Știai că 5 arsuri solare în adolescență dublează riscul apariției cancerului de piele? Află ce trebuie să știi pentru a fi sigură că nu te expui acestui pericol.
1. Câtă cremă cu protecție solară e bine să folosești? Aplică pe corp cantitatea de cremă cu protecție solară care ar intra într-o minge de tenis. Game, set, meci pentru tine, nu pentru arsurile solare.
2. Medicii dermatologi recomandă să aplici pe față cantitatea de cremă cu protecție solară care încape într-o lingură.
3. Folosește protecție solară 360 de grade împotriva radiațiilor UVA, UVB, VIZ (lumina albastră) și IR (infraroșii). Razele IR și VIZ erau considerate benigne, însă cercetări recente arată că acestea distrug fibrele de colagen, favorizează îmbătrânirea prematură a pielii şi formarea ridurilor.
4. Folosește o cremă cu protecție solară potrivită tipului tău de ten.
Dacă ai tenul sensibil normal-uscat, aplică o cremă hidratantă pentru față cu SPF50+.
Dacă ai pielea sensibilă, mixtă sau grasă, folosește o cremă cu efect matifiant, absorbție rapidă și textură lejeră.
5. Cele mai expuse zone sunt extremitățile: nasul, urechile, umerii, degetele picioarelor. Acestea ar trebui să fie și cele mai protejate.
6. Nu uita să-ți protejezi buzele. Folosește balsam de buze cu SPF30 sau mai mare. La fel ca restul pielii, buzele pot fi afectate de arsuri solare, îmbătrânire prematură și cancer.
7. Aplică protecția solară cu 15 minute înainte de expunerea la soare. Reaplică produsul din două în două ore, la fel și dacă ai transpirat abundent sau dacă ai intrat în apă.
8. Evită expunerea la soare în intervalul 10:00-16:00. În acest interval, razele UV lovesc stratul de ozon la un unghi de aproximativ 90 grade, penetrându-l cu ușurință. Dimineața și seara razele soarelui trec prin atmosferă sub un unghi care le reduce din intensitate.
9. Și persoanele cu pielea mai închisă la culoare sunt predispuse ridurilor, hiperpigmentării și cancerului de piele. Chiar dacă cei cu pielea mai închisă sunt afectați mai rar de arsuri solare, aceștia nu trebuie să neglijeze protecția solară. Expunerea îndelungată și neprotejată la radiațiile solare este responsabilă pentru 95% dintre cazurile de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.
10. Pielea copiilor și a adolescenților este mai delicată, mai subțire și produce mai puțină melanină, pigmentul care protejează pielea. Este esențială folosirea unei loțiuni cu protecție solară foarte ridicată, care protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV. Protecția solară trebuie reaplicată din două în două ore.
Nu uita că daunele sunt cumulative, pielea nu uită, ci doar „adună informații”. Folosește protecție soalră și ai grijă ca „memoria” pielii tale să păstreze doar amintirile frumoase din vacanță.