Stres, iritare, furie, tristețe, frică. Zilnic ne confruntăm cu o mulțime de emoții care ne trimit într-o zonă sensibilă, de vulnerabilitate. Dar un gest banal, pe care îl ignorăm, are o imensă putere de vindecare. De câte îmbrățișări ai nevoie în fiecare zi.
Avem un stil de viață alert, împărțiți între serviciu și nenumărate responsabilități. Abia avem timp să ne vedem prietenii sau părinții.
Dacă ești singură și locuiești singură, deprivarea poate fi cu atât mai mare. La job ești prinsă cu diverse treburi, poate nici nu ești apropiată de colectiv și seara târziu te întorci la o casă goală.
Citește și:
De ce e indicat să faci copii după 35 de ani! Vedete care au născut la 35+
Lecția de parenting: ce este obligatoriu ca tații să-și învețe copiii
Cu toții avem dezvoltate anumite simțuri. Unii oameni sunt vizuali, alții auditivi, alții sunt sensibili la atingere, adică kinestezici.
În principal în felul acesta învățăm, de câte ori nu ai auzit pe cineva spunând că are memoria fețelor sau memorie vizuală?
Îmbrățișările – manifestarea iubirii
Însă ultimul element, atingerea, ne-a învățat de mici ce înseamnă iubirea. Încă de bebeluși mama ne mângâia, ne ținea în brațe, ne îmbrățișa. Așa simțeam că suntem iubiți.
Mai mult, atunci când copii au o criză de tantrum (acea furie care de multe ori blochează părinții sau îi face și pe ei să fie furioși) primul lucru pe care părintele trebuie să-l facă este să îngenuncheze, să se lase pe vine la nivelul copilului, și să-l îmbrățișeze.
Un gest simplu care are efect calmant, este un semn de afecțiune și de acceptare.
Și adulții au nevoie de îmbrățișări
Acum, extrapolând asta la categoria adulților, este important să înțelegem că fiecare dintre noi are un copil interior, fie că din buletin reiese că ai 30, 40, 50, 60 de ani.
Iar nevoile emoționale nu dispar la maturitate, astfel încât acest copil interior și el se simte speriat sau trist.
Iar când te simți așa o îmbrățișare îți oferă acea încărcare emoțională pozitivă ce-ți poate transforma ziua într-una mai bună.
Te poți lăsa îmbrățișată de o prietenă, un prieten, cineva din familie, de oricine până la urmă! Desigur, atâta vreme cât este confortabil pentru tine.
Atingerile fizice și implicit îmbrățișările duc la secreția de dopamină, un neurotransmițător care lucrează la dezvoltarea atașamentului și producerea plăcerii.
De câte îmbrățișări ai nevoie în fiecare zi
Virginia Satir, un renumit psihoterapeut de familie, spune că avem nevoie de „4 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuim, 8 îmbrățișări pe zi pentru a ne menține și 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește”.
Să spunem că acesta este minimul, nimic nu te oprește să oferi sau să primești mai multe îmbrățișări…
Foto: Hepta