Drama tulburătoare a regretatului Dumitru Furdui. Actorul din seria „Brigada Diverse“ a avut un destin tragic: „Un regim opresiv și o lipsă de libertate...”

.

Drama tulburătoare a regretatului Dumitru Furdui. Actorul din seria „Brigada Diverse a avut un destin tragic. Viața lui a fost marcată de cenzură, exil și un sfârșit tragic. El a fost persecutat de regimul comunist și a fugit în Franța, însă libertatea nu i-a adus liniștea pe care și-a dorit-o. Iată care a fost cea mai mare dramă din viața lui!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Deși a adus zâmbete pe fețele românilor prin rolul milițianului Cristoloveanu din „Brigada Diverse’, viața lui Dumitru Furdui a fost marcată de cenzură, exil și un sfârșit tragic. Persecutat de regimul comunist, actorul a fugit în Franța, însă libertatea nu i-a adus liniștea dorită. Moartea lui din anul 1998, după o cădere misterioasă de la etajul 8 al locuinței sale din Paris, ridică și astăzi multe semne de întrebare.

Citește și: Tudor Furdui, confesiuni despre tatăl său. Actorul Dumitru Furdui a murit în exil, la Paris: „Tare mă tem că lumea l-a uitat pe tata'


Citește și: De ce a fost înteruptă producția de succes Brigada Diverse: „Un general de miliţie a oprit-o pentru că…’. Ar fi trebuit să se mai facă încă 8 filme

Citește și: Leonard și Monica Doroftei, eliminați de la Power Couple: „Am învățat foarte multe, ne-am cunoscut mai bine'. Ce gest emoționant a făcut fostul pugilist pentru Theo Zeciu

Citește și: Mădălina Pamfile divorțează de tatăl fetițelor ei, omul de afaceri libanez, după un an de căsnicie: ,,E foarte important pentru copiii noștri să trăiască într-un mediu sănătos și acest fapt părea imposibil pentru noi doi'

Drama tulburătoare a regretatului Dumitru Furdui

Drama tulburătoare a regretatului Dumitru Furdui. Îndrăgitul actor care a adus zâmbete pe fețele românilor prin rolul milițianului Cristoloveanu din seria „Brigada Diverse’ a avut un destin marcat de cenzură, exil și un sfârșit tragic, care ridică și astăzi semne de întrebare.

Născut pe data de 27 octombrie 1936, în Băilești, Dolj, el și-a dedicat viața teatrului și cinematografiei. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale’ în anul 1957, acesta a cunoscut succesul pe scenele Teatrului Național, la Bulandra și la Teatrul Mic, dar și în film.


Deși a jucat în 16 producții românești și câteva filme franțuzești, el rămâne cel mai cunoscut pentru interpretarea sa din peliculele regizate de Mircea Drăgan.

Cu toate acestea, dincolo de cariera strălucită, viața sa a fost umbrită de presiunea regimului comunist. Considerat indezirabil de autorități din cauza convingerilor sale, a fost persecutat și restricționat profesional.

În fața acestor nedreptăți, el a decis să fugă din țară și s-a stabilit la Paris în anul 1982. Departe de România, el nu și-a găsit însă liniștea dorită. A lucrat ocazional în cinematografie și a trăit o viață retrasă, care a fost marcată de lupta pentru libertate și dorul de familie.


În anul 1985, actorul a organizat o manifestație de protest la Paris, cerând dreptul de emigrare pentru fiul său, Tudor Furdui, care a rămas în țară.

Adrian Niculescu a vorbit despre destinul tragic al regretatului actor

Istoricul Adrian Niculescu a vorbit despre destinul tragic al regretatului actor Dumitru Furdui. El a rămas impresionat de povestea de viață a actorului din seria „Brigada Diverse.

„În exil, experiența mea personală nu poate fi comparată cu aceea a unui scriitor, a unui creator care s-a realizat într-un domeniu strâns legat de limbă. Am cunoscut în exil drama unui important actor român, Dumitru Furdui. Pentru actori, cred că era și mai traumatic. Asta a făcut, că efect colateral, că teatrul românesc să se păstreze până în 1989 și după, iar marii actori să nu fi părăsit țara, pentru că ei erau legați poate cel mai puternic de limbă. Drama lui Furdui pe mine m-a impresionat. Muzicianul are un limbaj internațional și este, poate, cel mai fericit în exil, deoarece el nu are această trauma.Îmi permit să pledez pentru o accepțiune mai tradițională a termenului de exil.


Exilul, în principiu, presupune un regim opresiv și o lipsă de libertate. Momentul 22 decembrie 1989 a făcut caduc motivul pentru care mulți dintre noi ne-am părăsit țara. Eu consider acel moment sfârșitul exilului românesc’, a declarat Adrian Niculescu în Revista 22.


Cum a murit actorul Dumitru Furdui

Pe data de 13 aprilie 1998, destinul său a fost unul tragic din toate punctele de vedere. Actorul a căzut de la etajul 8 al imobilului în care locuia, într-o suburbie a Parisului. Vecinii au alertat de urgență serviciile medicale, însă nu s-a mai putut face nimic.

Moartea lui a fost catalogată drept posibil suicid, unele surse speculând că alcoolul ar fi jucat un rol important în această tragedie.

Totuși, circumstanțele rămân neclare. Poliția franceză a deschis o anchetă, dar nu a oferit concluzii definitive în cazul morții regretatului actor.

Sursa foto: Facebook/ YouTube