10 fructe de vară recomandate la dietă. Au calorii puține, dar multe beneficii

.

10 fructe de vară recomandate la dietă. A venit vara și oferta de fructe și legume este mai abundentă ca niciodată. Chiar dacă se spune că vara trebuie să fii deja fit pentru vacanța la mare și proba costumului de baie, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne menținem greutatea sau, la nevoie, de ce nu?, să apelăm la dietă. Iată care sunt cele 10 fructe de vară perfecte!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


10 fructe de vară recomandate la dietă. Chiar dacă ești sau nu la dietă, specialiștii susțin că trebuie mâncate cel puțin 2-3 porții de fructe de sezon pe zi pentru menținerea sănătății, dar și a unei siluete armonioase. Mai mult, deși conțin fructoză, iar multe dintre ele au și destule calorii, beneficiile aduse de fructe sunt incomparabile. Iată care sunt cele mai bune fructe pentru dietă!

10 fructe de vară recomandate la dietă. Pepene

Pepenele este un fruct iubit de toată lumea, iar vara este nelipsit de pe mesele românilor. Consumat cu moderație, pentru că, da, are mul zahăr, pepenele verde este o excelentă sursă de vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul, notează CSID.


De asemenea, antioxidanţii şi vitaminele ce se găsesc în pepeneau un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin.

Iar conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu previne formarea pietrelor la rinichi şi ajută la dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge. Apa conținută de pepene are proprietăţi diuretice, ajutând în procesul de detoxifiere şi slăbire.

Piersici

10 fructe de vară recomandate la dietă. Unele dintre fructele la mare căutare vara sunt piersicile, aroma și gustul lor parfumat și răcoritor fiind perfecte în zilele toride de vară. Aceste fructe, chiar dacă conțin trei sferturi apă, conțin nu mai puţin de 10 vitamine, C, E si K şi alte 6 tipuri de vitamina B (tiamină, riboflavină, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic).

Citește și: Ce sunt casele container – ce trebuie să știi despre ele

Citește și: Cât costă cea mai scumpă înghețată din lume, consemnată de Cartea Recordurilor: „Ne-a luat peste un an și jumătate să creem rețeta’


Citește și: Cinci cauze care duc la retenția de apă în organism. Soluții naturiste pentru a scăpa de această problemă

Mai mult, o singură piersică conține necesarul zilnic de vitamina C, dar și fibre, vitamine și antioxidanți, cu efect antiinflamator și anticancerigen. Și ajută și la slăbire, dat fiind că are doar 60 de calorii.

Caise

10 fructe de vară recomandate la dietă. Un deliciu de aromă și gust, caisele au fibre din bleșug și mai mult, consumul lor previne tulburările digestive, favorizează un tranzit intestinal bun și previn apariția ulcerului. De asemenea, caisele au un ușor efect laxativ. Nu în ultimul rând, sunt bogate în minerale, conțin vitamina C, care întărește sistemul imunitar, și mențin sănătatea ochilor.


Licopenul conținut de caise previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată, şi asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular. Caisele sunt perfecte și în cura de slăbire, 5 caise proapete de mărime medie conținând aproximativ 75 de calorii.

Cireșe

10 fructe de vară recomandate la dietă. Cireşele au și ele numeroase proprietăți – sunt diuretice, anticancerigene, antiinflamatorii, energizante şi regeneratoare. Conţin mult potasiu, vitamina C şi se numără cele mai bogate alimente în antioxidanţi, care protejează celulele de acţiunea negativă a radicalilor liberi. Sărace în calorii şi cu un conţinut ridicat de apă, dar pline de nutrienţi, vitamine și minerale, sunt perfecte la dietă. De asemenea, cireșele sunt indicate în gastroenterită și indigestie.


Antocianina – care le dă culoarea roşie – aduce şi beneficii pentru sănătate, fiind de ajutor în reducerea durerii şi a inflamaţiilor. Conform unor studii recente, pot proteja de bolile de inimă. Cireşele au în compoziţie de 19 ori mai mult betacaroten decât căpşunile şi afinele, iar acesta încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează împotriva radiaţiilor UV şi creşte imunitatea.

Pepene galben

10 fructe de vară recomandate la dietă. La fel ca și pepenele roșu, fratele galben plin de aromă și savoare are numeroase beneficii pentru organism. Este foarte bun pentru hidratare, potolește setea și este un aliat redutabil în regimul alimentar al celor care țin dietă.


Asta deoarece o porție de pepene galben are doar 50 de calorii. În schimb, conține fibre, vitamina C şi betacaroten. Deoarece conține 88% apă şi este bogat în potasiu (300 mg/100 g), pepenele galben are o bună capacitate diuretică, fiind aliatul perfect în lupta împotriva retenţiei de apă. De asemenea, pepenele galben favorizează eliminarea toxinelor şi previne formarea pietrelor la rinichi.

Căpșuni

10 fructe de vară recomandate la dietă. Excelente în dietă, datorită indicelui glicemic mic, căpșunile sunt un desert excelent pentru cei care țin regim. De asemenea, o porție de căpșuni are mai multă vitamina C decât o portocală. În plus, 150 de grame de căpșuni conţin doar 50 de calorii, așadar pot fi consumate pe săturate, chiar și de către cei care sunt la dietă.


Bogate în vitamine – C, E, B1, B2, B6, K, PP – căpșunile au în compoziţie şi acid folic, fier, calciu, magneziu şi fibre, care ajută în procesul de digestie.

Mai mult, conform unui studiu recent, persoanele care consumă căpşuni de două ori pe săptămână şi-au îmbunătăţit sănătatea creierului. Așadar căpşunile ar putea încetini declinul cognitiv cu până la 2,5 ani.


Zmeură

10 fructe de vară recomandate la dietă. Un alt fruct senzațional, super aromat, zmeura este și ea indicată în dietă, datorită indicelui glicemic mic. Fibrele și sâmburii conținuți de acest fruct mic și parfumat accelerează tranzitul intestinal, combătând constipaţia şi aciditatea gastrică. De asemenea, zmeura conține un nivel crescut de vitamina C şi magneziu și ajută fertilitatea la ambele sexe. Antioxidanţii din zmeură protejează calitatea spermatozoizilor, ajută procesul de concepţie şi reduc riscul de avort spontan.

Zmeura conține și vitamina B şi acid folic. O porție din acest fruct delicios este de ajuns pentru a îmbunătăți starea de spirit. Mai mult, datorită conţinutului de potasiu, zmeura previne riscul de infarct miocardic şi reglează tensiunea arterială.

Vișine

10 fructe de vară recomandate la dietă. Bune atât consumate ca atare, cât și în siropuri, dulcețuri sau deserturi, vişinele conţin substanţe nutritive precum fibre, carotenoide, vitamina C şi potasiu. În plus, au puține calorii, doar 70 pe porţie, deci sunt indicate și în curele de slăbire.

Vișinele conţin și melatonină, un hormon care ne ajută să adormim. De asemenea, sucul de vişine este bun pentru sportivi, fiind demonstrat că ajută la reducerea durerii musculare de după antrenament.

S-a descoperit că consumul de cireşe şi de vişine poate reduce nivelul de durere la persoanele care suferă de gută, posibil prin scăderea nivelului de inflamaţie. Vişinele au și foarte mulți polifenoli, antioxidanți care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Afine

10 fructe de vară recomandate la dietă. Afinele sunt și ele indicate în curele de slăbire, conţin tanini ce protejează împotriva infecţiilor urinare, dar şi antioxidanţi care scad riscul apariţiei bolilor de inimă. De asemenea, afinele au un indice glicemic scăzut, așadar sunt indicate pentru persoanele care au diabet zaharat sau cu toleranţă scăzută la glucoză.

Mure

10 fructe de vară recomandate la dietă. Murele sunt excelente în curele de slăbire – 100 de grame de fructe conținând puțin peste 40 de calorii, dar și fibre esențiale pentru menținerea sațietății, care sprijină și scăderea în greutate. Murele pot ajuta, de asemenea, la echilibrarea nivelului de colesterol și al glicemiei, și au efect probiotic.

Conform studiilor, murele hrănesc bacteriile prietenoase, care au o strânsă legătură cu imunitatea, dispoziţia şi efectele antiinflamatorii. De asemenea, sunt bogate în vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor, și antioxidanți care reduc inflamaţiile la nivelul creierului, luptând împotriva pierderilor de memorie și tulburările de echilibru.

Sursa csid.ro