Nadia Comăneci dă ora exactă în modă, sport și sănătate: "Nu trebuie să renunți la ceea ce îți dorești. Chiar și atunci când greșești, important e să te ridici, să o iei de la capăt, să muncești cu și mai multă determinare, pentru că doar așa vei reuși" / EXCLUSIV

 Cica Cristina
.

Supranumită „Zeița de la Montreal', după ce a câștigat prima notă de 10 din istoria Olimpiadei, Nadia Comăneci este comoara noastră națională și cea mai iubită și cunoscută gimnastă a planetei din toate timpurile. Un exemplu de talent, ambiție, muncă susținută, disciplină, modestie și, nu în ultimul rând, o inspirație și o motivație pentru tinerii aflați la început de drum în orice domeniu. Întâlnirea cu ea ne-a dat ocazia să rememorăm cele mai frumoase momente din cariera sa sportivă și să aflăm detalii inedite din viața ei actuală.

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!


Ne-am întâlnit cu Nadia Comăneci cu ocazia lansării noilor ceasuri HUAWEI WATCH GT5 PRO, vârful de iceberg al seriei. Ce poate fi mai reprezentativ pentru un ceas de 10 decât imaginea unei sportive de 10?
Pentru că vorbim despre excelență, acest ceas unic, cu formă de diamant, ce simbolizează rafinamentul și inovația maximă în serie, se asociază firesc cu imaginea marii noastre sportive, diamantul gimnasticii mondiale, un vârf al gloriei și al performanței în sport. Astfel, Nadia ne-a vorbit despre aportul tehnologiei în performanța sportivă, dar și în viața de zi cu zi.

IMG_2300_2IMG_2300_2

#SportEdge

Nadia, este o mare onoare să te avem în revista noastră! Ne-am bucurat să te vedem la Jocurile Olimpice de la Paris și am constatat că ești în mare formă. Care este secretul tău?

Nu știu dacă este un secret. Fac sport în fiecare zi. Când sunt acasă sau în America, merg la sala de gimnastică zilnic. Chiar și când sunt plecată și stau la hotel, îmi rezerv în fiecare zi cel puțin 30 de minute pentru exerciții în sala de fitness a hotelului sau în camera de hotel. În plus, mănânc echilibrat, niciodată nu am fost persoana care să facă excese la mâncare. Și probabil am noroc că nu îmi plac foarte mult dulciurile. (zâmbește)

Aveai doar 5 ani când ai intrat în lumea sportului, o lume pe cât de frumoasă, pe atât de dură. Cum a fost copilăria ta până atunci și ce a schimbat ulterior gimnastica?

Mulți spun că sportul de performanță înseamnă sacrificiu. Pentru mine, gimnastica a fost fix ce mi se potrivea. Când eram copil, la primele antrenamente, mi se părea totul o joacă și eram fericită că puteam să fac ceea ce îmi place: să mă cațăr, să sar, să mă rostogolesc. Am fost un copil foarte energic, iar gimnastica mi-a oferit locul perfect să fiu eu. În timp, am învățat că gimnastica înseamnă disciplină și muncă multă, dar niciodată nu mi-a dispărut plăcerea de a mă antrena.

După ce ai devenit campioana României, în 1975 ai făcut senzație la Campionatele Europene de la Skien, iar un an mai târziu, milioane de români priveau cu lacrimi în ochi cum ai învins computerul la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind prima notă de 10 din istoria Olimpiadei. Atunci ai adus acasă șapte note maxime, trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. Ce a însemnat asta pentru tine?

La acel moment, mai ales la prima notă de 10, nu am realizat însemnătatea ei. Eu eram concentrată pe următorul aparat, să îmi fac exercițiul pregătit cât mai bine. Cred că prima dată când m-am gândit că notele și medaliile obținute nu sunt chiar ceva obișnuit a fost când am revenit în țară și am văzut cât de multă lume ne-a întâmpinat la aeroport sau pe drum, spre casă. Iar în timp am realizat cu adevărat impactul acelei olimpiade. Dar, la acea vreme, eram doar un copil fericit că reușise să-și facă exercițiile așa cum se pregătise la antrenamente și că notele mele ajutau întreaga echipă.

Nadia Comăneci, despre soțul ei Bart Conner: „Așa am reușit să ne regăsim și să ne apropiem”

Revin acum la anul 1975, pentru că are legătură cu ce urmează… Înainte de Montreal, tu ai participat la Cupa Americii, iar acolo ai fost pe același podium cu un tânăr blond, american. Fotografia în care el te săruta pe obraz avea să apară în New York Times, iar tânărul era Bart Conner, cel care, 20 de ani mai târziu, avea să-ți devină soț. Cum v-ați reîntâlnit în America și cum a început povestea voastră de dragoste?

Timp de un an după plecarea mea din România, am fost doar buni prieteni. Vorbeam foarte des la telefon. Aveam în comun pasiunea pentru gimnastică și dorința de a rămâne în această lume a sportului. Astfel că, în urma unei propuneri, am început să particip la show-uri demonstrative de gimastică, produse de Paul Ziert, antrenorul și impresarul lui Bart. Așa am reușit să ne regăsim și să ne apropiem. La un moment dat, am ajuns în Oklahoma și am început să îl ajut la academia de gimnastică. Relația noastră s-a dezvoltat în timp și astăzi sunt fericită că avem o legătură puternică și o familie minunată.

În 2006, a venit pe lume fiul vostru, Dylan. Cum s-a schimbat viața ta din acel moment? Cum a fost și cum este mama Nadia Comăneci?

Pentru orice familie, venirea pe lume a unui copil este o bucurie imensă, dar și o provocare. Viața se schimbă în primul rând pentru că trebuie să îți adaptezi programul și după nevoile copilului. Noi am reușit să echilibrăm foarte bine munca și proiectele noastre cu viața de familie și timpul dedicat lui Dylan. Când era mic, ne aranjam agenda în așa fel încât cel puțin unul dintre noi să fie cu Dylan acasă. Am avut și avem o relație frumoasă cu Dylan, cred că suntem nu doar părinții, ci și prietenii lui. L-am încurajat mereu să descopere singur ce îi place și ce vrea să facă și l-am susținut întotdeauna.

Știu că agenda ta este extrem de încărcată, pare că n-ai timp nici să respiri… Participi la gale caritabile, ai o fundație prin intermediul căreia ajuți copiii din medii defavorizate să pătrundă în lumea sportului, conduci academia de gimnastică din Oklahoma și, ca ambasador Special Olympics, susții participarea persoanelor cu dizabilități intelectuale în activități sportive. Cum reușești să le faci pe toate?

Îmi este greu să refuz un proiect care se potrivește cu valorile mele. Cred foarte mult în ceea ce fac și că pot ajuta cu adevărat. Mă implic 100% în fiecare proiect pe care îl desfășor sau îl susțin. Dar sunt o persoană extrem de bine organizată, planific lucrurile din timp și încerc să nu mă abat de la ceea ce am promis.

Privind înapoi la toate realizările tale, care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat din sport și pe care îl aplici și acum în viața ta de zi cu zi, care te ajuta ajută să fii On the #EdgeOfGlory?

Că nu trebuie să renunți la ceea ce îți dorești. Chiar și atunci când greșești, important e să te ridici, să o iei de la capăt, să muncești cu și mai multă determinare, pentru că doar așa vei reuși.

Pentru o legendă a sportului ca tine, care au fost cele mai mari provocări în tranziția de la o carieră intensă la un ritm de viață mai echilibrat?

Am o viață echilibrată pentru că, așa cum am spus, țin foarte mult la echilibrul între viața profesională și viața privată. Dar n-aș spune că nu am un ritm de viață intens. Sunt implicată în foarte multe proiecte, am foarte multe călătorii și evenimente într-un an și, chiar dacă nu mai concurez, nu m-am depărtat deloc de gimnastică, cariera mea în gimnastică continuă, doar că în alt mod, prin academie și toate proiectele ce țin de aceată disciplină sportivă.

#HealthEdge

Te urmăresc pe Instagram și trebuie să-ți spun că ai o siluetă perfectă. Cum reușești să te menții așa? Că faci sport în continuare știm cu toții, dar ții și o dietă? Poți să ne-o împărtășești?

Nu cred în diete-minune sau universal valabile. Cred că cea mai valoroasă metodă de a te menține în formă este stilul de viață sănătos și echilibrat pe care să-l respecți întotdeauna, fără abateri și excepții repetate.

Ai vreun ritual de fitness sau de sănătate pe care îl urmezi cu strictețe și pe care l-ai recomanda tinerelor gimnaste care aspiră la performanță? Cum integrezi smartwatch-ul tău în rutină? Ce sfat le-ai da tinerelor talente care își doresc să devină mari campioni?

