Formează un cuplu pe scenă de 10 ani și se completează perfect. Valentina Fătu și Vasile Muraru, actori ai Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, au harul de a aduce zâmbete pe chipurile și în sufletele spectatorilor, dar umorul, spun ei, trebuie să-l faci cu multă seriozitate. Câtă muncă stă în spatele unui spectacol reușit, ce relație au pe scenă și în afara ei, dar și cum e viața lor de familie cei doi carismatici
actori ne-au povestit cu verva obișnuită.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
De cât timp lucrați împreună și cum este colaborarea dvs.?
Vasile Muraru: Anul acesta se fac zece ani de când lucrăm împreună. Eu am venit aici deoarece printre directorii care au venit la „Casandra să ne vadă spectacolul de absolvire s-a numărat și Proe Dinescu, de la Teatrul „Tănase. Nu m-am prezentat la post și mi-a venit hârtie – riscam să fac pușcărie sau să plătesc 15.000 de lei amendă, că așa era atunci. M-am dus la profesorul meu, Dumnezeu să îl ierte!, care a spus: „E posibil, partidul a investit, cum să nu te duci?. M-am întâlnit cu directorii de la „Casandra și mi-au zis: „Du-te și la Revistă!. Am mers la el și a zis: „Bine ai venit! Ai adus transferul?. Am stat mai întâi fără leafă și apoi, ușor, ușor, soarta, Dumnezeu… Revista e o altă meserie. Eu voiam să fac teatru, film.
Cum se înțelege Vasile Muraru cu Valentina Fătu
Cum au fost cei 10 ani de colaborare ai dvs.? V-ați mai și contrazis în idei? Înainte, făceați cuplu pe
scenă cu regretatul Nae Lăzărescu. Cum este să lucrezi cu o femeie?
V.M.: Exigența și meticulozitatea unei femei… La început, când vedeam că nu mai vine… dar apoi am observat câte costume și bijuterii avea! Umplea masa de gablonțuri pentru fiecare personaj. Să vedeți întâmplare! Jucam Anna Karenina, la Mioveni. Și vine la noi o doamnă, secretara de la primărie, și spune: „Am văzut că ați schimbat până și inelul. M-am gândit atunci cât de atenți sunt oamenii la detalii. Ca să vedeți că nu e chiar așa ușor.
V. F.: Noi făcând și în recitalurile noastre particulare tot revistă, tot scenete pe tiparul revistei, practic aducem multe personaje într-o oră și jumătate. Avem mai multe tipuri și nu pot să păstrez bijuteriile, nici măcar cerceii să fie aceiași, mai ales dacă e vorba despre personaje din epoci diferite. Dacă o joc pe Anna Karenina sau pe Viorica de la Clejani, fac schimbări, nu las aceleași bijuterii, haine… Dar cred că asta nu ține neapărat de meticulozitate, ci ține și de respectul nostru pentru public. Oamenii ne văd doar pe noi, cu o cântăreață-două alături, e musai să le oferi ce trebuie. Ochiul spectatorului, pe cât este de vigilent, este și foarte exigent.
V. M.: Și, în afară de decor, costumele sunt la fel ca la spectacol. Eu am văzut că, ceea ce face, face foarte bine și contează enorm. Este meritul ei. Și atunci, merg pe mâna ei cu încredere.
Valentina Fătu: „Cred că fiecare dintre noi a venit cu anumite atuuri”
V.F.: Dar și eu, dacă zice ceva domnul Vasile. Cred că fiecare dintre noi a venit cu anumite atuuri. De pildă, pe zona de organizare și de tot ce înseamnă contract ferm, e clar că excelează domnul Vasile. Nu încape discuție și nu îmi trece prin cap să mă amestec. De tot ceea ce ține de zona de creație, cum îi zicem noi: „Ai făcut banda?, mă ocup eu. Mă îngrijesc să avem negativele, să avem variante de rezervă…
V.M.: Și să fie totul live. Se vede, domnule, sunt spectacole unde se vând bilete. Lumea, dacă vine, înseamnă că ne apreciază. Dacă pe unde merg mă întreabă: „Dar doamna Valentina unde este? Aveți spectacol?, înseamnă că am făcut ceva.
V.F.: Da, am reușit în ultima vreme să câștigăm și lucrul acesta. Și pe cântat, și pe cuplet facem totul live. Asta înseamnă foarte mult antrenament, dar și răgușeală după două ore de spectacol. Cred că oamenii s-au obișnuit să vă vadă împreună…
Cum a început colaborarea dintre Vasile Muraru și Valentina Fătu, în urmă cu 10 ani
V.F.: Da, oamenii s-au obișnuit să ne vadă împreună. Ne place ceea ce facem. Asta vrem să și transmitem, bucuria noastră de a fi pe scenă și de a fi împreună cu oamenii. Pentru noi e o bucurie că ne aflăm acolo, că suntem sănătoși, și nu doar noi, ci și oamenii care au venit. În ultima vreme, fac des referire în spectacole la momentul acela fericit pe care trebuie să îl conștientizăm – că suntem împreună, că suntem sănătoși și că e pace. Că putem să ne întâlnim.
V.M.: Iar când ne aplaudă lumea în picioare, e ceva unic. Bucurie mai mare nu este.
V.F.: Eu nu am realizat amploarea proiectului în momentul în care domnul Vasile m-a sunat și a zis: „Valentina, vorbește cu soțul!. Că așa stau lucrurile. Noi mai jucaserăm puțin împreună anumite scenete. Am avut rolul acesta, care mi-a și plăcut foarte mult, într-o scenetă grozavă, „Aleluia SRL, și care mie mi-a adus multe satisfacții profesionale. În clipa în care domnul Vasile m-a sunat și mi-a spus: „Valentina, hai să încercăm să colaborăm!, nu am realizat amploarea. Mi-a spus să vorbesc cu familia. Atunci nu am
înțeles ce înseamnă, de fapt. Pentru că există foarte multe activități în altă parte decât la teatru și e vorba despre spectacolele noastre particulare.