In memoriam. Nelu Ploieșteanu, o viață marcată de durere: de la o copilărie catastrofală la drama pierderii unicului fiu

 Cica Cristina
.

Nelu Ploieșteanu s-a stins din viață pe 2 aprilie, iar lumea artistică este de acum înainte mult mai săracă. Spiritul său boem, vocea inconfundabilă și zâmbetul său dulce-amar vor rămâne însă mereu în amintirea celor care l-au cunoscut. La fel și muzica veche, românească, pe care a promovat-o cu mândrie.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Cine nu a ascultat măcar o dată una dintre piesele făcute celebre de Nelu Ploieșteanu – „Dă, mamă, cu biciu-n mine, „Mărioară viață amară, „Ionică, Ionică, „Pe vale mă duc, pe deal mă întorc, „De-ai fi tu salcie la mal, „Trec țiganii, „Jelem sau „Zărzărică, zărzărea – cu siguranță provine dintr-un univers paralel, deoarece melodiile celebrului lăutar au depășit de mult granițele țării. La fel și numele său.

NELU PLOIESTEANU – CALATISNELU PLOIESTEANU – CALATIS

Cu toate acestea, Nelu Ploieșteanu și-a păstrat o viață modestia, neuitând nicio clipă de unde a plecat. A trăit doar pentru pasiunea sa. Și pentru familie, căreia i-a fost devotat până în ultima clipă. Din păcate, soarta l-a pus la grea încercare nu o dată, iar spre finalul vieții i-a fost destinate să trăiască o durere imensă – unicul său fiu a încetat din viață la 32 de ani.

Nelu Ploieșteanu, o copilărie catastrofală

Ion Dumitrache, cunoscut peste ani sub numele de scenă Nelu Ploieșteanu, a venit pe lume pe 16 decembrie 1950, în satul Ciorani. La fel ca și celelalte două mari artiste care i-au împărtășit destinul – Gabi Luncă și Cornelia Catanga –, faimosul interpret de muzică lăutărească s-a născut în Prahova, o adevărată pepinieră de talente. Artistul a prins niște vremuri în care era un dat ca lăutarii să fie oameni mai amărâți.

„Eu nu pot să spun că am avut o copilărie grea, a fost catastrofală în toată puterea cuvântului. Eram amărâți rău. Noi nu am avut niciodată miel de Paște sau porc de Crăciun. Veneam de la școală și nu aveam ce să mănânc, jur pe viața mea! Umblam cu hainele rupte în coate. Ne învățaserăm cu ideea aia, mâncam ce dădea Dumnezeu, mărturisea artistul, într-un interviu.

Cu toate acestea, nu a renunțat niciodată la pasiunea sa. La doar 6 ani cânta la acordeon, iar la 17 a cântat pentru prima oară pentru bani, la o nuntă.

Citește și: Fiica lui Nelu Ploieșteanu, împietrită de durere la o lună de la decesul tatălui:”Trebuia să mai trăiască”

Citește și: Scandal după moartea lui Nelu Ploieșteanu. Familia vrea să dea în judecată Spitalul Floreasca:'A fost lăsat ca un câine'

Citește și: Adevărul despre relația dintre Connect-R și Misha, după divorț:„E urât să vadă copiii'/ EXCLUSIV

Citește și: Alexandra Ungureanu, concurentă la Asia Express.Cu cine va face echipă

Nelu Ploieșteanu nu și-a părăsit țara

Nelu Ploieșteanu a debutat ca lăutar în satul său natal, tatăl său fiind primul care, în copilărie, i-a așezat mâna pe instrument. Între timp, a învățat să cânte și la pian, și la acordeon, iar după armată s-a mutat la București, la o rudă. După ce a lucrat timp de 6 luni la Teatrul de Revistă „Ion Vasilescu, interpretul a început să performeze în restaurante precum Caraiman, Bulevard, Doina, Crama Domnească sau Caru cu Bere.

În 1978, într-o perioadă în care românii de rând nu aveau acces nici măcar la informații despre Occident, tânărul lăutar a plecat în primul său turneu în afara țării – Franța, Belgia și Olanda –, după care au urmat alte turnee în Italia, Spania și Germania. Ulterior, Nelu Ploieșteanu ajunsese să meargă în turnee în străinătate câte 6 luni pe an.

În 1996, a plecat pentru ultima oară într-un turneu, în Germania, aceasta fiind, de altfel, și țara pe care a vizitat-o cel mai des de-a lungul carierei. Ar fi avut ocazia de nenumărate ori să rămână în străinătate pe vremea comunismului și chiar mărturisea că și-a dorit asta la un moment dat, însă pasiunea sa pentru muzica veche românească, pe care a vrut să o readucă în actualitate, a învins și s-a întors în țară de fiecare dată. De altfel, artistul a adunat un palmares impresionant – nu mai puțin de 30 de albume de muzică lăutărească, ale căror piese au intrat în patrimoniul național de gen.

Viața de artist a lui Nelu Ploieșteanu

Nelu Ploieșteanu a cântat, de-a lungul vieții, pentru familia Ceaușescu, pentru Ion Iliescu, Traian Băsescu și nu numai. Prin natura meseriei, artistul a legat multe prietenii cu nume sonore din lumea artistică, printre care Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Ani buni, Ploieșteanu a cântat la restaurantul Șarpele Roșu, celebrul local al anilor 90, unde se strângea boema Capitalei.

„Nea Nelu Ploieșteanu îți cânta până te făcea să plângi, apoi Dinică, Iordache și Mitică Rucăreanu te băgau sub masa când începeau să spună bancuri, să povestească din teatru sau să miștocărească politicienii. Spre dimineață, nu mai ținea nimeni cont ce și cât a băut și a mâncat, totul se transforma într-o paranghelie prietenească, se spunea despre Șarpele Roșu.

Într-un interviu pentru Adevărul, artistul rememora cu nostalgie atmosfera acelor vremuri: „Când am intrat prima dată la Şarpele Roşu, nu eram cunoscut. Mi-a zis cineva: «Băi, ia adu-mi şi mie o bere!». Pe urmă, au venit Ştefan Bănică ăl bătrân, cu Stelian Nistor, Ştefan Iordache, cu Dinică, mai venea şi Titi Rucăreanu, şi locul a prins viaţă. La miezul nopţii deja nu mai aveai loc acolo. Acolo a fost centrul de cultură, veneau ziarişti, epigramişti. După un an de zile, s-au ţinut piese de teatru, s-a ţinut Miss Şarpele Roşu. Păi, a venit Emir Kusturica în România cu un spectacol al lui şi, de la aeroport, a venit direct la noi, la «Şarpe». Erau tot felul de actori şi oameni de valoare, petreceau până dimineaţa, dar pe niciunul nu l-am văzut să se împiedice, să cadă pe mese.

De altfel, Nelu Ploieșteanu, în afară de prietenia care îl lega de regretații actori Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache, a avut cu aceștia și o fructuoasă colaborare artistică, în urma căreia a luat naștere albumul de romanțe „Ce aveți, dușmani, cu mine?.

Dramele din viața lui Nelu Ploieșteanu

Dacă viața profesională a artistului a avut mereu un trend ascendent, pe plan personal lucrurile nu au mers la fel de bine. Nelu Ploieșteanu și soția sa, Elena, l-au pierdut, în 2018, pe unicul lor fiu, Mihăiță. Din nefericire, problemele băiatului lor au început în copilărie. În urma unui vaccin făcut la două luni, medicii l-au diagnosticat cu tetrapareză spastică și encefalopatie.

Atunci a început și coșmarul celor doi părinți și în special al mamei, o adevărată martiră, care din acel moment i s-a dedicat trup și suflet fiului său.

„Povestea dramatică a lui Nea Nelu a fost alta. O spunea mereu… Mihăiță, băiatul lui, a rămas paralizat la pat în copilărie și un medic i-a spus atunci: «Dacă vrei să scapi, fă-i un duş fierbinte și deschide geamurile. O să-l tragă curentul şi o să moară». Nea Nelu, tatăl, spunea îngrozit povestea. Și-a îngrijit copilul toată viața, până la 32 de ani, când i s-a prăpădit. Azi, Nea Nelu s-a reîntâlnit cu Mihăiță…, scria Dan Negru, în ziua în care Nelu Ploieșteanu a încetat din viață, după mai bine de trei săptămâni de suferință, în urma complicațiilor produse de COVID-19.

CITEȘTE DESPRE CORNELIA CATANGA ȘI GABI LUNCĂ ÎN NUMĂRUL DE MAI AL REVISTEI VIVA! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI.

Foto: Arhiva Libertatea, Facebook, Hepta

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton