Timp de 17 ani, Dana Războiu a fost liantul telespectatorilor cu realitatea. O realitate din care ea a evadat o vreme… Acum, la 43 de ani, mai puternică și mai independentă ca niciodată, având experiența unui divorț, Dana Războiu și-a dat „reset la viață și a povestit despre asta într-un interviu de o sinceritate dezarmantă.
Dacă viața ta profesională a fost una de succes, pe plan personal nu ai fost mereu fericită. Cum se face că o femeie inteligentă și frumoasă ca tine a avut parte de eșec în căsnicie… de două ori?
Eu nu-l privesc ca pe un eșec. Pentru mine, e o mare realizare faptul că am putut să spun „stop!. Cred că cinci ani de zile am tot încercat, și pentru mine e un mare succes. Deci atât de fericită cum sunt acum, pe plan personal vorbind, n-am mai fost de când am plecat de acasă din liceu. Sunt atât de liberă și în sfârșit fericită!
La noi, celebritățile se feresc să vorbească deschis despre problemele din viața personală, dar tu ai fă-cut-o, în pofida presiunilor… Mai întâi, despre violența domestică a primului soț, iar apoi, despre infidelitatea celui de-al doilea, și ai făcut-o și pe Instagram. Cât timp ți-a luat să-ți faci curaj?
Nu știu dacă am vorbit despre asta pe Instagram, dar am spus că rămân cu copiii mei, că eu cu copiii suntem o familie unită și că o să ne fie bine, de acum înainte. Asta e adevărat. Se întâmplă ceva foarte interesant… Foarte, foarte multe femei îmi scriu mesaje și mă întreabă cum am găsit curajul. Că-ți trebuie puțin curaj să rămâi femeie singură cu doi copii, nu e ușor. Sunt femei care vor să facă și ele pasul ăsta și-mi spun: „Cum ai găsit curajul, că eu nu-ndrăznesc?. Cel mai greu e până iei decizia. În momentul în care ai luat decizia, totul e foarte simplu și cumva se deschid uși și se aliniază planete, totul curge așa cum trebuie să curgă. Eu mai am o idee care mi-a îmbunătățit viața. Când îți este foarte foarte greu, înseamnă că nu mergi pe drumul cel bun. Viața trebuie să curgă lin și ușor, și așa poți să știi dacă decizia pe care o iei e bună sau nu.
Inițial, ți s-a părut degradant, umilitor să recunoști că ai o problemă și ai încercat să lași impresia că totul e OK? Încerc să înțeleg mecanismul pentru care o femeie independentă e dispusă să suporte așa ceva…
Știi cum e… Orice om e tentat să povestească lucrurile plăcute și frumoase din viața lui. Alea neplăcute le lăsăm pentru cabinetul psihologului sau pentru prietena din copilărie cu care stăm și povestim. Nu știu dacă e bine sau e rău asta, cumva e firesc, pentru că și a ne întâlni și a povesti numai ce nu ne place în viața noastră nu cred că ne ajută la nimic. În afară de faptul că ne descărcăm, nu ne ajută după aceea. Cuvintele au energia lor și fiecare cuvânt negativ pe care îl folosim – am citit asta recent și cred – are nevoie de 7 cuvinte pozitive după aceea, ca să se anuleze energia negativă cu vibrație joasă. Eu lucrez foarte mult cu mine acum și sunt într-o relație minunată cu mine însămi. Cuvintele cu energie pozitivă sunt „iubire, „dragoste, „curaj, „Dumnezeu. Toate cuvintele astea ne fac viața mai bună. Deci, dacă vreți să aveți o viață mai bună, folosiți cuvinte cu vibrație înaltă și viața vi se schimbă câte-un pic, câte-un milimetru. Viața trebuie schimbată câte-un milimetru.
Până la urmă, și Angelina Jolie a divorțat… Cum a fost pentru tine să realizezi că omul de lângă tine nu e ce trebuie?
Mi-a luat cinci ani să divorțez. N-am făcut-o peste noapte. Singurul regret e că n-am divorțat acum cinci ani. Deci, dacă e să am un regret, e că n-am făcut-o mai demult.
Tu ai simțit că-ți este infidel? Ce te-a determinat să iei decizia asta?
Eu am simțit că nu mai pot, că mi-e din ce în ce mai greu și că nu trăiesc conform valorilor mele. Și una dintre valorile mele este integritatea, în care eu cred. Știți ce înseamnă a fi integru? Integritate înseamnă să faci ce spui că faci. De exemplu, dacă ne dăm o întâlnire, să vin la întâlnirea aia și să nu întârzii. Dacă întârzii, să dau un telefon, dacă nu pot să vin la întâlnire, să sun să reprogramez. Asta înseamnă integritate. Dacă spun că ajut pe cineva, chiar să-l ajut. Dacă nu pot să-l ajut, să nu-i promit că-l ajut. Deci asta-i integritate, și integritate și față de noi înșine, nu neapărat în raport cu alte persoane. Ori, cât timp noi trăim în valorile noastre, fiecare poate să-și facă o listă de trei-patru valori personale, iar dacă-ți încalci acele valori personale, poți să păcălești pe cine vrei că ți-e bine, că tu știi că nu ți-e bine.
De fapt, în relația asta care a devenit toxică până la urmă de ce ai stat? De dragul copiilor?
De dragul copiilor, de teamă că nu mă descurc singură, gândindu-mă că poate pentru copii e mai bine, până la urmă, și mi-am dat seama că nu, dar mi-a luat ceva să-mi dau seama de asta. E adevărat că și copiii au mai crescut între timp.
Copiii cum au reacționat?
Acum, suntem foarte, foarte fericiți, foarte liniștiți și foarte bine. În casă, ascultăm muzică, e o atmosferă din aia bună, cum probabil ar trebui să fie în orice familie. O atmosferă de liniște, de pace, iar în liniște și pace poți să înflorești, poți să crești, poți să te dezvolți. Și ei, copiii, și eu, adultul, pentru că și adulții trebuie să se dezvolte, nu numai copiii.
Deci ei au înțeles care a fost situația și au o relație bună, bănuiesc, cu tatăl lor.
Da, da! Absolut. Sunt băieți și au nevoie de modele masculine în viața lor. Cum își aleg ei modelele masculine eu pot doar să le sugerez, nu pot să le impun. Fiecare își alege modelul cum vrea…
Foto: Oltin Dogaru, arhiva VIVA!, Instagram