Mihai Găinușă ne-a povestit în VIVA! de decembrie despre familie, cum și-a cunoscut soția în urmă cu 24 de ani și cum de la un accident a luat naștere o poveste de dragoste ale cărei pagini încă se scriu. De asemenea, ne-a vorbit și despre modul în care își cresc cei doi copii, pe Andrei și Eva și ce de la ce reguli nu se abat atunci când vine vorba despre educația lor.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Soția ta are vreun defect? Poți să ne spui, nu va afla nimeni…
Cel mai mare defect al Ioanei a fost plecat două luni în Asia.
Latura domestică a căsniciei e de competența ta? O ajuți pe Ioana la treburi în gospodărie?
Măi, în ultimii ani chiar o ajut. Încerc să recuperez anii în care am evitat asta, dând vina pe profesie. Dar acum sunt prieten cu aspiratorul și mopul.
Cum și-a cunoscut Mihai Găinușă soția, în urmă cu 24 de ani
Cum ți-ai cunoscut soția?
N-am crezut niciodată că o să mă însor vreodată. Am cunoscut-o pe Ioana când aveam 30 de ani, eram vecini de bloc. Era să ne ciocnim cu mașinile și am ajuns să călătorim prin viață într-o singură mașină. Care s-a umplut încet cu copii și lucruri. Și din care ne mai dăm jos din când în când. Așa e viața. O călătorie.
Copiii pe care dintre voi îl moștenesc? Ce vor să devină Andrei și Eva?
Din fericire, ca frumusețe, voință și spirit descurcăreț își moștenesc mama. Dar amândoi știu să se exprime bine în scris, și-mi place să cred că am și eu o contribuție în gene. Eva vrea să facă cercetare în biomedicină, e unica din familie pe direcția asta. Andrei mă aștept să dispară într-o zi în nenumăratele lui jocuri pe calculator. Sau să inventeze o aplicație prin care să dispară și să reapară în casă doar la masă.
Cum își educă Mihai Găinușă și soția lui cei doi copii
Cum îi creșteți? Aveți anumite principii de la care nu abdicați?
Nu le impunem, le explicăm. Și le prezentăm ambele fețe ale faptelor. Vor să fumeze? N-au decât, dacă asta îi face fericiți în ochii anturajului. Cu riscuL bolilor pulmonare, al mirosului neplăcut al gurii sau al hainelor împuțite de fum. Vreți să vă aruncați banii pe rotocoale de fum? Sau vreți să strângeți
pentru o călătorie, un gadget sau haine? Din fericire, amândoi sunt cu capul pe umeri.
Copilăria ta cum a fost, în comparație cu a lor? Fiecare tinde să idealizeze acea perioadă și mulți spun
că realitatea virtuală vine la pachet cu însingurarea…
Copilăria mea a fost cea a generației X. A fost frumoasă, reală, în aer liber, cu prieteni ne-virtuali. Dar am trăit cu toții într-o societate săracă, bazată pe minciună, în frig și întuneric, fără pașapoarte, cu ode deșănțate pentru unii care stăteau la căldură și confort. Minciuna comunismului ne-a marcat ca mentalitate pentru o sută de ani. Credeam, ca proștii, că suntem egali, dar unii erau mai egali decât alții. Unii mâncam salam cu soia, securiștii și nomenclatura băgau la maț vânat și banane. Acum, generația Z are privilegiul de a-și alege locul și sistemul în care să trăiască singura viață pe care o avem.
Mihai Găinușă: „Am fost un copil obișnuit al generației X”
Chiar dacă acum copiii trăiesc mai mult în realitatea virtuală, sunt mult mai câștigați. Trebuie doar bine îndrumați. Făceai pozne în copilărie? Cum îți petreceai pe atunci timpul liber?
Am fost un copil obișnuit al generației X, deci obsedat de piromanie, alpinism în copaci, sunat la sonerii și fugit, mers cu colindul, fotbal cu nasturi, țevi cu cornete și miuțe la bătătorul de covoare, duminica în orele de liniște.