Pentru a obține performanță, e nevoie de multă muncă și iar muncă. Succesul nu se obține peste noapte, e nevoie de devotament și reziliență, de încredere și determinare. Fiecare își poate personaliza rutina de antrenament în funcție de propriul ritm, iar tehnologia, cum este smartwatch-ul, poate fi un ajutor de nădejde în respectarea și monitorizarea programului, rezultatelor și progresului din timpul antrenamentelor. Important e să nu te abați de la program și să nu renunți atunci când rezultatele nu sunt, poate, conform așteptărilor.

Cum reușești să-ți păstrezi echilibrul între viața profesională și cea personală? Ce rol joacă tehnologia și organizarea timpului în acest echilibru?

Acum, aproape fiecare persoană, de la vârste fragede, deține cel puțin un smartphone sau un smartwatch. Practic, cam tot ce se întâmplă în ziua de azi ține și de tehnologie, este ușor acum să ai un mic calculator cu tine în care îți poți nota evenimentele importante dintr-o zi, poți seta alarme pentru a nu uita să faci anumite lucruri, să-ți facă niște recomandări. Există nenumărate aplicații pentru diferite activități, inclusiv pentru a-ți aminti să bei suficientă apă, pentru cei care nu sunt obișnuiți să consume suficiente lichide într-o zi, spre exemplu. Tehnologia este foarte utilă, dacă știi să o utilizezi în beneficiul tău. E ca un asistent personal care are grijă de tine.

Nadia, ești simbolul perfecțiunii în gimnastică, Zeița de la Montreal'. Cum crezi că tehnologia modernă, precum ceasul HUAWEI WATCH GT5 PRO pe care îl porți, ar fi influențat antrenamentele și performanțele tale din acea perioadă?

Nu știu dacă ar fi schimbat foarte mult evoluția mea ca gimnastă de-a lungul carierei, dar probabil că mi-ar fi fost util în organizarea și monitorizarea cu mai multă acuratețe a activităților și antrenamentelor. Astăzi, tehnologia este foarte des folosită de sportivi în diferite discipline.

Nadia Comăneci: „Munca și dorința reală de autodepășire influențează cel mai mult rezultatele și performanța sportivă”

Când privești la tinerele gimnaste de azi, ce crezi că le-ar ajuta cel mai mult să își depășească limitele, dincolo de talentul lor natural?

Munca și dorința reală de autodepășire influențează cel mai mult rezultatele și performanța sportivă. Se știe că talentul nu este suficient pentru reușită și că, de multe ori, cineva mai puțin talentat poate avea rezultate mai bune prin muncă susținută.

Ce înseamnă pentru tine colaborareacu HUAWEI și lansarea noului smartwatch, care îmbină eleganța și performanța? Cum te regăsești în valorile acestuiprodus?

De-a lungul carierei sportive și în tot ceea ce am făcut, mi-am dorit mereu să dau ce-i mai bun și să fac performanță. Apreciez companiile care țintesc spre inovație și perfecțiune în produsele și serviciile pe care le oferă și urmăresc să vină în sprijinul consumatorilor, să răspundă nevoilor reale ale acestora.

De-a lungul carierei tale, ai fost un exemplu de disciplină și determinare. Cum crezi că ceasurile HUAWEI din seria GT5 PRO, care monitorizează sănătatea și antrenamentele, dar sunt și un accesoriu fashion, pot ajuta tinerii sportivi să-și atingă potențialul maxim?

Deși aceste dispozitive sunt utilizate în special de sportivii amatori, ele oferă date extrem de importante și pentru sportivii de performanță. Smartwatch-urile utilizează datele înregistrate cu privire la antrenamente pentru a evalua eficacitatea antrenamentelor și a ajusta planurile de antrenament în funcție de modificările introduse, fiind astfel nu doar un asistent personal, dar și un fel de antrenor secund.

Cum îți gestionezi rutina zilnică astăzi, având în vedere că un astfel de ceas poate urmări pașii, ritmul cardiac și chiar calitatea somnului? Cât de mult contează aceste aspecte pentru sănătatea ta? Ce indicatoride sănătate sunt cei mai importanți pentru tine și de ce?

Foarte multe persoane nu realizează importanța somnului pentru sănătate. Odihna este esențială pentru sănătatea și performanța fizică și intelectuală. Eu încerc să nu mă abat de la regula de 8 ore de somn pe noapte, rutină cu care m-am obișnuit încă de când concuram. Doar că astăzi sunt foarte multe persoane care nici nu își dau seama cât de puțin dorm sau că orele de somn sunt nepotrivite pentru o odihnă adecvată, iar aceste dispozitive le pot oferi o imagine reală și, probabil surprinzătoare, despre calitatea somnului.

Nadia Comăneci: „Am multe ‘momente de 10’ în viață”

După atâtea realizări impresionante, ce mai înseamnă pentru tine succesul astăzi? Cum arată un „moment de 10' în viața ta de acum?

Am multe „momente de 10' în viață, de la timpul petrecut cu familia și prietenii, la proiectele pe care reușesc să le duc la bun sfârșit, la participarea la evenimente extraordinare, până la oamenii frumoși pe care îi întâlnesc în diferite contexte.

Cum arată o zi ideală pentru tine? Ce activități te încarcă cel mai mult cu energie și cum reușești să integrezi momente de relaxare în programul tău?

Nu am o imagine ideală pentru o zi din viața mea. Îmi doresc să fac ceea ce îmi propun și să dau tot ce am și știu mai bine pentru fiecare activitate în care mă implic. Sportul rămâne marea mea dragoste și îmi oferă energia pentru a-mi îndeplini toate obiectivele. Sportul este nu doar sursa mea de energie, ci și forma de relaxare și redobândire a echilibrului și încrederii.

#FashionEdge

Vreau să ne îndreptăm puțin și spre zona de fashion, pentru că tu ai o eleganță nativă și arăți perfect atât în outfituri elegante, cât și în ținute casual. Care este stilul vestimentar pe care îl abordezi în viața de zi cu zi, dar și la evenimente? Cum integrezi smatwatch-ul în stilul tău?

Atunci când îmi aleg ținutele, țin cont în primul rând de conceptul evenimentului la care particip. Fiind o fire sportivă, prefer ținutele sportive, lejere, în viața de zi cu zi. Dar atunci când evenimentele impun o anumită ținută, mă adaptez, alegând ținute care să mi se potrivească și în care să mă simt confortabil. În aceeași idee, îmi aleg și accesoriile, fie că vorbim despre bijuterii sau ceasul de la mână.

Nadia Comăneci: „Nu sunt genul de persoană care să aibă regrete”

Ce nu lipsește din garderoba ta și care sunt accesoriile tale preferate? Îți place să faci shopping în magazine sau ești genul care preferă cumpărăturile online?

Îmi place să merg la shopping, inclusiv când călătoresc, mai ales pentru că îmi place să interacționez cu oamenii. Așa cum am spus, îmi adaptez ținuta, inclusiv accesoriile, în funcție de eveniment, dar aș putea spune că „accesoriul' preferat este încrederea.

Dacă ar fi să ne dai acum un sfat de stil vestimentar, care ar fi acela? De ce ții cont atunci când îți alegi o ținută? Care sunt regulile de aur după care tu te ghidezi și ce nu ai purta niciodată?

Singurul sfat pe care îl pot da în ceea ce privește stilul vestimentar este acela că întotdeauna trebuie să alegi ținutele care îți pun corpul și personalitatea în valoare, care se potrivesc cel mai bine cu persoana care ești și care nu deranjează oamenii din jur. Eu sunt mereu atentă ca ținuta să corespundă conceptului evenimentului la care particip, consider că este o formă de respect față de organizatorul sau gazda acestuia și față de toți participanții.

Trebuie să ne împărtășești și câteva trucuri de beauty! Care este ritualul tău zilnic de frumusețe? Ai niște creme preferate sau folosești, mai degrabă, produse naturiste? De la ce nu abdici niciodată, oricât de obosită ai fi?

Am grijă de tenul meu, folosesc creme potrivite pentru tipul tenului meu, dar cred că alimentația și consumul de lichide sunt mult mai importante pentru sănătatea pielii, iar de la aceste reguli nu abdic niciodată.

Cum te vezi peste 10 ani? Privind în urmă, ai vreun regret, e ceva ce ai schimba în viața ta dacă ai putea?

Nu sunt genul de persoană care să aibă regrete. Cred că fiecare moment și experiență din viață au rostul lor și, cu siguranță, nu aș fi fost persoana care sunt astăzi dacă nu aș fi trecut prin toate experiențele prin care am trecut. Îmi doresc să fiu în continuare sănătoasă și să am puterea de a face tot ceea ce îmi propun și peste 10 sau 20 de ani.

În final, te rog să le transmiți un mesaj nu doar fanilor tăi, ci și copiilor care te idolatrizează și vor să-ți calce pe urme!

Credeți în voi și în visele voastre! Munciți mult și nu renunțați atunci când este greu! Doar așa veți reuși!

Material realizat cu sprijinul Huawei!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton