3 metode eficiente de a crește performanța creierului

 bogdan.galca
.

Toți dorim să avem un creier cât mai performant și să prevenim acele tulburări neurologice care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit unor teorii, structura creierului uman se poate modifica în funcție de exercițiile la care este supus, similar mușchilor corpului. Prin urmare, pare un lucru viabil să petreci cât de mult timp stimulându-ți creativitatea, capacitatea de memorare și gândirea analitică. O serie de metode foarte simple și eficiente te pot ajuta la stimularea creierului și să previi afecțiuni neurologice legate de îmbătrânire. Acest fapt te poate ajuta să devii mai eficientă, să reduci nivelul de stres, să înveți mai rapid diverse lucruri și să te simți bine fizic în general. 

Citește cărți

Cititul poate elimina cu succes starea de tensiune și stresul, pentru că oferă o formă de evadare care nu este prea solicitantă pentru creier. De asemenea, multe studii au arătat că persoanele care își folosesc mult imaginația înregistrează o îmbunătățire a funcțiilor creierului. Motivul este acela că aceste persoane își forțează mintea să vizualizeze ceea ce își imaginează, iar cititul este o modalitate foarte bună de a-ți stimula această abilitate. Carti William Shakespeare, romane de aventuri, volume de psihologie, drame de război – toate te pot ajuta să stimulezi activitatea creierului.

Ameliorează calitatea somnului

Somnul este unul dintre factorii esențiali în menținerea sănătății creierului. În medie, adulții au nevoie de șapte până la opt ore de somn pentru a se simți reîmprospătați și odihniți a doua zi, dar cifra este relativă, pentru că unele persoane au nevoie de mai mult timp sau, dimpotrivă, de mai puțin. Modul în care te trezești este, de asemenea, important. În fiecare dimineață, nivelul de cortizol din organism crește, în medie, cu 50%, în decurs de o jumătate de oră de la trezire. Este fenomenul care te ajută să ai acea energie necesară pentru a te ridica din pat și a-ți activa creierul. Poți să te folosești de acesta pentru a-ți îmbunătăți performanțele în timpul zilei: te trezești devreme, aproximativ la aceeași oră, de obicei între 6.00 și 8.30. Rutina ta de dimineață trebuie să ia în considerare ritmul biologic al corpului, care, în general, este legat de lumina soarelui. Trezirea trebuie să se facă treptat, pe măsură ce lumina naturală este din ce în ce mai puternică. Nu în ultimul rând, evită să aduci în dormitor dispozitive electronice cu lumină albastră, cum ar fi tabletele și telefoanele inteligente. Acest tip de lumină oferă organismului iluzia că este dimineață, perturbând somnul. 

Fă sport

Acest sfat nu este deloc o noutate, sigur îl vei urma dacă vei cunoaște motivul. Sportul ajută la reducerea nivelului de stres și la stimularea sentimentului de bunăstare, precum și la întărirea sistemului imunitar. Exercițiile cardio aduc mai mult oxigen și glucoză în creier, oferindu-i energia de care are nevoie pentru a funcționa mai eficient. Unele studii au arătat că hipocampul – zona din creier asociată memoriei și învățării – poate evolua după doar șase săptămâni de exerciții aerobice regulate. De obicei, această zonă tinde să se micșoreze odată cu înaintarea în vârstă, dar exercițiile fizice ar putea inversa acest declin. Consecința pozitivă este îmbunătățirea memoriei și scăderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Totuși, se pare că efectele sportului asupra hipocampului sunt simțite doar atât timp cât îl practici. Un exercițiu inedit de stimulare a creierului este acela de a învăța ceva, de exemplu, o limbă străină, în timp ce practici un sport.

Indiferent ce metode alegi, nu uita să le aplici regulat. Una dintre cele mai eficiente modalități de a stimula creierul este să ieși din rutină și să faci ceva nou, fie că gătești o rețetă necunoscută sau faci un traseu în pădure. Astfel se creează noi legături între neuroni și sunt activate zonele mai puțin folosite din creier. 

Sursă foto: Unsplash

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton