Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc, interviu la dublu după ce au câștigat argintul la Paris, la dublu vâsle feminin: "Doar să participi la Jocurile Olimpice este un privilegiu pentru orice sportiv și un apogeu al carierei sale. E vorba despre foarte multă muncă și..." / EXCLUSIV

 Cica Cristina
.

La Jocurile Olimpice de la Paris, cinci dintre cele nouă medalii ale României au fost câștigate de canotori. Printre sportivii care ne-au adus mândrie în suflete și lacrimi de bucurie în ochi se numără Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc, două tinere în vârstă de 29 de ani, câștigătoarele medaliei de argint la dublu vâsle feminin, categoria ușoară. Ne-am gândit că o să vă bucure, la fel ca și pe noi, întâlnirea cu două mari campioane, drept urmare am decis să aflăm totul despre performanța lor recentă și să le cunoaștem și poveștile de viață, deoarece sunt o inspirație pentru noi toți.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Fetelor, ne-ați făcut o mare bucurie la Jocurile Olimpice de la Paris, unde anul acesta canotorii au câștigat cele mai multe medalii. Felicitări, prezența voastră în revista VIVA! ne onorează! Cum se simt medaliatele cu argint la dublu vâsle acum, după un asemenea parcurs fabulos?

Gianina van Groningen: Acum, că s-au mai liniștit apele, încet-încet ne putem relaxa și noi mai mult. Abia de-acum încep să îmi dau seama exact ce lucru frumos am făcut la Paris. A fost un an greu, dar frumos, iar săptămânile de la Paris au fost superbe și cu multe emoții. Pentru mine a fost frumusețea dublă, fiindcă am avut și familia, și prietenii aproape.

Ionela Cozmiuc: Sunt extrem de fericită că am reușit să adăugăm în palmaresul nostru singura medalie care ne lipsea, cea olimpică. A fost un moment de o încărcătură emoțională de nedescris. Fiecare reușită este însă importantă pentru mine. Chiar dacă este o medalie olimpică, ea nu mă schimbă pe mine ca om, doar îmbogățește rezultatele mele sportive.

DSC09366DSC09366

Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc, interviu la dublu după ce au câștigat argintul la Paris

Cursa cum a fost? Îmi imaginez câtă presiune este în acele momente și de câtă concentrare și coordonare în cuplu e nevoie… așadar, în afară de forța fizică, e necesar și un psihic echilibrat. Care sunt gândurile voastre înainte de a se da startul, ce vă mobilizează? Ați sperat la o medalie de la început?

Gianina: Ca niciodată, nu am avut nicio emoție. Mereu îmi spun că nu trebuie să inventăm nimic la concurs față de ce am antrenat acasă. Aceste gânduri m-au ajutat foarte mult să îmi păstrez calmul și luciditatea. Cu toate astea, este o linie foarte subțire între a te păstra lucid sau a te pierde în gânduri
pline de presiune. Sunt foarte mândră de mine că am reușit să rămân de partea care trebuie a liniei.

Ionela: A fost o cursă foarte bună, cea mai bună pe care o puteam face în acel moment. Am lăsat totul pe pista de concurs. La această ediție a Jocurilor am fost mult mai calmă decât la cele precedente. Bineînțeles, am sperat la medalia de aur, dar sunt foarte fericită și pentru acest argint! Doar să participi la Jocurile Olimpice este un privilegiu pentru orice sportiv și un apogeu al carierei sale.

„La câtă experiență avem și câte curse am tras împreună, deja știm unde apare durerea”

Cursa, de 2000 de metri, a fost una lungă și obositoare. A fost vreun moment în care ați simțit că epuizarea își arată colții? Cum vă remontați atunci când începe să fie greu, ce vă face să mergeți înainte?

Gianina: La câtă experiență avem și câte curse am tras împreună, deja știm unde apare durerea. Cred că tocmai asta face diferența între a vâsli și mai tare atunci când doare, și anume faptul că experiența te învață să izolezi durerea și să fii lucid indiferent cât e de greu și dacă mușchii „strigă să te oprești.

Ionela: Cursa a fost una istovitoare pentru că și presiunea este enormă, știind că suntem susținute de o țară întreagă. Totuși, să nu uităm că noi ne antrenăm pentru această cursă ani în șir, știm la ce să ne așteptăm și să o ducem la capăt cu brio. Să concurăm este, în sine, un lucru natural pentru noi.

Citește și: Canotoarea Ionela Cozmiuc se retrage după ce a câștigat aurul la Campionatele Mondiale din Canada, la simplu vâsle. La 29 de ani, medaliata cu argint de la JO vrea să se dedice familiei

Citește și: Monica Pop dezvăluie cât de periculoasă este dieta cu apă: „După 9 zile în care nu am mâncat absolut nimic, ajunsesem în pragul accidentului vascular'

Citește și: Ce surpriză i-a făcut Răzvan Simion soției lui, Daliana, cu ocazia zilei de naștere: „Îți mulțumesc pentru această viață și toate viețile care vor urma!”

Citește și: Ce s-a întâmplat cu Andrei și Cristina Rotaru după ce au plecat despărțiți de pe Insula Iubirii. Au divorțat, s-au împăcat, iar acum locuiesc cu chirie: 'Nu știu ce va urma, dar știu că ne-am trezit…'

Cât de multă muncă e în spatele unor rezultate de excepție

Trebuie să menționez că voi ați cucerit titlul mondial al probei în 2017 și 2018, iar anul acesta titlul european, urmat de performanța de la Jocurile Olimpice. Câtă muncă stă în spatele unor asemenea rezultate? Cât vă antrenați zilnic?

Gianina: Este vorba despre foarte multă muncă și foarte mult timp petrecut în cantonament. Într-o zi obișnuită ne antrenăm cam 5-6 ore, iar liber avem doar o jumătate de zi pe săptămână. Totuși, o dată la câteva săptămâni avem 5-6 zile în care ne putem antrena de acasă și așa avem timp să îi vedem și pe
cei dragi mai mult.

Ionela: Avem foarte multe rezultate frumoase în spate, dar și munca este una pe măsură. Este valabil pentru orice sportiv de performanță. Puțini știu sacrificiile acestuia și ce înseamnă pregătirile pentru competiții. Eu, spre exemplu, practic canotajul de 15 ani, iar în ultimii 10 ani, antrenamentul îmi ia cel
puțin șase ore zi de zi.

Care sunt calitățile de care este nevoie pentru a face performanță? Sunt de ajuns doar ambiția și munca susținută?

Gianina: Cred că, în primul rând, să îți dorești să faci performanță. Acest lucru clar duce la a-ți depăși limitele și a face orice îți stă în putință să obții rezultatele dorite.

Ionela: Ambiția și munca susținută sunt cărămizile de bază în performanță. La acestea aș mai adăuga perseverența, seriozitatea și credința!

Cum au găsit Gianina și Ionela echilibrul între viața personală și cea profesională

Ați reușit să găsiți un echilibru între viața personală și cea profesională, astfel încât niciuna să nu aibă de suferit? De exemplu, toate gimnastele, fără excepție, ne-au spus că nu prea au avut copilărie și adolescență… Aveți vreun regret?

Gianina: Regret nu am fiindcă eu am ales drumul ăsta, însă da, am lipsit de la extrem de multe evenimente importante la care mi-aș fi dorit să merg. Nu este ușor să ai viață personală, iar aici
mă refer strict la mine, fiindcă soțul meu este din afara canotajului. Totuși, nu este imposibil, iar dacă găsești o persoană care te susține, știe cât de mult înseamnă performanța pentru tine și, mai
ales, are răbdare, totul se îmbină mai mult decât perfect.

Ionela: Eu consider că am găsit echilibrul perfect între aceste două. Un canotor începe sportul de la paisprezece ani, așa că am avut și copilărie, iar când vine vorba despre regrete… singurul lucru pe care îl regret este că a trecut prea repede timpul și mă aflu la sfârșitul carierei mele sportive.

„Echipa aceasta a fost formată de la zero”

Cum ați devenit voi două o echipă, ce v-a adus împreună, în condițiile în care proveniți de la două cluburi – Steaua și Dinamo – aflate într-o rivalitate legendară? Sunt convinsă că, în afară de performanțele sportive, este foarte importantă chimia între componenții unei echipe pentru a face lucrurile să meargă perfect… Spuneți-ne mai multe despre relația voastră!

Gianina: Consider că echipa aceasta a fost formată de la zero, și asta ne-a făcut să ne cunoaștem atât de bine. În același timp, amândouă ne-am dovedit, de-a lungul anilor, cât de mult ne dorim să performăm, și ce unește mai mult două persoane decât un țel comun?!

Ionela: Când concurezi pentru România, nu există rivalitate între aceste cluburi. Antrenorul Cristian Maliș ne-a adus împreună în anul 2015. Acela a fost începutul echipei noastre!

Foto: MIHAI SOLOVĂSTRU, COMITETUL OLIMPIC ŞI SPORTIV ROMÂN, FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE CANOTAJ

CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE SEPTEMBRIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton