Pe Ștefan Bănică l-am văzut în multe ipostaze: ca actor, prezentator, jurat, însă, de departe, unul dintre cele mai importante roluri pentru el este cel de tată. Artistul ne-a vorbit, în exclusivitate, despre relația cu cei trei copii. A spus clar că „nu-i plac copiii de bani gata” și că a avut mereu grijă să le explice, copiilor săi că „banii nu cresc în copaci” și totul se datorează muncii și efortului depus de părinți. Într-un interviu amplu, am aflat cum își educă îndrăgitul actor cei trei copii și ce relație are cu ei.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Ștefan, ești tatăl a trei copii de vârste total diferite. Ce valori le-ai insuflat, ce sfaturi de viață le-ai dat? Ei ce vor să afle de la tine, ce vor să învețe din experiența ta de viață, ce te întreabă? Mă refer în special la Radu și la Violeta…
Aşa cum ţi-am mai zis, le-am insuflat ideea de familie, de unitate, faptul că multe lucruri se pot schimba în viaţa asta, dar mama, tata şi fraţii – niciodată. Mă bucur că toţi trei o iubesc nespus pe mama mea, pe bunica lor, care are o răbdare ieşită din comun şi un mod cald de a te face să înţelegi lucrurile, care la ea par clare şi simple. Şi, așa cum m-a învăţat pe mine, îi învaţă şi pe ei, care o adoră, pur şi simplu. Şi atunci, prin mama mea, această idee de familie este şi mai puternică.
Ștefan Bănică: „Fiecare dintre copiii mei are drumul lui'
Fiecare dintre copiii mei are drumul lui, iar eu voi fi acolo să-i sprijin atunci când au nevoie. Radu Ştefan s-a desprins deja pe drumul lui. Violeta, deşi are 14 ani, ştie exact ce vrea să facă. Iar cu Alexandru am un sentiment care nu ştiu de unde vine, dar care îmi dă o siguranţă plăcută, că se va descurca în orice şi-ar propune. Cred că nu înveţi foarte multe ascultând poveşti, indiferent că sunt ale părinţilor tăi sau ale altora, ci făcând, trecând prin experienţele proprii. Ca părinte, sunt dator să menţin un echilibru în drumul pe care şi l-a ales copilul, ca şi când aş fi cele două rotiţe ajutătoare de la prima bicicletă. Copilul îşi alege singur direcţia. E foarte important să se simtă liber şi protejat, în acelaşi timp.
Citește și: De ce nu își expun Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva fiul:„Nu-mi doresc să fie arătat cu degetul că…'/ EXCLUSIV
Citește și: Ce a spus Adela Popescu despre partidele de amor cu Radu Vâlcan:„E adrenalină'
Ștefan Bănică: „Nu-mi plac copiii de bani gata, care apar pe reţelele sociale cu tot felul de maşini'
Radu și-a deschis o cafenea. În ce măsură l-ai sfătuit, l-ai ajutat? Cum ai reacționat când te-a anunțat că vrea să facă o astfel de investiție? Merg mai departe și te întreb direct, Ștefan: ce educație financiară le-ai dat copiilor tăi? Și cât de importantă crezi că este educația financiară pentru un copil sau un adolescent?
Le-am explicat copiilor mei, de când erau mici, că banii nu cresc în copaci şi că tot ce au, material, se datorează muncii părinţilor lor. Şi atunci, atâta timp cât stăm împreună, până când vor fi majori, munca asta trebuie respectată. Că nu ni se cuvine nimic de la sine. Nu-mi plac copiii de bani gata, care apar pe reţelele sociale cu tot felul de maşini, ceasuri, haine de firmă dobândite de la părinţii lor şi care, de fapt, nu sunt ale lor, ci ale părinților. Şi atunci e clar că, nefiind muncite de ei, nu au cum să le aprecieze la valoarea reală. Dar sunt şi puști care reuşesc să facă asta pe banii lor, pe munca lor, ceea ce e cu totul altceva.
Aceştia însă sunt mult mai puțini şi ei ar trebui să fie modele de urmat pentru puştime. Şi chiar dacă nu mi se pare vreo chestie să te făleşti cu ce ai, măcar aceştia din urmă au dreptul. Iar de aici, şi Radu Ştefan, şi Violeta pot trage propriile lor concluzii. Şi eu cred că au înţeles. Afacerea lui Radu Ştefan este alegerea lui, cred în abilităţile lui de antreprenor şi sper să aibă succes.
Ștefan Bănică: „Sunt un tată care încearcă să fie un catalizator pentru toţi cei trei copii ai lui'
Ștefan, ești un bărbat misterios, carismatic, discret, intangibil aș îndrăzni să spun, adorat de femei din generații diferite. Cum ești tu acasă sau în viața de zi cu zi, ca bărbat, soț și tată?
Acasă sunt un om normal, aşa cum toţi cred că suntem în această ipostază. Sunt un tată care încearcă – şi sper că şi reuşesc lucrul ăsta – să fie un catalizator pentru toţi cei trei copii ai lui, crescându-i în spiritul ideii de familie, de iubire şi respect reciproc. Sunt genul de bărbat căruia îi place să petreacă timp cu soţia lui, cu familia lui şi, în acelaşi timp, exact cum spunea Lavinia la începutul interviului, fiecare dintre noi cred că are nevoie de spaţiu, de libertate, de intimitate. Acasă pentru mine înseamnă intimitate. Poate şi de aici, în momentul în care intimitatea îmi este atacată, dau senzaţia că sunt intangibil.