Ramona Păuleanu este o prezență plăcută pe micul ecran și merge în fiecare zi la muncă și pe timp de pandemie. Vedeta de la ProTV își petrece zilele în izolare alături de partener și este de părere că această perioadă este propice pentru a ne descoperi mai bine pe noi înșine. De la activitățile pe care le întreprinde în ultima vreme, până la planurile anulate din cauza coronavirusului, Ramona Păuleanu ne-a răspuns la câteva întrebări.
Ramona, având în vedere momentele dificile pe care le trăim la ora actuală, spune-ne cât de mult ți s-a schimbat viața din cauza pandemiei de coronavirus?
Enorm de mult, ca fiecăruia dintre noi. Am constatat, cu stupoare, că lucrurile banale nu erau atât de banale, că, vorba unui coleg de breaslă, eram fericiți și nu știam. Ni s-a rescris și redefinit cotidianul în niște termeni pe care cred că nimeni nu îi bănuia. Nu mai merg la terase sau restaurante, nu mai merg la teatru, pe stadion să alerg, la o plimbare pur și simplu, la părinți, la prieteni. Știm prea bine cu toții cât de mult ni s-a dat viața peste cap.
Bănuim că, asemenea tuturor, faci tot posibilul să te ferești de virus… Cu toate acestea, încă trebuie să mergi la muncă? Cât de greu îți este?
Nu-mi este greu să merg la muncă. Dimpotrivă. Sunt extrem de recunoascătoare că am un loc de muncă, aici mă relaxez, în ciuda programului încărcat. Munca a rămas oaza mea de normalitate, un loc unde poți socializa cu colegii, unde îți pui mintea la contribuție. Plus că ai privilegiul de a le arăta celor de acasă cele mai importante evenimente ale zilei.
Spune-ne detaliat cum te protejezi pe tine și pe cei din jur de coronavirus? La muncă și acasă…
Port mască când ies din casă, mă spăl pe mâini de câte ori am ocazia sau le dezinfectez, atunci când nu am la îndemână apă și săpun, nu stau foarte aproape de oameni. La muncă, dimineața, mi-am făcut un ritual. Intru în redacție și, înainte de orice, îmi dezinfectez mainile, apoi tastatura și mouse-ul pe care le folosesc zilnic.
Ramona Păuleanu: „Cel mai greu îmi este că nu îmi mai pot vizita nepoțelul”
Instaurarea stării de urgență a venit cu o serie de schimbări. De exemplu, nu ne mai puteam întâlni față în față cu prietenii sau cu unii membri ai familiei. Cât de tare te-a afectat această măsură? De cine îți este cel mai dor? Pe cine ai vrea să ai lângă tine în aceste momente, dar nu este posibil?
Cel mai greu îmi este că nu îmi mai pot vizita nepoțelul. Are aproape 7 luni, e mititel și drăgălaș, și mi-e greu să accept că am pierdut 2 luni din viața lui, când fiecare zi din viața unui bebeluș înseamnă tot felul de schimbări. Îl văd pe video call, dar nu e același lucru. Mi-ar fi plăcut să îl țin în brațe, să ne jucăm, sa gângurim pe limba lui, însă, aceasta este cea mai bună decizie pe care o puteam lua pentru el, să îl protejam.
Pentru că tot a venit vorba, alături de cine îți petreci zilele de izolare?
Alături de iubitul meu. Încă ne suportăm. (zâmbește)
Enumeră trei lucruri pe care nu le mai poți face în această perioadă, dar de care îți este cel mai dor.
Să urc pe munte, să stau la masă cu părinții mei, să stau la terasa preferată, cu o cafea în mână.
Ramona Păuleanu: „Cred că această perioadă a fost și una de introspecție”
Ce activități întreprinzi pentru a nu lăsa loc plictiselii sau gândurilor negative?
Citesc, fac sport în casă, cu ocazia asta mi-am schimbat bicicleta statică și mi-am cumpărat una mai performantă. Mai stau pe balcon și, pur și simplu, contemplu lucrurile din jurul meu: natura, animalele, cerul. Cred că această perioadă a fost și una de introspecție pentru mulți dintre noi. Mai ales pentru cei care nu au copii. Și cred că e bine. Ne-am dat nouă înșine, fie și obligați, posibilitatea de a ne scruta puțin viața, sufletul, gândurile, proiecțiile de viitor. Cred că am uitat să ne mai gândim cu adevarat la noi, inclusiv să încercăm să ne cunoaștem puțin mai bine.
Chiar, cum gestionezi sentimentele care te încearcă când auzi tot felul de informații în legătură cu acest subiect, multe dintre ele chiar cu un puternic impact emotional?
Încerc, și vreau să cred că reușesc, să mențin un echilibru, să rămân obiectivă. Fără aceste lucruri nu poți transmite informația corect. Nu ai cum să fii dezechilibrat și apoi să te transformi imediat ce scrii o știre. Și este imperios necesar să conștientizezi, la nivel personal prima dată, toate efectele acestui virus, ca să iei măsurile adecvate, dar cu calm. Isteria îți pune piedică.
Care este primul lucrul pe care intenționezi să îl faci de îndată ce se va termina acest coșmar?
Mă duc să-mi văd nepoțelul și apoi fug la munte.
Pe final, spune-ne ce planuri sau proiecte ai fost nevoită să-ți anulezi din pricina coronavirusului.
Am amânat un concert la Sala Palatului, 4 piese de teatru, o petrecere de cununie (dar nu a mea -râde), un spectatol de balet la Londra, o călătorie cu prietenii la un parc de distracții din Germania, petrecerea de ziua mea. Ziua mea, pe 30 martie, a picat în carantină. Si, recunosc, am fost tristă, a fost o zi tristă, chit că mi-am văzut prietenii pe video call. Dar recuperam atunci când se va putea.
Sursa foto: PR, Facebook