Are doar 25 de ani și o determinare ce ar putea muta și munții din loc. Roxana Nica este asistent medical la Serviciul de Urgență al Spitalului Județean Focșani și, în calitate de cadru medical din linia întâi, afirmă sus și tare că frica o macină, dar că aceasta pălește în fața vocației sale.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Lucrezi ca asistent medical la Serviciul de Urgență al Spitalului Județean Focșani. Cum a fost ultima lună, pentru tine? Postarea ta, în care ai scris că simți că mergi pe front, m-a făcut să plâng…
Așa este. Ultima lună a fost una în care, atât eu, cât și colegii mei, am încercat să ne adaptăm situației actuale. Nu este vorba despre suprasolicitare fizică sau de altă natură, pentru că noi suntem obișnuiți cu gărzile grele, cu flux foarte mare de pacienți. Este vorba despre faptul că lucrăm în incertitudine, luptăm, dar nu știm cu cine împotriva unui inamic invizibil, care este capabil să ne atace și pe noi. Într-adevăr, am zis că plec pe front și am simțit asta până în mijlocul inimii.
Roxana Nica: „Aș minți să spun că nu imi e teamă'
Sunt multe cazuri de COVID-19 în spitalul în care lucrezi… Bănuiesc că trăiești zilnic cu teamă. Spune-mi ce te îmbărbătează și ce te motivează să mergi zilnic la serviciu, știind riscurile la care te expui.
Este adevărat că îți trebuie curaj și aș minți să spun că nu mi-e teamă. Îmi este, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți, dar cred cu tărie că meseria ne-a ales pe noi, și nu invers. Cineva trebuie să fie acolo, să lupte cu demnitate și onoare, indiferent de război.
Cum decurge
o zi de muncă, pentru tine? Câte ore stai la serviciu? Mai ai timp să mănânci,
să bei apă?
O zi de muncă înseamnă 12 ore, acestea fiind zile sau nopți. Dacă, până acum, abia aveam timp să mănânc un covrig pe fugă și să beau un pahar cu apă, în perioada aceasta evit mâncarea, beau apă cât să subzist și încerc să evit, pe cât posibil, să întreprind acțiuni care să necesite dusul mâinii către zona feței.
Roxana Nica: „Plec acasă cu răni, la propriu de la spălatul mâinilor'
Care a fost cel mai greu moment, pentru tine, de când a început epidemia COVID?
Multe au fost momentele grele, dar cred că cel mai greu a fost când am auzit de primul coleg testat pozitiv. Mi-am dat atunci seama că virusul COVID-19 e acolo, printre noi.
Cum te protejezi? Ce măsuri de protecție îți iei la serviciu?
Încerc să-mi acopăr cât de bine pot fața, în primul rând. Este de prisos să spun despre spălatul mâinilor, întrucât de cele mai multe ori plec acasă cu răni, la propriu. Eu și colegii mei purtăm echipamente de protecție, care nu sunt extraordinare, dar, așa cum sunt, sunt mai bune decât nimic. Luptăm cu ceea ce avem.
Puteți citi interviul integral în numărul de mai al revistei VIVA!
Revista se poate găsi în rețelele: Kaufland, Cora, Metro, Carrefour, Auchan, Inmedio, Nis Petrol, OMV.
Sursa foto: Facebook