5 mituri despre somn. Care este, de fapt, adevărul din spatele lor

.

Cinci mituri despre somn. Care este, de fapt, adevărul din spatele lor. De-a lungul timpul s-au lansat numeroase zvonuri despre procesul de dormit. În timp ce mulți spun că 5 ore de somn sunt suficiente, adevărul este însă cu totul și cu totul altul. De asemenea, sunt numeroase mituri după care oamenii se ghidează, astfel că este timpul să se afle ce este adevărat și ce este fals!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

În ultimii ani, procesul de dormit s-a dezvoltat semnificativ, astfel că în prezent oferă o perspectivă tot mai largă despre cum funcționează, de ce este el important, cât și multe alte detalii. Deși lucrurile au evoluat, se pare că unele mituri au rămas în picioare și pot să cauzeze probleme serioase, chiar dacă sunt opusul dovezilor științifice.

Citește și: Cât de mult îngrașă alcoolul? Mihaela Bilic, adevărul despre efectele alcoolului asupra siluetei: „Este toxic pentru orice celulă vie”

Citește și: Cât timp se țin alimentele la congelator

Citește și: Laura Giurcanu și Sânziana Negru au fost recunoscute de o femeie la autostop, la America Express: „Fetița doamnei știa de noi pentru că…”

Citește și: Cum arată Mihaela Borcea, la 12 ani de la divorțul de Cristi Borcea. Apariție rară alături de actualul partener: „Acest premiu îl dedic familiei…”

5 mituri despre somn. Care este, de fapt, adevărul din spatele lor

  1. Multe persoane au nevoie doar de 5 ore de somn – în timp ce mulți sunt de părere că ei funcționează bine și se simt odihniți după doar 5 ore de somn, adevărul este că aceasta este doar o excepție ce se aplică pentru 1 din 10 adulți. De asemenea, potrivit studiilor, adulții au nevoie să doarmă 7-9 ore pe noapte pentru ca organismul să funcționeze la capacitate maximă. Totodată este de precizat că lipsa permanentă a celor 7-9 ore de somn pe noapte poate duce la probleme serioase de sănătate precum: diabet, tensiune arterială, risc de obezitate și probleme de memorie.
  2. Nu ai probleme dacă iei melatonină fiindcă este naturală – într-adevăr, melatonina este supliment pe bază de plante naturiste care te ajută să dormi mai bine. Totuși, trebuie consumată în cantități mici, exact cum îți este recomandat. Depășirea dozei poate duce la tensiune arterială, vărsături, somnolență în timpul zilei, cât și dureri de cap puternice.
  3. Somnul de după-amiază poate compensa nopțile pierdute – nu o dată, ci cu siguranță de mai multe ori ai auzit că dacă ai pierdut o noapte la un party sau chiar la locul de muncă poți compensa orele nedormite cu un somn pe cinste după-amiaza. Ei bine, acesta este fără doar și poate doar un mit. Nimic nu poate să înlocuiască etapele somnului și ciclul din timpul nopții, în care organismul intră în repaus și se reface.
  4. Sforăitul nu este o problemă – numeroase persoane sforăie, fie constant, fie când consumă alcool sau este prea cald în casă, însă asta nu înseamnă că nu este o problemă. Sforăitul este, de fapt, un simptom al apneei în somn și apare fiindcă există o obstrucție în căile respiratorii. Recomandat este să mergi la un control și să vezi dacă suferi de apnee în somn, dacă nu vrei să ai probleme grave mai târziu. Apneea în somn crește riscul de boli la inimă, atacuri de cord și deces prematur.
  5. Alcoolul te ajută să dormi – un pahar de vin sau două te pot ajuta într-adevăr să te relaxezo după o zi grea, inducând somnolență și senzația că vei adormi mai ușor. Totuși, alcoolul scade considerabil calitatea somnului, asta deoarece poate distruge ciclurile de somn. Reducerea sau eliminarea consumului de alcool înainte de culcare este o parte importantă a odihnei corespunzătoare.

Soluții pentru un somn de calitate

Dacă vrei să te bucuri de un somn de calitate, după ce ai citit care sunt efectele negative atunci când nu te odihnești cum trebuie, ei bine sunt câteva reguli care ar trebui urmate:

  • Programul de somn – respectă orele de somn și încearcă să te trezești și să adormi la aproximativ aceleași ore zilnic
  • Dieta echilibrată – nu mânca înainte de culcare, dar nici nu te culca flămând. Totodată evită să fumezi sau să consumi alcool înainte de a merge la somn
  • Mediul relaxant – aerisește camera, asigură-te că nu ai surse de lumină sau zgomote de fundal
  • Evită somnul în timpul zilei
  • Evită stresul și uită de probleme înainte de culcare

Sursă foto: freepics

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton