Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei a murit la 85 de ani. Era văr primar cu Prințul Philip și cu Regina-mamă Elena a României / Mesajul transmis de Familia Regală a României

 Cica Cristina
.

Doliu în lumea regală. A murit Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei la 85 de ani. Era văr primar cu Philip, prințul consort al Marii Britanii, dar și cu Regina-mamă Elena a României și ultimul nepot supravieţuitor al regelui George I al Greciei, care a fost asasinat în 1913. Prințul Mihail a fost descendent al Casei de Bourbon prin intermediul mamei sale, Francoise d’Orléans.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei s-a stins din viață la 85 de ani, pe un pat de spital din Atena, relatează cotidianul Kathimerini, urmând să fie înmormântat la Atena pe data de 1 august.

Și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă, pe când avea numai de un an, prinţul elen trăind apoi în Maroc şi Spania, continuându-și apoi studiile în Franţa și a fost singurul membru al familiei regale a Greciei care a rămas în ţară după încercarea unei contralovituri de stat împotriva colonelilor a regelui Constantin al II-lea a unei contralovitură de stat împotriva colonelilor care preluaseră puterea cu câteva luni înainte. A eșuat, iar regele a fost exilat.

printul-mihail-3printul-mihail-3

Cine a fost Prințul Mihail al Greciei și Danemarcei, care a murit la 85 de ani

Scriitor și istoric, prințul Mihail mai era cunoscut și sub pseudonimul de Michel De Gres. După 1970, a publicat zeci de cărţi, bazate pe cunoştinţele sale istorice și îmbinate cu talentul său de scriitor. De asemenea, este autorul mai multor biografii ale membrilor familiilor regale, potrivit stirileprotv.ro.

„Nu am frați sau surori. Cred că am un simț al adaptării, care m-a ajutat pe tot parcursul vieții mele. Apoi, am mers să locuiesc cu un unchi de-al meu [contele de Paris], care avea 12 copii. Astfel, [am trecut] de la a fi un copil singuratic la a deveni membru al unei familii foarte numeroase. Mi-au trebuit șase luni de singurătate, tristețe sau orice altceva pentru a mă adapta. Apoi, după aceea, am fost foarte fericit', spunea el anul trecut pentru FoxNews.

Citește și: Ispita Tina a părăsit Insula Iubirii: 'Nu sunt de acord. Nici măcar nu știam de alegerea care s-a făcut. Nimic real…' De ce ar fi fost trimisă acasă, de fapt

Citește și: Laura Cosoi a publicat prima imagine cu cea de-a patra fetiță și a explicat de ce a ales numele Aida pentru micuță: „Am știut că va face parte din viață noastră încă de acum doi ani, când mi-a apărut în vis”

Citește și: Cum a ajuns Tania Popa actriță, deși își dorea să facă design vestimentar: „Dacă aș lua-o de la capăt, niciodată nu aș mai porni pe drumul acesta. Și pot fi judecată cum vreți. Pentru că sufletul meu e în altă parte”. La evenimente îmbracă numai ținute confecționate de ea / EXCLUSIV

Citește și: David Popovici, discurs memorabil după ce a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Paris. Ce și-a repetat în minte pe ultimii metri ai cursei: „Nu îmi pasă dacă mor în piscină. E acum ori niciodată'

Prințul Mihail a renunțat la tron în numele dragostei

Prințul Mihail s-a căsătorit cu artista Marina Karella, pe care a cunoscut-o prin intermediul unor prieteni comuni, la o petrecere, la Palatul Regal din Atena în 1965. Totuși, având în vedere statutul de om de rând al miresei a venit la pachet cu decizia lui de renunța la pretențiile sale la tron, fiind obligat de circumstanțe.

Nu și-a regretat decizia niciun moment, și-a întemeiat familia mult visată cu Marina și împreună au avut două fiice: prințesa Alexandra și prințesa Olga.

„Renunțarea la acest titlu, nefiind membru al unui monarh conducător în funcțiile oficiale și toate celelalte, mi-a dat un sentiment de libertate. Am putut să-mi aleg munca și profesia, pe care am descoperit-o ca fiind scrisul și istoria. Mi-a dat libertatea de a-mi alege calea', mai spunea el.

Mesajul transmis de Familia Regală a României

„Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Michel al Greciei și Danemarcei, erudit scriitor și publicist, o binecunoscută personalitate în lumea artei franceze.

Michel de Grèce (așa cum era cunoscut în lumea întreagă) s-a născut la Roma, la 7 ianuarie 1939, fiu al Principelui Cristophe al Greciei și Danemarcei și al Principesei Françoise de Orléans. El a studiat științe politice la Paris, iar apoi a servit ca ofițer în Armata Elenă. Ulterior, principele s-a consacrat scrisului până la sfârșitul vieții, semnând un mare număr de cărți cu subiecte istorice, romane și biografii regale, unanim apreciate pe toate meridianele.

Principele Michel a fost văr primar cu Regina-mamă Elena a României, care i-a fost nașă de botez. El a fost, de asemenea, văr de gradul al doilea cu Regina Ana a României.

În ultimii treizeci de ani, Principele Michel și soția sa, Principesa Marina, au fost prezenți în repetate rânduri la acțiunile publice de la Paris ale Fundației Regale Margareta a României, iar anul trecut, Principele Radu i-a reîntâlnit pe cei doi la Atena, la funeraliile Regelui Constantin al II-lea.

Principele Michel s-a stins din viață, la Atena, la vârsta de 85 de ani.

Dumnezeul să-l odihnească în pace!', a transmis Margareta a României Custodele Coroanei Române, conform romaniaregala.ro.

Foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton