5 iunie Ziua Învățătorului

 Lupescu Anca
.

Ziua Învățătorului se sărbătorește la 5 iunie. Ea nu trebuie confundată cu Ziua Profesorului, care se sărbătorește pe 5 octombrie. Peste 100 de țări comemorează Ziua mondială a profesorilor, dar România dedică ziua de 5 iunie pentru învățători.

5 iunie Ziua Învățătorului

Ziua de 5 iunie coincide cu data de naștere a fondatorului învățământului în limba română Gheorghe Lazăr. Ziua Învățătorului nu este o sărbătoare publică și nu este zi liberă, spre deosebire de Ziua mondială a Profesorul. 

De fapt, la noi în țară este precizat în structura anului școlar că 5 iunie este o zi specială. Mai exact, elevii nu au ore în această zi, ci desfășoară activități diverse. 

1 Iunie, Ziua Copilului. Însemnătate și obiceiuri

„În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic, încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, părţile semnatare convin să sărbătorească pe 5 iunie – Ziua Învăţătorului şi pe 5 octombrie – Ziua Internaţională a Educaţiei, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente. (…)

Cine a fost Gheorghe Lazăr

Duminică, 5 iunie, se împlinesc 243 de ani de la naşterea lui Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. 

În urmă cu peste 200 de aani, Gheprghe Lazăr înființa, la București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.

El s-a născut la Avrig, judeţul Sibiu, fiind al şaselea copil al unei familii de ţărani, Gheorghe şi Maria Lăzăroaie.

Mesaje de 1 iunie, Ziua Copilului

A fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal, care i-a observat înclinația și curiozitatea pentru informație și unoştinţe şi l-a ghidat în acest traseu.

S-a înscris în prima clasă a ciclului de gramatică a Liceului academic din Cluj (Şcoala Piaristă), unde a fost declarat „eminent' la toate materiile. 

A urmat apoi facultatea, în 1901, de studii juridice şi filosofice, pe care a absolvit- în anul 1806. 

A început apoi studiul la Viena, iar în timpul studenţiei a lucrat ca topograf pentru Napoleon I. După ce a terminat studiile, Gheorghe Lazăr a revenit la Sibiu și a fost hirotonisit arhidiacon și încadrat la Școala teologică ortodoxă.

A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și un manual de pedagogie.

În 1816 s-a mutat și stabilit în București, unde a lucrat ca profesor particular. El a fost prompt al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific de pe atunci. 

În acel moment, învățământul se desfășura în limba greacă.  A scris un manual de Aritmetică și Trigonometrie, predând aritmetică, geometrie, trigonometrie, filosofie și gramatică. 

Citește și: Ce să faci și ce să NU faci seara, înainte de culcare, pentru a dormi bine

A primit în 1818 aprobare pentru înființarea școlii românești și a făcut Sfântul Sava, în centrul Capitalei.  În prima generație de elevi au fost, printre alții, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Simion Marcovici și Teodor Palade. 

Activități

De Ziua Învățătorului, elevii desfășoară diferite activități în școli. Nu se fac ore, însă activitățile pot fi educaționale. Învățătorul poate propune o ieșire la aer liber, un joc sau alte activități.

De altfel, această zi specială este un omagiu adus învățătorilor, cei care formează și au un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor.

Bunele maniere la masă. Ce trebuie să știi

Este o zi în care învățătorul poate petrece timp cu elevii și îi poate cunoaște mai bine. De altfel, elevii pot lua parte la activități diverse, fie punerea în scenă a unei piese de teatru, un joc de mimă, o vânătoare de obiecte sau altele. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton