A murit Jimmy Carter, fostul președinte al SUA, la vârsta de 100 de ani. Fostul lider al Statelor Unite ale Americii s-a stins din viață în locuința lui din Plains, Georgia. A avut un mandat de patru ani și a ajuns să fie cel mai longeviv lider din istoria țării. Nepotul lui Jimmy Carter, Jason, a făcut o mărturisire după decesul acestuia.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Jimmy Carter, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii și cel mai longeviv lider din istoria țării, a murit la vârsta de 100 de ani, în casa sa din Plains, Georgia. După un mandat de patru ani marcat de realizări istorice și provocări politice, el a reușit să rămână un simbol al păcii și al drepturilor omului, care a continuat să inspire prin activitatea sa umanitară.
Citește și: Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, 19 septembrie. Sicriul a fost coborât în criptă
A murit Jimmy Carter, fostul președinte al SUA, la 100 de ani
Este zi de doliu în Statele Unite ale Americii! Jimmy Carter, cel mai longeviv președinte din istoria SUA, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani, în casa lui din Plains, Georgia.
Acesta a petrecut mai mult de un an în îngrijire paliativă, iar trecerea sa în neființă a venit la opt luni după moartea soției sale, Rosalynn, care s-a decedat la vârsta de 96 de ani. Cei doi au fost căsătoriți timp de 77 de ani și au format unul dintre cele mai longevive cupluri din istoria prezidențială americană.
După ce fostul președinte a decedat, nepotul său, Jason, a mărturisit că acesta „experimenta lumea cât de bine putea’, dar ultimele zile din viața lui au fost marcate de perioade de inconștiență.
În ultimii ani din viață, Jimmy Carter a trecut prin diverse tratamente medicale, inclusiv radioterapie, după ce a anunțat în anul 2015 că suferă de cancer cerebral.
Jimmy Carter a fost cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Jimmy Carter a devenit al 39-lea președinte al Statelor Unite ale Americii la data de 20 ianuarie 1977, după ce l-a învins pe republicanul Gerald Ford. Mandatul său de patru ani, deși tumultuos, a fost marcat de realizări importante, cum ar fi medierea acordurilor istorice de pace de la Camp David dintre Israel și Egipt. Totuși, el a fost înfrânt în alegerile din anul 1980 de republicanul Ronald Reagan.
În timpul președinției sale, Jimmy Carter a dezvoltat relații diplomatice importante, inclusiv cu România. În luna aprilie a anului 1978, acesta s-a întâlnit cu liderul comunist Nicolae Ceaușescu, pe care l-a lăudat în cadrul unei conferințe de presă, marcând o perioadă de colaborare.
„După vizită din America, a avut loc o creştere a comerţului exterior şi în acelaşi timp ne-au vândut licenţe în tehnică de vârf. La noi era sfânt: ceea ce primeam din Vest nu dădeam Uniunii Sovietice. Ceea ce se spune că România era o rampă, prin care luăm şi dădeam… nu, e o tâmpenie! Pentru că nici sovieticii nu ne cereau. Aveau ei mijloacele lor, aveau o armată de spioni’, preciza Ştefan Andrei, fost ministru de Externe al României, în trecut.
În aceeași perioadă, el a susținut prelungirea clauzei națiunii celei mai favorizate pentru România, ceea ce a contribuit la o ușoară relaxare a regimului dictatorial, inclusiv prin acordarea de pașapoarte pentru 47 de persoane la întoarcerea lui Nicolae Ceaușescu în țară.
Fostul președinte al SUA a fost distins cu premiul Nobel pentru pace
După încheierea mandatului prezidențial, Jimmy Carter a înființat Centrul Carter în anul 1982, care a fost dedicat promovării diplomației globale și a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în anul 2002, ca recunoaștere a eforturilor sale de a sprijini justiția socială și economică.
De-a lungul timpului, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii a fost observator în numeroase alegeri internaționale și a devenit un mediator respectat în conflicte globale, abordând crize din zone precum Coreea de Nord și Bosnia.
Jimmy Carter și-a fundamentat activitatea politică și personală pe valori creștine esențiale, precum dreptatea și iubirea. El a continuat să predea lecții de școală duminicală la biserica Maranatha Baptist din Plains până la frumoasa vârstă de 90 de ani.
Sursa foto: Facebook