A debutat în urmă cu 30 de ani în televiziune, iar Dan Negru este la fel de popular. S-a adaptat cu succes schimbărilor din televiziune, iar recent a dat și vestea că pleacă de la Antena 1 la Kanal D. Prezentatorul, cunoscut și ca „Regele audiențelor” ne-a vorbit despre perioada de debut, relațiile cu colegii din golden-age-ul presei românești, precum și de ce a prezentat emisiuni mereu singur, dar și despre cât de mult l-a ajutat online-ul, dincolo de impresia pe care oamenii și-au creat-o de la TV despre el.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Fără exagerare, dar ai cunoscut și ți-a trecut prin mână tot showbizul de după 90. De la cei mai mari actori ai României, care mai sunt sau, din păcate, nu mai sunt printre noi, până la soliști de toate vârstele, din toate generațiile, prezentatori TV, interpreți de manele, epoca pițipoancelor… Cred că nu e tocmai ușor pentru un moderator să se adapteze oricărui gen de invitat…
Așa e, i-am prezentat pe Dan Spătaru și Stela Popescu, după cum i-am prezentat pe Selly sau Smiley. Fiecare generație are strălucirea ei. Nu cred în teoria că cei de dinainte aveau calitate și cei de acum sunt lipsiți de farmec. Problema celor de acum e abundenţa, pentru că au apărut multe medii de exprimare – online, streaming, Tik Tok, YouTube, TV, de toate. Înainte exista doar televizorul. De asta ideea de golden age.
Dan Negru: „Azi poți să fii celebru fără TV'
Chiar și în televiziune, astăzi sunt zeci de posturi TV cu sute de prezentatori, pe când în golden age, în anii 1990-2000, existau doar două-trei televiziuni. De asta Esca, Răduleasca, Negru sau Brenciu suntem branduri pe care publicul le asociază cu TV-ul. Pentru că venim din golden age-ul televiziunii românești. Abundenţa e problema generației de acum. Azi poți să fii celebru fără TV, doar cu ajutorul online-ului, ba chiar poți să intri în Parlament fără să te susțină vreo televiziune.
Dan Negru: „Nu e despre celebritate, e despre popularitate'
Mi-a rămas în minte din interviul trecut: „Nu îmi place să fiu eu personajul principal, îmi place să fiu doar
spectator. Întâmplarea face că ești în centrul atenției de cel puțin 25 de ani. Cum te împaci cu celebritatea?
Nu e celebritate, să fim serioși! Ne luăm prea în serios adeseori, aici, la Gurile Dunării. Nu e despre celebritate, e despre popularitate. Dem Rădulescu zicea mereu să nu confundăm termenii. La noi, e o confuzie generală. Nu de vedete duce lipsă showbizul românesc, ci de smerenie și cumsecădenie.
Citește și: Câți bani câștigă Dan Negru ca profesor de jurnalism:„O fac doar din plăcere'
Citește și: Ce job a avut Dan Negru înainte de a lucra în televiziune.A fost angajat într-un spital
Citește și: Dan Negru, detalii din contractul cu Antena 1:„Vreo 12 ani, am avut același salariu de Revelioane'
Citește și: Mircea Solcanu, prima apariție la TV după 8 ani:„Trăiesc dintr-o pensie de handicap. Mă descurc cu greu'
Dan Negru: „Televiziunea imită azi online-ul'
Dacă nu mă înșel, ai debutat în urmă cu mai bine de 30 de ani, întâi la Radio Timișoara și, patru ani mai târziu, în televiziune. Cum au fost primii ani pentru tine și cum ți-ai dat seama că acesta este drumul pe care să continui? Sau a fost o inerție, poate ai fost omul potrivit la momentul potrivit?
Era golden age-ul presei în România. Publicul era dornic de informație, de noutăți, de divertisment și oferta era mică.
E invers azi. Erau anii în care contau performanţele și anii în care meritocraţia exista în presă. Sârbu și Lazarov construiau vedete TV. Televiziunea imită azi online-ul, speriată de amploarea pe care acesta o ia zi de zi. Orice business are un golden age, și media clasică românească l-a avut în anii 90, până pe la începutul anilor 2000. Acum suntem în
zorii Internetului, care mai are mult de crescut până să ajungă în golden age.
Dan Negru: „Au dispărut vedetele de felul Andreea Marin sau Mihaela Rădulescu'
La un moment dat, spuneai cu mândrie că ești singurul prezentator care a moderat și alături de Mihaela Rădulescu, și alături de Andreea Marin, și ai avut numai cuvinte de laudă la adresa lor. Au trecut ani buni de atunci… În ce relații ați rămas? Ai păstrat legătura cu „Răduleasca și Marin, cum spui tu? Dă-ne câteva detalii de culise…
Există azi vreo vedetă TV feminină care să le fi luat locul? Televiziunea azi nu mai are puterea să construiască branduri așa cum o făcea în golden age. Nici show-urile TV din România nu mai sunt cele care să pună în valoare astfel de
personalități. Italia, Spania, America încă au divertismentul clasic bazat pe varietăți TV, dar la noi genul ăsta de format TV a dispărut. Așa că au dispărut și vedetele de felul Andreea sau Mihaela. Am prezentat cu ambele și pe amândouă le caracteriza generozitatea pe scenă.
De ce a prezentat Dan Negru emisiuni mereu singur
Cum e pentru tine să împarți scena? Sau te simți mai confortabil când nu trebuie „să împarți microfonul?
Mi-am adaptat mereu formatele TV atunci când nu le-am inventat, și ăsta e motivul pentru care mi-a fost mai ușor să fac televiziune de unul singur, fără co-prezentatoare. În programele mele TV eu nu am avut niciodată scenarist pentru prezentatori, așa că mi-a fost mai ușor să gândesc scenariul pentru mine decât pentru mine şi o altă co-prezentatoare. De asta am prezentat mereu singur…
Dan Negru: „Online-ul m-a ajutat să-l arăt publicului pe celălalt Negru'
Am văzut că ai devenit foarte activ în social media. Bine, pe Facebook ai vechime, dar te bucuri de succes și pe
Instagram, ai crescut foarte repede. Ce înseamnă social media pentru tine și cum ți se pare că sunt primite
postările tale care, adesea, tratează probleme foarte serioase?
Cred că online-ul m-a ajutat să-l arăt publicului pe celălalt Negru, care nu apare în show-urile de divertisment la TV. Ăla care are altfel de opinii, de idei. M-a ajutat enorm expunerea online, pentru că m-a ajutat să cresc şi-n ochii acelora care nu urmăreau TV-ul.
Să tragem linie, la final de an! Care au fost cele mai bune lucruri din 2021 și ce planuri ți-ai făcut deja pentru 2022?
Cei mai frumoși ani sunt cei care vor veni… Cred cu tărie asta.