Ziua de 20 ianuarie 2025 este supranumită „Blue Monday”, cea mai deprimantă zi din an. A treia zi de luni din luna ianuarie este considerată de consilierii în lifestyle din Marea Britanie cea mai tristă a anului pentru că sărbătorile au trecut, vremea este rece și salariul primit în luna decembrie a fost cheltuit deja.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți specifici, care pot contribui la o stare generală de tristețe sau lipsă de motivație.
20 ianuarie 2025 – „Blue Monday', cea mai deprimantă zi din an
Numele a fost atribuit pentru prima dată acestei zile în 2005 de compania Sky Travel, în cadrul unei campanii de publicitate. Apoi, zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie i-au fost atribuite mai multe conotaţii negative sociale: schimbarea vremii, ghinion în afaceri, despărţiri amoroase, lipsa banilor.
În contextul zilei de „Blue Monday', starea de supărare, anxietate ori chiar depresie este scoasă cât mai mult la suprafață în rândul populației, pentru a există o aplicatibilitate mai mare decât în cazul stării de fericire.
În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.
Ce putem face pentru a trece cu bine de „Blue Monday' și efectele ei
Pentru a depăși cu brio „Blue Monday', putem apela la câteva trucuri pentru a ne simți mai bine. Prima soluție: să începem să planificăm. Nu mai e mult până se termină luna, așa că putem să începe să ne scriem un buget lunar sau anual sau planuri de afaceri și de viață.
Foarte indicat este să practicăm și recunoștința, adică să vedem partea plină a paharului, nu doar pe cea goală. Iar cel mai bine este să punem pe foaie toate lucrurile pentru care suntem recunoscători, tot ceea ce avem deja și tot ceea ce ne aduce fericire, plecând de la lucruri pe care le considerăm minore și până la cele mai mari. Spre exemplu, faptul că avem o locuință încălzită și un frigider plin reprezintă lucruri pentru care să fim recunoscători.
Petreceţi timp în aer liber atunci când este posibil sau utilizaţi terapia prin lumină. Mişcaţi-vă corpul. Exerciţiile fizice, chiar şi o scurtă plimbare, s-au dovedit benefice pentru starea de spirit.
Organizaţi o întâlnire cu prietenii, însă cu cei mai optimiști și pozitivi dintre ei. Nu aveți nevoie acum de acele cunoștințe mereu nemulțumite și negativiste.
Concentraţi-vă pe victoriile mici. În loc să vă concentraţi pe obiectivele ratate, sărbătoriţi micile realizări.
Și putem să setăm obiective. De exemplu, ne putem gândi deja la vacanță, unde am vrea să mergem anul acesta, cât ar costa, câți bani ar trebui să punem deoparte în fiecare lună sau când sunt perioadele cu oferte, ne sfătuiesc specialiștii citați de News.ro.