Ion Caramitru, ultimul interviu: „Descoperirea dragostei adevărate nu va dispărea în veci”

.

Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. iar în urmă cu doar câteva luni, marele actor a acordat ultimul lui interviu. Actorul era internat de câteva săptămâni la Spitalul Elias, din București. Mai jos, vă prezentăm o parte din ultimul interviu acordat de Ion Caramitru, în urmă cu doar câteva luni.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Vestea morții lui Ion Caramitru a îndurerat pe foarte multă lume. În urmă cu doar câteva luni, marele actor a acordat ultimul său interviu pentru revista Taifasuri, realizat de Dana Buzăianu. Pentru început, Ion Caramitru a povestit despre pandemie și despre cum resimțea aceste vremuri.


Nu cred că trăiesc vremurile astea altfel decât colegii mei, altfel decât familia mea, altfel decât toți ceilalți care trăiesc la unison o situație neverosimilă. Pandemia asta ne-a scos din sistem, ne-a scos din tabieturi, ne-a scos din preocupări, ne-a scos din viața diurnă, ne-a scos din dragoste, ne-a scos din obsesii, ne-a scos din profesiune, ne-a scos din toate! Pentru că prelungindu-se în halul în care s-a prelungit, și având toate șansele să mai dureze, ne-a dat peste cap toată viața. Sigur că poate cineva să spună că viața are un ritm obișnuit al ei, de care câteodată e bine să te îndepărtezi, dar nu chiar în halul ăsta’, a spus Ion Caramitru în ultimul său interviu, acordat pentru revista Taifasuri.


Ion Caramitru, despre rețelele sociale

Ion Caramitru a primit această tehnologizare asiduă ca
pe un instrument mult mai
rapid de a te informa, însă a recunoscut că acest mijloc de a comunica îl
îngrozea, mai ales că mulți oameni pot alege să comenteze orice folosindu-se de
un cont fals.

Eu am primit-o ca pe un instrument mult mai rapid de a te informa. Să ne reamintim ce s-a spus despre această fereastră deschisă spre toată lumea, care poate pune pe internet sau pe Facebook toate aberațiile posibile, să își verse acolo toate nemulțumirile… Acest spațiu nelimitat, care permite oricui și oricând să comenteze în nume propriu orice aberație, de cele mai multe ori fără să își decline identitatea, cu nume fictive… E un lucru care pe mine mă îngrozește! Eu nu sunt un adept al Facebookului. Nu sunt și nu am Facebook. (…)

A sta pe Facebook și a comenta mii de lucruri care intervin în viața publică, fiecare crezând, bineînțeles, că părerea lui contează, e o pierdere imensă de timp. Eu am alte lucruri de făcut în timpul meu liber. Nu am citit nici 10% din ceea ce mai am de citit. Și dorm numai câteva ore pe noapte, ca să mai am timp să citesc. Sau să îmi văd de meseria mea. A sta ore în șir pe Facebook este o sinucidere!’, a mai afirmat Ion Caramitru.


Cine l-a convins pe Ion Caramitru să devină actor

Ion Caramitru spunea că bucuria lui era aceea de a cunoaște oameni adevărați și a vorbit despre cel care l-a convins să urmeze o carieră în actorie. „Mă bucură cel mai mult să cunosc oameni adevărați. Și am avut norocul ăsta de-a lungul vremii. În tinerețea mea școlară, de exemplu, când eram elev de liceu, am avut noroc ca la noi în casă să vină să stea în gazdă cineva a cărui prezență a fost pentru mine extrem de importantă. De la care am învățat să citesc, să privesc un film și care m-a învățat că teatrul și filmul sunt două zone de interes pentru un temperament ca al meu.


El m-a convins că ar trebui să mă îndrept către această meserie pe care o fac. Numele lui este Paul Barbăneagră. Un om destul de cunoscut, un cineast de filme documentare, care a plecat din România și care a făcut o carieră impresionantă la Paris ca regizor de film documentar. În perioada când eram în liceu și eram obsedat să fac sport de performanță, el mi-a dat direcțiile de care aveam nevoie’, a mai povestit marele actor.

Citește și: Ion Caramitru a avut o căsnicie de 45 de ani cu Micaela Caracaș.Cum arată soția regretatului actor


Citește și: Loredana Groza, mesaj sfâșietor după moartea lui Ion Caramitru:„Bună seara, iubite! Te aștept ca din cer…’

Citește și: Care a fost ultima discuție dintre Victor Rebengiuc și Ion Caramitru:„Nici el nu a știut că e bolnav’

Citește și: Povestea de dragoste dintre Ivan Patzaichin și soția lui!S-au căsătorit la câteva luni de când s-au cunoscut și au fost împreună 46 de ani

„Descoperirea dragostei adevărate nu va dispărea în veci’

Maestrul a fost un familist convins și a trăit
o frumoasă poveste de dragoste cu Micaela Caracaș mai bine de 45 de ani. Cei
doi au împreună trei copii. Acesta a mărturisit că în ciuda faptului că există
și căsătorii de conveniență,
sentimentul descoperirii iubirii adevărate nu va dispărea niciodată.


În ceea ce privește apropierea sentimentală dintre oameni, nu poate fi înlocuită de altceva. Sigur, poate pretențiile materiale sunt altele, dar întâlnirile-miracol dintre oameni nu pot fi înlocuite de nimic. Și înainte, și acum, sigur, mai sunt și apropieri care pleacă de la interese materiale, sunt căsătorii de conveniență. Întotdeauna au fost și vor fi. Dar sentimentul miraculos al apropierii, descoperirea dragostei adevărate, nu vor dispărea în veci’, a declarat Ion Caramitru.


Ion Caramitru, despre lecția primită de la tatăl lui

Ion Caramitru era și bunic, având doi nepoți.
Acesta a spus că sentimentele pe care le avea ca tată față de cele pe care le
avea ca bunic semănau, dar totodată erau diferite.


Seamănă și sunt diferite. Cum să nu iubești copiii tăi? Îi iubești, la nesfârșit. Te ocupi de educația lor, muncești pentru ei, că lucrul acesta în principal trebuie să îl facă un bărbat, cap de familie, nu? Povestea cu nepoții atinge însă o coardă mult mai sensibilă: pe de o parte nu mai poți fi tată, dar ce îți sare în brațe este copilul copilului tău, pe care tu nu ai cum să nu îl iubești cel puțin la fel. Sigur că bunicii, de principiu, au mai mult timp pentru nepoți decât aveau pentru copii. Eu, din păcate, nu pot încă să spun că am mai mult timp pentru nepoți decât aveam pentru copiii mei. Din păcate!’, a povestit actorul.

De asemenea, marele actor a dezvăluit și care
a fost cea mai importantă lecție pe care a primit-o de la tatăl lui.

Mi-a spus mereu același lucru: „Fii atent ce faci! Nu minți și nu fura, că o să-ți pierzi somnul.’ Asta a fost învățătura lui, iar expresia asta mi-a rămas întipărită în minte pentru totdeauna. Cei care citesc interviul meu să mă creadă pe cuvânt. Iar pe de altă parte, să aibă încredere că teatrul nu o să dispară și nu se va converti în cine știe ce altă trăsnaie care să nu țină cont de minunea apropierii miraculoase dintre public și actori. El, teatrul, va rămâne veșnic acolo, voi unde l-ați găsit!’, a mai dezvăluit Ion Caramitru.