Cum a reușit Ovidiu Ioanițoaia să plece în SUA în perioada comunismului, ajutat de familia primei soții. Renumitul jurnalist ne-a povestit despre perioada scurtă în care a locuit în SUA și nu s-a ferit nici să ne vorbească despre motivul pentru care povestea lor de dragoste a ținut numai câteva luni. Prima soție făcea parte dintr-o familie înstărită, fiind rudă cu un senator american.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Mulți își fac planuri mărețe la început de an. Dumneavoastră aveți vreun plan deosebit pentru 2025?
La 80 de ani, nu mai faci planuri. La 80 de ani, aștepți să vezi ce se întâmplă și cât se mai întâmplă. Bunul meu prieten, Tudor Octavian, care e un personaj în viața publică și literatura română, zice: „Băi, noi suntem ăia de data trecută!. Nu mai interesează pe nimeni și e ușor plictisit și el. Știi cine nu era blazat?Cosașu. Până în ajunul morții lui, a fost un tip senin și optimist, și privea înainte, deși avea 93 de ani. Acum, după o anumită vârstă, deja te mai blazezi, așa. E limpede că nu mai ai mult. S-a cam consumat benzina, rezervorul începe să se golească.
Ovidiu Ioanițoaia a fost ajutat de familia primei soții să plece în SUA în perioada comunismului
Să vorbim puțin despre perioada în care ați locuit în America. Cum ați reușit să plecați în SUA în perioada comunismului?
Se pleca foarte greu. Fosta mea soție, prima mea soție, ca să zic așa, era rudă sau prietenă apropiată, nu mai țin bine minte, cu un senator american, Jacob Javits, un personaj important. Acest om influent, pe care eu nu l-am cunoscut personal, l-ar fi sunat pe Ceaușescu și i-ar fi zis că are o nepoată și că îl roagă să îi faciliteze să se mărite cu un român.
De ce povestea de dragoste cu prima soție a ținut doar câteva luni
Era în perioada în care România era încă deschisă, nu intrase în întunericul acela din ultimii ani ai lui Ceaușescu. Cum era familia primei soții?
Am stat foarte puțin în SUA. Era o familie de oameni așezați. Socrul meu avea niște magazine de confecții pe coasta de Est, New Jersey. Era o familie înstărită, țin minte că m-am minunat când am văzut ce mașină avea socrul meu, un autoturism american lung, așa, care începea și nu se mai sfârșea. Dar, așa cum se întâmplă de multe ori, iubirea a început năvalnic și s-a terminat la fel de năvalnic, drept pentru care m-am întors în țară după câteva luni.