Orice femeie ar trebui să găsească timpul necesar pentru a include în rutina ei zilnică și unele obiceiuri sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă sau managementul stresului. Programarea controalelor medicale de rutină este unul dintre obiceiurile esențiale, care te pot ajuta sa depistezi din timp potențiale probleme de sănătate și să le tratezi mult mai eficient.
Controalele de rutină îți pot chiar salva viața. „Atunci când depistezi la timp o afecțiune, poți preveni complicațiile și poți îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Am avut pacienți care au fost diagnosticați cu cancer la sân în fază incipientă și care au prognoze excelente, pentru că boala a fost prinsă la timp', spune medicul Keri Peterson, într-un articol publicat de everydayhealth.com. Așadar, iată care sunt cele șapte controale medicale de rutină pe care orice femeie ar trebui să le facă periodic:
Testul Babeș-Papanicolau
Acest test este esențial pentru a depista din timp cancerul cervical, dar și riscul apariției acestuia. Începând de la vârsta de 21 de ani, femeile ar trebui să facă acest test o dată la trei ani. Celulele recoltate sunt examinate in laborator pentru a identifica potențiale schimbări periculoase în structura lor, care pot duce ulterior la apariția cancerului. De asemenea, este important să faci teste care să poată identifica din timp prezența pentru virusul HPV, care poate provoca răni pe col și este unul dintre factorii de risc ai cancerului.
Măsurarea tensiunii arteriale
American Heart Association recomandă verificarea tensiunii arteriale o dată la doi ani, începând de la vârsta de 20 de ani. În cazul persoanelor de peste 40 de ani sau a celor care au un risc crescut de hipertensiune, așa cum sunt cei cu istoric în familie al acestei afecțiuni ori fumătorii, tensiunea trebuie verificată anual. Valoarea ideală a tensiunii este 120 pe 80 milimetri coloană de mercur, însă puține sunt persoanele care au constant această tensiune. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, factorii de risc pot influența valoarea acesteia.
Măsurarea colesterolului
Colesterolul este un bun indicator pentru evaluarea riscului apariției unor boli cardiovasculare sau al accidentelor vasculare. Valoarea acestuia poate fi influențată și de factori genetici, dar mai ales de stilul de viață și alimentația ta. De aceea, poate fi un factor esențial în prevenirea unor probleme de sănătate. Atunci când medicul depistează un nivel crescut al colesterolului în sânge, îți poate recomanda să renunți la anumite alimente, în special la cele bogate în grăsimi, și să faci mai multă mișcare, pentru a-ți scădea valorile în cauzăl și, implicit, riscul apariției unor boli grave.
Mamografiile
Mamografiile sunt, în general, recomandate femeilor după vârsta de 40 de ani. În privința acestui test nu există un consens clar legat de cât de des ar trebui făcut, însă în cazul femeilor care au avut un istoric de cancer la sân în familie, frecvența sa ar trebui să fie mai mare. Cel mai bine este să discuți cu medicul tău, care poate evalua obiectiv toți factorii de risc și îți poate oferi un răspuns clar.
Testul densității osoase
Determinarea densității minerale osoase este primul pas pentru depistarea timpurie a osteoporozei. Femeile de peste 65 de ani ar trebui să facă în mod regulat acest test, dar și cele care au risc crescut de apariție a acestei boli. Printre factorii de risc se numără fracturile sau greutatea scăzută, dar și lipsa de calciu și minerale din organism. Testul DEXA face, de fapt, o radiografie a oaselor, iar frecvența cu care îl faci depinde de riscurile la care ești expusă.
Analizele de sânge
Testele de sânge arată cât de bine funcționează organismul tău și poate fi un prim pas spre diagnosticarea timpurie a unor afecțiuni. De regulă, medicul îți va recomanda să faci o hemoleucograma completă, pentru a-ți evalua starea generală de sănătate. În funcție de rezultatele acestor analize, medicul poate solicita ulterior mai multe teste, dacă suspectează o posibilă afecțiune indicată de primele rezultate. Analizele de sânge ar trebui repetate anual, mai ales că acesta este una dintre procedurile care nu te pun deloc în pericol, iar disconfortul este minim.
Testarea glucozei din sânge
În jurul vârstei de 45 de ani, femeile ar trebui să își testeze nivelul glucozei o dată la trei ani, pentru a identifica din timp riscul apariției diabetului. Un nivel al glucozei de peste 100 miligrame pe decilitru poate indica faptul că o persoană este prediabetică, în timp ce un nivel mai mare de 126 miligrame pe decilitru este suficient pentru diagnosticul de diabet. Persoanele supraponderale și cele care au deja un membru al familiei care suferă de diabet sunt mai expuse riscului apariției acestei boli și ar trebui să înceapă testele mai devreme, cu o frecvență mai mare.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:LStockStudio