Oana Cuzino recunoaște că se teme de COVID-19 și spune tot despre coronavirus, din postura de medic: "Să evităm infecția cu orice chip. Chiar dacă ne considerăm sănătoși, nu știm cum va reacționa sistemul imunitar"

 Cica Cristina
.

Oana Cuzino vorbește despre amenințarea coronavirusului și impactul pe care acesta l-ar putea avea inclusiv asupra persoanelor care nu se știu cu probleme serioase de sănătate. În calitate de medic, avertizează că ar trebui evitată infecția cu orice chip.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

O să parafrazez numele emisiunii tale și o să te întreb direct: „Whats up, doc?. Ce mai face Oana Cuzino în vremurile astea… tulburi?

Continui să scriu zilnic și să activez pe site-ul meu. În plus, am și mai mult timp pentru cei care mă urmăresc în social media. De asemenea, sunt zilnic alături de fiica mea, care a continuat școala online, chiar de la începutul autoizolării, așa că până la urmă programul a devenit unul de rutină: cât ea este la școală, eu îmi desfășor activitatea profesională zilnică, cu live-urile de dimineață și interacțiunea  cu  oamenii. La 12.30, facem pauză și mâncăm împreună, apoi ea „se întoarce la școală și eu, de asemenea, la ale mele. După ce ea termină școala, gătim împreună tot felul de bunătăți, mereu încercăm rețete noi și asta ne relaxează. Ne facem timp și pentru sport, dar și pentru câteva plimbări generoase cu cățelușa noastră, care este cea mai fericită de această schimbare dramatică de program. De multe ori poate participa și la ore, pitită printr-un colț al biroului lui Naomi, plus că beneficiază de mult mai multă atenție și răsfăț!

Citește și: Andreea Marin, declarație de dragoste pentru Adrian Brâncoveanu:„Așa se întâmplă, viața te oprește lângă un om pe care să-l iubești'

Știu că ești o persoană extrem de activă, în ce măsură te-au afectat toate restricțiile?

Fiind activă online, mai puțin. În plus, am norocul să fiu vecină cu prietena mea, Elena, cu care m-am plimbat zilnic sau am alergat în jurul blocului, încă din primele zile ale carantinei. Iar de trei ori pe săptămână am participat la sesiunile live, pe zoom, ale prietenei mele Ada Roseti, care îmi este și instructor de krav maga. După ridicarea restricțiilor, am continuat sesiunile în aer liber, astfel încât, sincer, nu am avut timp să mă plictisesc!

Citește și: Anda Adam pune punct speculațiilor despre divorț. Artista dă cărțile pe față despre căsnicia cu Sorin:'Nu am depus actele la notar' | EXCLUSIV

Ca medic, ai simțit mai pregnant amenințarea coronavirusului? Ți-ai luat măsuri de protecție suplimentare? Te întreb pentru că tot mai multe voci susțin că a fost doar o furtună într-un pahar cu apă…

Lumea științifică a făcut recomandarea acestor măsuri nemaiîntâlnite din cauza virulenței noului coronavirus și a multiplelor necunoscute, pe care, încă, le descifrăm. Recomandarea este să evităm infecția, cu orice chip, să limităm la maximum expunerea inutilă. Chiar  dacă ne considerăm clinic sănătoși, nu știm cum va reacționa sistemul imunitar și dacă nu cumva infecția va avea un impact grav sau chiar un efect fatal, în cazul unora dintre noi, grefați de anumite slăbiciuni organice pe care boala COVID-19 le poate exprima în mod negativ! Eu susțin păstrarea unui nivel extrem de ridicat de vigilență în continuare, cel puțin câteva luni, un an poate, până când se va găsi o soluție de tipul imunizării specifice, care va limita brusc răspândirea și/sau descoperirea și validarea clinică a unui tratament eficient, antiviral ori de tipul unor anticorpi țintiți în  lupta  cu  SARS  Cov2.  Așadar, vigilența va trebui să domine comportamentul nostru imediat, va trebui să ne obișnuim să purtăm măști și mănuși, să ne dezinfectăm pe mâini după fiecare atingere a unei suprafețe noi, să ne dezvățăm să ne atingem fața, ochii, gura, ochelarii etc. După cum apar datele în literatura de specialitate, adevărata față a acestui virus nu este neapărat aceea a unui agent patogen cu localizare preferențial  pulmonară.  Dat  fiind  că poarta de intrare în celule este receptorul ACE2, care există în majoritatea organelor, este logic ca infecția să nu se localizeze doar la nivelul unui singur organ. Practic, virusul atacă mai multe organe, simptomatologia dominantă fiind cea asociată organului cel mai afectat. Majoritatea pacienților vin din aglomerări urbane, unde, din păcate, calitatea aerului este puternic alterată, deci poate că de aceea, în cele mai multe cazuri, manifestările sunt de tip pulmonar. Însă, evident, patologia poate evolua diferit în funcție de boala cronică preexistentă a celui infectat, mai matur, tânăr sau mai vârstnic, pentru că boala nu ocolește pe nimeni odată ce s-a realizat expunerea critică la virus.

Citește și: Adevărul despre relația dintre Adela Popescu și colegul ei, Cove:„Am avut o chimie foarte rapidă'. Ce îi leagă pe cei doi, dincolo de camerele de luat vederi / EXCLUSIV

Oana-Cuzino-1Oana-Cuzino-1

Sursa foto: PR, Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton