1 Mai - Ziua Muncii - istorie, tradiție și obiceiuri

 Lupescu Anca
.

Ziua de 1 Mai sau Ziua Muncii este o sărbătoare cu o istorie lungă și variată, care datează de milenii. De-a lungul anilor, au avut loc numeroase evenimente și festivități diferite în întreaga lume, majoritatea cu scopul expres de a întâmpina o schimbare de anotimp (primăvara în emisfera nordică). În secolul al XIX-lea, ziua de 1 Mai a căpătat o nouă semnificație, deoarece o Zi Internațională a Muncitorilor a luat naștere în urma mișcării muncitorești din secolul al XIX-lea pentru drepturile muncitorilor și pentru o zi de lucru de opt ore în Statele Unite.

1 Mai – Ziua Muncii – istorie, tradiție și obiceiuri

Celții din insulele britanice credeau că 1 mai este cea mai importantă zi din an, când avea loc festivalul Beltane.

Se credea că acest festival de 1 Mai împărțea anul în două, între lumină și întuneric. Focul simbolic era unul dintre principalele ritualuri ale festivalului, ajutând la celebrarea întoarcerii vieții și a fertilității în lume.

Când romanii au preluat controlul asupra Insulelor Britanice, au adus cu ei sărbătoarea de cinci zile cunoscută sub numele de Floralia, dedicată venerării zeiței florilor, Flora. 

Când începe postul Sfintei Mării și cât ține

Având loc între 20 aprilie și 2 mai, ritualurile acestei sărbători au fost în cele din urmă combinate cu Beltane.

Ziua Internațională a Muncii

Legătura dintre ziua de 1 Mai și drepturile muncitorilor a început în Statele Unite. În secolul al XIX-lea, în plină Revoluție Industrială, mii de bărbați, femei și copii mureau în fiecare an din cauza condițiilor de muncă precare și a programului de lucru prelungit.

De-a lungul anilor și deceniilor, au existat diferite semnificații, festivități și reprezentări ale zilei de 1 Mai. 

Semnificația schimbării sezoniere a fost cea mai semnificativă între diferitele țări.

Ziua de 1 Mai este una dintre cele patru zile vechi celtice cu sferturi încrucișate, ceea ce face din ea o sărbătoare astronomică, deoarece cade între echinocțiul din martie și solstițiul din iunie. 

Rugăciuni puternice care se spun în Postul Paștelui

Provenind de la numele său celtic, „Belthane”, Beltane era o sărbătoare de primăvară care includea dansuri, cântece, focuri de tabără speciale, iar ușile caselor și animalele erau decorate cu flori și panglici galbene de mai. În această perioadă, în diverse comunități din Irlanda, oamenii vizitau fântâni speciale, iar roua Bethane se credea că aduce frumusețe și tinerețe celor din jur.

În Evul Mediu, satele englezești aveau case cu stâlpi de mai de la bucuria și sărbătorirea zilei de mai. Sătenii mergeau în păduri pentru a găsi stâlpii de mai montați din orașe și localități. Deoarece maypoles veneau în diferite mărimi, satele se întreceau între ele pentru a vedea cine îl avea pe cel mai înalt. 

Oamenii dansau în jurul lor, deoarece stâlpul simboliza fertilitatea masculină, în timp ce coșurile și coroanele simbolizau fertilitatea feminină.

În secolul al XIX-lea, a apărut o nouă semnificație a zilei de 1 Mai. Ziua de 1 Mai a devenit cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Muncitorilor, pentru drepturile muncitorilor și pentru o zi de lucru de opt ore în Statele Unite.

Înălţarea Domnului, 10 iunie 2021: semnificaţie, tradiţii şi obiceiuri

Pe măsură ce timpul a trecut, diferite culturi și-au creat propriile tradiții în conformitate cu credințele lor. Europenii și americanii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu coroane de flori, dansând și confecționând coșuri cu flori pe care să le împartă cu cei dragi. 

Tradiții și obiceiuri de 1 Mai

Ziua de 1 Mai este marcată de sărbători bogate în cultură și folclor de-a lungul istoriei, întâmpinând întoarcerea primăverii! 

Există multe tradiții amuzante care au persistat de-a lungul timpului, cum ar fi crearea de coșulețe cu dulciuri și flori. Aceste coșulețe erau uneori lăsate la ușa vecinilor neștiutori, expeditorul strigând „Coșuleț de mai!” și fugind de la fața locului.  

Citeste si: Moșii de vară: tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

Sărbătorirea primăverii include, de asemenea, cântece și dansuri în jurul unui catarg, mai ales în școli. Această tradiție este încă vie în unele școli, iar copiii decorează polul cu panglici colorate și alte obiecte. 

Florile de primăvară sunt culese și dăruite celor dragi și, deși toate aceste tradiții au devenit mai puțin cunoscute astăzi, ele sunt încă prețuite și apreciate de mulți.

În România, de 1 Mai, românii merg în parcuri sau „la iarbă verde'. Această zi este celebrată cu tradiționalii mici, mulți români alegând să facă grătare în aer liber.

Citește și: Ce dietă ți se potrivește în funcție de zodie

Între timp, tinerii merg la mare pentru a sărbători ziua de 1 Mai pe plajă. Această tradiție s-a înrădăcinat în România și mulți dintre români nu își pot imagina 1 Mai fără Vama Veche sau fără un grătar cu mici în aer liber. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton