Sergio Alfieri, medicul Papei Francisc, a vorbit despre ultimele clipe din viața Suveranului Pontif. Papa Bisericii Catolice a decedat în liniște, iar înainte de a muri a vrut să-și ia rămas bun de la toată lumea, să mulțumească și să închidă anumite capitole din viața lui. Iată ce s-a întâmplat înainte de a se stinge din viață!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Sergio Alfieri, medicul personal al Papei Francisc, a rememorat ultimele zile din viața episcopului, care au fost conturate de luciditate, împăcare și gesturi simple, pline de sens. Mărturia sa dezvăluie o despărțire liniștită, trăită cu demnitate și acceptare, în care fiecare detaliu a căpătat greutatea unei ultime binecuvântări.
Sergio Alfieri, medicul Papei Francisc, a vorbit despre ultimele clipe din viața episcopului
Sergio Alfieri, medicul Papei Francisc, a vorbit despre ultimele clipe din viața episcopului Romei. Duminică, pe data de 20 aprilie, Papa Francisc a ieșit în Piața Sfântul Petru, încurajat de asistentul său medical, Massimiliano Strappetti, pentru a se apropia de credincioși. Nimeni nu bănuia ce urma să se întâmple.
Cu câteva zile înainte, Suveranul Pontif le ceruse colaboratorilor să organizeze o întâlnire cu personalul medical de la Spitalul Gemelli, aproximativ 70 de persoane care avuseseră grijă de el de-a lungul timpului. Deși medicul Sergio Alfieri i-a recomandat să amâne această întâlnire până după Paște, Papa Francisc a fost ferm: „Mă întâlnesc cu ei miercuri'. Atunci părea că el simțea că nu mai are mult timp.
În zorii zilei de luni, situația s-a înrăutățit brusc. La ora 5:30 dimineața, Massimiliano Strappetti l-a contactat urgent pe medic, spunându-i: „Sfântul Părinte este foarte bolnav, trebuie să ne întoarcem la Gemelli'. Sergio Alfieri a alertat imediat echipa și s-a grăbit spre reședința papală din Santa Marta.
Transportul la spital ar fi fost inutil și prea periculos pentru Papa Francisc. Riscul ca el să nu supraviețuiască drumului era prea mare.
În acele momente grele și pline de emoție, în prezența asistentului Massimiliano Strappetti, a personalului medical apropiat și a cardinalului Pietro Parolin, s-a rostit Rozariul. Cei prezenți nu erau acolo doar în calitate de colaboratori ai Papei Francisc, ci ca oameni profund legați de el, pentru care Suveranul Pontif devenise o parte intimă și dragă din viața lor.
„Avea o claritate extraordinară în acele zile. A dat semne că vrea să închidă anumite capitole, să mulțumească, să își ia rămas bun. Nu era grăbit, dar era hotărât. Mi-a spus că se simte bine (n.r.: în ajunul Paștelui) și că a reînceput să lucreze.
I-am dus o tartă închisă la culoare, preferata lui. A fost o întâlnire simplă, caldă. Nu știam că va fi ultima noastră conversație', a declarat chirurgul Papei Francisc.
Ce s-a întâmplat înainte de a se stinge din viață
Sergio Alfieri, medicul Papei Francisc, a mai explicat și ce s-a întâmplat înainte ca episcopul Romei să se stingă din viață. Chirurgul a declarat că a fost respectată și ultima dorință a Suveranului Pontif, aceea de a deceda acasă.
„Papa ne spusese mereu că vrea să moară acasă. Și asta am respectat. A murit în pace, acolo unde se simțea în siguranță, printre cei dragi. L-am găsit cu ochii deschiși. Nu respira greu, dar nu răspundea. Nici la voce, nici la stimuli dureroși. Am înțeles imediat. Era în comă. Nu mai era nimic de făcut. L-am mângâiat pentru ultima oară. A fost o binecuvântare. A fost un privilegiu să-i fiu alături', a mai adăugat el.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-301.jpg)
Cum a ajuns Sergio Alferi să fie numit medic al Papei Francisc
Mai mult decât atât, medicul Sergio Alferi a mai spus cum a ajuns să fie numit medic al Papei Francisc. La doi ani după primele semne de suferință, când durerile abdominale ale Suveranului Pontif s-au agravat, Sergio Alfieri a fost chemat din nou să intervină. El a fost diagnosticat atunci cu o boală diverticulară avansată.
Alegerea lui Sergio Alfieri nu a fost deloc întâmplătoare, deoarece era recunoscut ca unul dintre cei mai experimentați chirurgi în domeniul colorectal din Italia. Relația dintre cei doi a depășit însă granițele medicinei. În timp, s-a transformat într-o prietenie sinceră, întemeiată pe încredere, discreție și o loialitate profundă.
Chirurgul a vorbit și despre un proiect special pe care îl dezvoltau împreună, și anume inițiative dedicate salvării embrionilor abandonați, o cauză care îi lega și dincolo de legătura medic-pacient.
„L-am întâlnit pentru prima oară în 2018, când Papa ne-a invitat, pe noi, medicii-consultanți ai Sfântului Scaun, la o Liturghie la Santa Marta. Era ca un preot de parohie, simplu, cald, aproape de oameni. După slujbă, ne-a salutat pe fiecare în parte.
În ianuarie, Papa mi-a spus: „Trebuie să avem grijă de embrionii abandonați. Sunt viață, nu putem permite să fie folosiți pentru experimente sau să fie pierduți. Ar fi o crimă'. Acum simt că e datoria mea să duc acest proiect mai departe, dacă vor exista condiții pentru asta', a precizat medicul.
Sursa foto: Facebook/ arhivă