Ernest a mizat pe "forța exemplului" în educația fiului său de 10 ani: "Nu l-am obișnuit că poate avea și luna de pe cer dacă o vrea. Iar atunci când se pune problema de 'mofturi' l-am învățat că trebuie să merite. Are sarcini..." / EXCLUSIV

.

Ernest a mizat pe „forța exemplului” în educația fiului său de 10 ani. Îndrăgitul prezentator ne-a vorbit în paginile revistei VIVA! despre modul în care el și soția lui și-au crescut fiul, subliind totodată ce rol important poate juca anturajul în viața copilului, cât de mult poate cântări o ceartă sau un refuz, dar și cum toată munca părinților de ani de zile se poate duce pe apa sâmbetei în câteva luni„.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE GRATIS, AICI

Ce face Alexandru, câți ani are acum? Cum se descurcă la școală?

Alex are 10 ani și acum a început clasa a patra. La școală se descurcă binișor, e mai atras de partea umană decât de matematică. Îi plac limbile străine, e mai atras de partea umană decât de matematică. Îi plac limbile străine, îi place să citească. Mă bucură faptul că are un cerc de prieteni și la școală, printre colegi.

ernest (6)ernest (6)

Citește și: Ernest recunoaște că gelozia „și-a arătat colții” în relația cu soția sa: „Până la urmă, un strop de gelozie indică prezența unor sentimente puternice. E și măgulitor să-l vezi pe cel de lângă tine că se ‘agită’…” / EXCLUSIV

Citește și: Secretul relației de peste 20 de ani dintre Ernest și soția lui: „Nu gândim la fel. Ne certăm, dar știm să ne cerem iertare. Eu cedez primul, dar…' / Cum este în rolul de tată

Citește și: Scandalurile dintre Bianca Drăgușanu și iubiții ei. A divorțat de Alex Bodi după câteva luni, l-a trădat pe Victor Slav cu Adrian Cristea și a îndurat bătăi crunte de la Coco Păun: „Mi-a rupt picioarele și m-a lovit în…'

Citește și: George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană: „Indiferent cine o amenință pe Adriana Bahmuțeanu acum, noi ne-am iubit și ne iubim în continuare”

Ce influență poate avea anturajul asupra copilului

Așadar, și fiul tău se apropie de etapa adolescenței. Ce relație ai cu el? E deschis cu tine, îți povestește
și lucruri mai personale? Cât de important este să cunoaștem anturajul copilului nostru și ce influență poate avea asupra lui?

Mereu am spus că încerc să mențin un echilibru în ceea ce privește relația noastră. Să nu fiu nici prea dur, nici prea permisiv. De fapt, starea aceasta de echilibru e greu de menținut, căci e infinit mai ușor să te poziționezi în extreme. Dar echilibrul, din punctul meu de vedere, e cel ce va da roade pe termen lung. Ca orice părinte ce își iubește copilul, încerc să-l pregătesc cât mai bine pentru ceea ce înseamnă viața. Și sunt conștient că trebuie lăsat să și greșească, să ajungă și în impas. Oricât de bune ar fi intențiile și oricât ai comunica, oricât ne-am dori noi, ca părinți, să-i ocrotim și să-i ferim poate de greșelile făcute de noi, trebuie să înțelegem că, fără o experiență de viață, dialogul este sterp, e senzația aceea că uneori vorbești cu pereții. Tu îți poți pune sufletul pe tavă și el ascultă mai degrabă de ceea ce îi spun prietenii lui. E greu să-ți calci pe orgoliu și să faci un pas înapoi, dar e necesar ca el să învețe că va avea susținerea ta, chiar dacă iese din cuvântul tău sau chiar dacă te minte. Altfel, riști ca el să se închidă și să nu mai aibă încredere în tine.

Ernest: „Nici tata nu a privit cu ochi buni decizia mea, și totuși uite că am ajuns unde am ajuns”

Și noi la rândul nostru am trecut prin etapa în care forțam limitele, în care descopeream ceea ce suntem, de fapt. Degeaba ne proiectăm noi, în primii lor ani de viață, o imagine asupra a ceea ce ne dorim pentru ei, dinamica e foarte complexă și greșim dacă ne arătăm deranjați sau dezamăgiți că ceea ce visăm noi nu se pupă cu ceea ce e de fapt. Nici tata nu a privit cu ochi buni decizia mea, și totuși uite că am ajuns unde am ajuns.

Chiar dacă ne mai ciondănim, Alex are o relație bună cu noi și ne povestește ce are pe suflet când vine vorba despre relația sa cu cei din jur. Cel mai mare dușman al nostru în acest moment este tehnologia, pentru care Alex vrea să fenteze regula. Și aici intervine jongleria despre care vorbeam. Aici îl poți pierde în favoarea anturajului. Poate că unii nu realizează asta, dar anturajul la vârsta aceasta poate avea o influență la fel de mare, uneori chiar mai mare decât ai tu, ca părinte, asupra lui. Ce, credeți că ei între ei nu se mint doar pentru a fi mai cool? „Părinții mei mă lasă să stau cât vreau pe telefon sau „eu pot să mănânc numai chipsuri, ai mei mă lasă, „eu pot să mă culc la ce oră vreau etc. Toată munca ta de ani de zile se poate duce pe apa sâmbetei în câteva luni. De aceea e bine, chiar dacă e greu, să încerci să menții echilibrul. Când dă de greu și vine la tine, vorbește-i calm, cu zâmbetul pe buze. Nu-l certa și nu-i face capul calendar. Fă-l să realizeze că cei din anturaj nu i-au vrut binele de la început. În fine, e greu de generalizat. Eu mă refer la cum procedez cu Alex.

Ce a vorbit Ernest cu fiul lui despre bullying

Din păcate, bullyingul este un fenomen tot mai întâlnit, chiar și în rândul copiilor de grădiniță. I-ai vorbit lui Alex despre asta? S-a confruntat și el cu situații de acest gen la școală?

Oare de ce e un fenomen tot mai întâlnit? Să aibă o pondere atât de mare ceea ce văd pe net, toate mizeriile, să fie violența din filme sau jocuri video? Dar ce, pe vremea noastră nu exista? Ba da, și încă cum… Da, am vorbit despre asta. Din fericire, încă nu ne-am confruntat cu situații grave și încerc să-l fac să înțeleagă că e în natura umană genul acesta de comportament. Că vă place sau nu să auziți asta, e cruntul adevăr! Că unii reușesc să înțeleagă că nu e demn de statutul nostru de ființe superioare, dotate cu rațiune, și alții nu, e altă discuție. Și nu doar că l-am pus în temă, am încercat să-l fac să înțeleagă că nu e OK ca el, la rândul lui, să-i hărțuiască pe alții. Discuția e iarăși una foarte complexă, căci nu ai cum să-l ferești o viață întreagă, la un moment dat tot va avea de-a face, chiar și în viața de adult, cu bullying, nu poți controla ce fac alții, cum își cresc copiii, cum îi educă, ce văd ei acasă la părinții lor.

Ernest a mizat pe „forța exemplului” în educația fiului său de 10 ani

„Îl cert când trebuie certat și nu-l menajez de realitatea uneori dură a vieții, ne spuneai tu, mai demult, despre fiul tău. Se întâmplă deseori să-i spui NU? Copiii nu reacționează prea bine la refuzuri, cum ai reușit să-l faci să înțeleagă că nu poate primi tot ce-și dorește?

Din fericire, am ajuns în punctul în care îi spun rareori NU, iar asta pentru că am lucrat mult cu el la acest capitol, am luat-o din fașă, dacă vreți așa. Am reușit pentru că nu l-am obișnuit că poate avea și luna de pe cer dacă o vrea. A contat și forța exemplului, nici eu și nici soția mea nu suntem genul consumeriști. A învățat că nu are nevoie de atât de multe lucruri pe partea materială, că e mai bine să aibă mai puțin și să prețuiască decât mult și să nu-i mai pese. Iar atunci când se pune problema de „mofturi, de exemplu, o bicicletă nouă, l-am învățat că trebuie să merite. Are sarcini pe care, dacă le duce la bun sfârșit, primește o parte din bani. A învățat să-și gestioneze fondurile și să aibă răbdare până ce strânge toată suma.

CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE NOIEMBRIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton