Dumitru Zamfira, maestrul fluierului românesc, a murit la 85 de ani: „O veste tristă a venit ca un fulger pentru toți cei care l-au iubit. A fost o valoare a folclorului”

.

Este zi de doliu în lumea muzicală din România! Dumitru Zamfira, maestrul fluierului românesc, a murit la vârsta de 85 de ani. Cântărețul de muzică populară originar din Novaci, județul Gorj, a dus sunetul autentic al tradiției românești pe marile scene ale lumii și a fost distins cu numeroase premii pentru contribuția sa remarcabilă la patrimoniul cultural național.

Vezi si acest video VIVA!:

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Maestrul Dumitru Zamfira, unul dintre cei mai apreciați și iubiți interpreți de muzică populară românească, s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. Considerat un simbol al fluierului românesc, artistul originar din Novaci, județul Gorj, a dus sunetul autentic al tradiției românești pe marile scene ale lumii și a fost distins cu numeroase premii pentru contribuția sa remarcabilă la patrimoniul cultural național.

Dumitru Zamfira2Dumitru Zamfira2

Dumitru Zamfira, maestrul fluierului românesc, a murit la 85 de ani

Este zi de doliu în lumea muzicală din România! Maestrul fluierului românesc, gorjeanul Dumitru Zamfira, s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani, lăsând în urmă o moștenire artistică de neprețuit pentru folclorul românesc.

„O veste tristă a venit ca un fulger pentru toți cei care l-au iubit pe Dumitru Zamfira. În Săptămâna Luminată, Dumnezeu l-a vrut să cânte la fluierul lui fermecat în ceruri, îngerilor. A fost un novăcean, un prieten și, mai presus de toate, o valoare a folclorului românesc… A cântat de la vârsta de 4 ani și a învățat să cânte de la ciripitul păsărelelor din zăvoiul Novaciului, după cum mi-a povestit de multe ori…

Ne întâlneam la București și era bucuros să-i povestesc de novăceni, de meleagul natal de care îi era foarte dor… Va fi adus și înmormântat la Cernădia. Dumnezeu să te ducă în lumină și să-ți odihnească sufletul, om minunat', a transmis Marioara Babu din Novaci, conform actualingorj.ro.

Citește și: Papa Francisc și-a pregătit funeraliile cu 152 de zile înainte să moară. Unde va fi înmormântat Suveranul Pontif, după ce a refuzat să-și doarmă somnul de veci în Grotele Vaticanului

Citește și: Motivul pentru care Papa Francisc va fi înmormântat peste 9 zile. Suveranul Pontif și-a ales un sicriu de lemn și zinc

Citește și: Mihai Bobonete povestește cât de mult l-a ajutat Dan Chișu în carieră: „M-am agățat de el. M-a sprijinit la început și tot el mi-a arătat cum e să cazi și să te ridici de fiecare dată” / EXCLUSIV

Citește și: Laurette s-a împăcat cu tatăl fiicei sale, după ce l-a acuzat de violență și s-au războit pentru custodie. Cât de implicat e Mihai Ștefan în viața Serenei: „O lungă perioadă nu și-a vizitat copilul'

Cine a fost Dumitru Zamfira

Născut la data de 18 mai 1940 în orașul Novaci, județul Gorj, Dumitru Zamfira a primit primul său fluier la doar 4 ani, darul care i-a pecetluit destinul și l-a transformat într-un simbol al tradiției muzicale autentice.

Repertoriul său vast a cuprins în special creații păstorești, piese ritual-ceremoniale, cântece, doine, balade și melodii de joc, culese din toate zonele folclorice ale țării. A adus în fața publicului piese celebre precum Hora staccato și Hora spiccato de Grigoraș Dinicu, Călușul oltenesc, Ceasornicul, Căruța poștei, Sârba rândunelelor, Dans țărănesc de Constantin Dimitrescu și, nu în ultimul rând, Ciocârlia, interpretate cu o măiestrie care i-a cucerit pe ascultători din toate colțurile lumii.

De-a lungul carierei sale, Dumitru Zamfira a fost distins cu numeroase premii și recunoașteri. A fost laureat al Festivalului Național din anul 1962 și al Festivalului „Cântarea României' în edițiile din anii 1981, 1983, 1985 și 1987. A dus sunetul fluierului românesc peste granițe, participând la festivaluri internaționale în Franța, Grecia, Bulgaria, Finlanda și Italia.

Artistul, decorat cu Ordinul Meritul Cultural și a primit Ordinul Național „Pentru Merit' în grad de Cavaler

Pentru contribuția sa excepțională la păstrarea și promovarea folclorului românesc, Dumitru Zamfira a fost decorat în anul 1968 cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a III-a, iar în 2002 a primit Ordinul Național „Pentru Merit' în grad de Cavaler, conferit de Președintele României.

Printre alte distincții se numără Marele Premiu al Fundației ETHNOS (1997), Diploma de Merit din partea Societății Române de Radiodifuziune și Diplomele de Excelență oferite de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Gorj.

Sursa foto: Facebook/ YouTube

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton