Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur este sărbătorită la 27 ianuarie. Născut în anul 347, în Antiohia, Sfântul Ioan Gură de Aur, marele învățător și ierarh ecumenic, a murit în orașul Comana, în anul 407, în drum spre un loc de exil. El fusese condamnat de intrigile împărătesei Eudoxia din cauza denunțării îndrăznețe a viciilor celor care conduceau Constantinopolul. Transferul venerabilelor sale moaște din Comana s-a făcut în anul 438, la treizeci de ani după moartea sfântului, în timpul domniei împăratului Teodosie al II-lea (408-450), fiul Eudoxiei.

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur


Sfântul Ioan Gură de Aur a avut parte de dragostea și rde espectul profund al poporului, iar durerea pentru moartea sa prematură a dăinuit în inimile creștinilor. 

Citește și: Ceaiuri împotriva balonării

Ucenicul Sfântului Ioan, Sfântul Proclu, Patriarhul Constantinopolului (434-447), în timpul slujbelor din Biserica Sfânta Sofia, a ținut o predică în care l-a lăudat pe Sfântul Ioan. 

El a spus: „O, Ioan, viața ta a fost plină de suferință, dar moartea ta a fost glorioasă. Mormântul tău este binecuvântat și răsplata este mare, prin harul și mila Domnului nostru Iisus Hristos, o, grațiosule, care ai cucerit limitele timpului și ale locului! Iubirea a cucerit spațiul, memoria neuitată a anihilat limitele, iar locul nu împiedică minunile sfântului.'


Cei care erau prezenți în biserică, profund mișcați de cuvintele Sfântului Proclu, nu i-au permis nici măcar să-și termine predica. Cu un singur gând au început să-l roage pe patriarh să intervină pe lângă împărat, pentru ca moaștele Sfântului Ioan să fie aduse înapoi la Constantinopol.

Împăratul, copleșit de Sfântul Proclu, și-a dat consimțământul și a dat ordinul de a transfera moaștele Sfântului Ioan. Dar cei pe care i-a trimis nu au reușit să ridice sfintele moaște, până când împăratul și-a dat seama că a trimis oameni să ia moaștele sfântului din Comana cu un edict, în loc de o rugăciune. 

Citește și: Ceai de lavandă

I-a scris o scrisoare Sfântului Ioan, cerându-i cu smerenie să-i ierte îndrăzneala și să se întoarcă la Constantinopol. După ce mesajul a fost citit la mormântul Sfântului Ioan, aceștia au luat cu ușurință moaștele, le-au transportat pe o corabie și au ajuns la Constantinopol.

Sicriul cu relicvele a fost așezat în Biserica Sfintei Păci (Hagia Eirene). 


Când patriarhul Proclus a deschis sicriul, s-a constatat că trupul Sfântului Ioan era incoruptibil. Împăratul s-a apropiat cu lacrimi de sicriu, cerând iertare pentru mama sa, care îl alungase pe Sfântul Ioan. Toată ziua și toată noaptea oamenii nu au părăsit sicriul.

Dimineața, sicriul a fost adus la Biserica Sfinții Apostoli. Oamenii au strigat: „Părinte, ia-ți tronul tău'. Atunci Patriarhul Proclu și clericii care stăteau lângă moaște l-au văzut pe Sfântul Ioan deschizând gura și spunând: „Pace tuturor'. Mulți dintre bolnavi s-au vindecat la mormântul său.


Sărbătoarea aducerii moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur a fost stabilită în secolul al IX-lea.

Moartea lui Ioan Gură de Aur

Discursul elocvent și maniera directă a Sfântului Ioan Gură de Aur i-a adus mai mulți dușmani, inclusiv soția împăratului din Constantinopol.  Înainte de a muri, la 14 septembrie 407, sfântul a fost exilat din orașul său iubit și a murit în Pont (Asia Mică).  După ce dușmanii săi au pierit, moaștele sale au fost duse la Constantinopol și au fost înmormântate la Biserica celor Doisprezece Apostoli, în 438.


Citește și: Căutări Google 2022 în România.Cele mai mari curiozități ale românilor în acest an

După cea de-a Patra Cruciadă din 1204, relicvele sale au fost duse la Roma, unde au fost așezate sub un altar proeminent în Bazilica Sfântul Petru.  

Relicvele au rămas la Roma timp de exact 800 de ani (până în 2004), când Papa Ioan Paul al II-lea a ordonat ca relicvele să fie returnate acolo unde le aparținea de drept.

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se află astăzi la Patriarhia Ecumenică a Sfântului Gheorghe din Istanbul, Turcia, Biserica Patriarhală a Patriarhiei de Constantinopol.  Întoarcerea relicvelor, împreună cu relicvele Sfântului Grigorie Teologul, a fost salutată ca un moment de vindecare între Bisericile Răsăriteană și Apuseană.  


Citește și: Tradiții și obiceiuri de Dragobete.Cum a luat naștere sărbătoarea

Tot la Biserica Patriarhală a Sfântului Gheorghe se găsește tronul patriarhal pe care legenda îl atribuie ca fiind tronul Sfântului Ioan Gură de Aur.  O inscripție sub tron dezvăluie că acesta a fost un cadou din secolul al XVI-lea pentru Patriarhul de atunci.

Sursa foto: Shutterstock.com