz, județul Cahul, continuând apoi la Școala Eparhială din Chișinău. Aici l-a cunoscut pe Dumitru Alistar, un tânăr teolog, cu care s-a căsătorit.

După căsătorie, ea și-a urmat soțul, care a devenit preot, și a lucrat ca învățătoare în mai multe localități, printre care Văleni, Roșu, Zărnești (județul Cahul) și Rezeni (județul Chișinău). După moartea soțului, încurajată de publicistul Mihai Vântu, ea a plecat la Iași, unde, între anii 1909 și 1916, a studiat medicina la Universitatea din oraș.

În această perioadă, femeia a fost arestată pentru „activitate naționalistă', fiind implicată în acțiunile grupării conduse de Daniel Ciugureanu, care pleda pentru eliberarea Basarabiei de sub dominația rusă.

În anul 1916, a fost mobilizată ca medic militar și, ulterior, a continuat să profeseze în cadrul Spitalului Costiujeni, lângă Chișinău.

De-a lungul vieții sale, ea s-a dedicat activităților educative și caritabile

De-a lungul carierei sale, Elena Alistar nu s-a limitat doar la politică. După unirea Basarabiei, ea și-a continuat eforturile de emancipare a femeilor și de promovare a educației. Prin activitatea sa, aceasta a inspirat generații de femei să-și urmeze visurile și să-și afirme rolul în societate. Ea s-a dedicat în totalitate activităților educative și caritabile.

Elena Alistar a murit pe data de 10 iunie 1955, la vârsta de 82 de ani. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu din București.

Sursa foto: Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton