Cum a decis actrița și regizoarea Alina Șerban să dea la Actorie, după ce intrase și la alte două facultăți: "Eram sigură că nu am luat, însă cineva mi-a zis că am intrat în primii zece. Nu-mi venea să cred. Știu că m-am așezat în fund pe stradă și..."/ EXCLUSIV

 Cica Cristina
.

Actrița și regizoarea Alina Șerban ne-a povestit cu lux de detalii cum a început drumul ei în actorie. Totul după ce s-a asigurat, înainte, că a intrat la alte facultăți pentru a-și asigura locul, dat fiind că era o condiție pe vremea când era în Sistemul de Protecție. Apoi, s-a pregătit două săptămâni pentru a-și îndeplini visul și a fost admisă printre primii zece.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Sunt foarte curioasă când ai început să te gândești la actorie, care sunt primele tale amintiri în domeniul ăsta. Te-a încurajat cineva, ți-a ghidat primii pași? Când ai realizat că ai talent și că ai putea să faci o profesie din asta?

Am început să mă gândesc așa, timid, la actorie pe vremea când, la Teatrul Podul, existau niște cursuri pentru cei care voiau să dea la facultate. Mă duceam, dar nu eram sigură că vreau să dau la Actorie. Eu eram în Sistemul de Protecție atunci și trebuia să mă asigur că intru la facultate orice ar fi. Era o condiție pentru a rămâne în Sistem. Nu prea aveam altă opțiune. Ca să fiu sigură, am dat și la alte două facultăți: Științe Politice și Comunicare și Relații Publice, iar după ce m-am văzut intrată, am dat și la Actorie. M-am pregătit singură două săptămâni înainte, deși pentru celelalte facultăți m-am pregătit un an. Nu mi-am permis să visez că o să reușesc să intru, dar am zis să încerc, pentru că așa mă mâna instinctul și, poate, și inconștiența. Nu pot să spun concret. Cred totuși că exercițiul acesta de a-mi imagina că am ceea ce nu am de fapt îl făceam de foarte mică, chiar dacă nu îl numeam actorie. Ideea mai concretă pe care o aveam era să fac coregrafie. Dansul mă mâna de mică, însă nu am putut să urmez asta. Mama s-a dus să întrebe la Liceul de coregrafie, dar aveam paisprezece ani și eram deja prea mare. Și, căutând ceva asemănător, ceva m-a tras spre actorie.

alina-serban-10-1alina-serban-10-1

Cum a decis Alina Șerban să dea la Actorie, după ce intrase și alte două facultăți

Domnul profesor Naum, de la Podul, chiar dacă avea cuvinte aspre, erau folosite cu drag. Îmi zicea să nu cumva să mă gândesc să dau la alte facultăți și nu la Actorie și că ar trebui să-mi fie rușine că mă gândesc la alte facultăți. Alții pe lângă mine ar fi vrut să audă astfel de vorbe de la domnul profesor Naum. Mie mi le zicea, însă eu răspundeam că întâi trebuie să-mi asigur locuința și apoi să mă gândesc la artă, lucru care pe dumnealui îl enerva cumplit. În perioada liceului, a trebuit să lucrez în weekend pentru a putea să îmi plătesc meditațiile. Chiar dădeam meditații pentru asta. S-a nimerit ca locul meu de muncă să fie în apropierea locuinței domnului profesor Naum și dumnealui mai venea pe acolo și continua să-mi zică să nu mă gândesc să dau la alte facultăți decât la Actorie. Ba chiar a vorbit și cu șefa mea. A fost un mod foarte balcanic și amuzant să mă îndemne spre Actorie.

N-am avut ocazia să mă pregătesc cu dumnealui. Doar cu pregătirea mea m-am dus și am intrat. Am luat chiar zece. Încrederea în mine a primit o lovitură foarte grea atunci când am început facultatea, pentru că nu eram deloc asemenea colegilor mei și simțeam că ei merită mai mult să fie acolo. Ei făcuseră balet, vioară și altele. UNATC părea foarte elitist, pentru altă clasă socială, nu știu cum mai e acum. Am simțit că nu e pentru mine foarte mult timp. Am realizat că vreau să fac o profesie din asta după ce am terminat facultatea, când m-am hotărât să dau la master, după New York. M-am gândit că vreau să fac tot posibilul să fac o meserie din asta. Dubii și obstacole încă mai sunt și acum.

Citește și: Ce greutăți a întâmpinat actrița și regizoarea Alina Șerban din cauza discriminării: „A fi rom în România te făcea să te simți inferior și această discriminare te făcea să te disprețuiești pe tine. Erai de acord cu ce se zicea. Și azi mă lupt cu complexul de inferioritate” / EXCLUSIV

Citește și: Cum arată apartamentul Claudiei Pătrășcanu din București după amenajare: „Nu mai stăm prin hoteluri. Cinci ani am petrecut prin casele prietenilor”

Citește și: Carmen Iohannis a reușit să urce în top cu ținutele purtate în Coreea de Sud. Ce designer român a îmbrăcat-o acum: „Acest costum simplu a fost propunerea mea, ideea mea”

Citește și: Cum și-a ales Puya numele de scenă: „E porecla mea din cartier. Mai sunt oameni care vin la spectacole și mă uimesc când îmi spun…'. Care este numele real al artistului

Alina Șerban: „Perioada liceului, deși grea, a fost mai frumoasă pentru mine decât perioada facultății”

Mi-a șoptit mie cineva că primul tău contact cu showbizul, cu lumea artistică, a fost atunci când mergeai la concertele 3rei Sud Est, iar asta este ocazia perfectă să-mi povestești despre adolescența ta și despre visurile pe care le aveai atunci.

Pentru mine nu au fost neapărat contact cu showbiz concertele cu 3rei Sud Est, nu vedeam astfel lucrurile sau, cel puțin, nu aș defini-o așa. Se întâmpla să trăiesc în condiții grele, dar totuși mama mea încerca să-mi ofere cât se poate de mult condițiile unei adolescențe normale. Îmi lua casete cu 3rei Sud Est, cu B.U.G. Mafia și Paraziții și mă ducea și la concerte. Erau niște ocazii bune pentru mine să ies din contextul situației mele și să cunosc diferiți oameni, să mă dezvolt. Era o escapadă. Pe atunci, doar visam să mă mărit cu Laurențiu Duță. Cam atât putea duce mintea mea de adolescentă.

Ca și carieră, voiam să fiu ca Amanda Woodward din serialul „Melrose Place și speram să am un Tico. Atât îmi imaginam. Într-adevăr, visam la o carieră, visam că o să merg la facultate și că o să continui cu educația, pentru că așa a zis mama. Am renunțat la 3rei Sud Est când viața mea a devenit și mai grea, când mama nu mai era alături de mine și tata a murit. Nu se mai potrivea. Chiar și așa, am avut două constante în viața mea, faptul că vreau să mă dezvolt și că o să pariez pe educație.

Perioada liceului, deși grea, a fost mai frumoasă pentru mine decât perioada facultății, pentru că în liceu încă nu simțeam atât de mult diferențele dintre mine și colegii mei. Am fost într-o clasă în care mi-am făcut prieteni, nu te făcea nimeni să te simți diferit doar pentru că avea altfel de viață.Am trăit și prima mea iubire atunci și am fost norocoasă să am o relație frumoasă. Am avut ani de liceu foarte frumoși și, indiferent cât de grea era de fapt viața mea, am găsit tot timpul oameni care m-au sprijinit și care mi-au alinat durerea.

Cum a reacționat Alina Șerban când a auzit că a intrat printre primii zece la Actorie

Este momentul perfect să ne povestești despre momentul în care ai intrat la facultate… Cum a fost când te-ai văzut pe lista admișilor?

Eram printre puținii care s-au dus la admitere fără părinți. M-am dus cu o gașcă mare de rockeri, pentru că după 3rei Sud Est a venit perioada de rock, desigur. Nu m-am dus eu să citesc pe listă, pentru că eram sigură că nu am luat, însă cineva din grup s-a dus și mi-a zis că am intrat în primii zece. Eu am zis că poate era o listă pentru unul dintre examenele scrise, că au fost vreo patru sau cinci. Ei mă contraziceau și continuau să-mi spună că am intrat în primii zece.

Când în sfârșit m-am dezmeticit, nu-mi venea să cred. Știu că m-am așezat în fund pe stradă. Era o noapte frumoasă de vară târzie, cu lună plină, și nu-mi venea să cred cum mi se schimbă viața, că eu o să mă duc la Facultatea de Actorie. Următorul pas a fost să-l sun pe domnul profesor de filosofie, care m-a meditat pe gratis un an de zile, și să-i zic că eu renunț la cele două facultăți pentru care m-a pregătit. Dumnealui a fost foarte amabil și s-a bucurat că am intrat la o facultate de zi, la stat, așa cum era regula atunci pentru a rămâne în sistemul de protecție.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton