Schimbările în bine ale corpului reprezintă o reușită importantă pentru oricine. Fie că ai reușit să-ți tonifici musculatura sau să pierzi câțiva centimetri, cu siguranță te simți mai bine, mai sănătoasă și mai încrezătoare în propriile forțe. Riscul anumitor afecțiuni cronice, de la bolile de inimă, la diabet se va reduce semnificativ. Cu toatea acestea, s-ar putea să te confrunți cu anumite situații la care nu te-ai fi așteptat. Iată șapte dintre ele:
- S-ar putea să îți fie frig (aproape) tot timpul
Atunci când slăbești, pierzi o parte din stratul de grăsime al corpului, care, pe lângă neplăcerile cauzate, îți ținea și de cald. În acest context, este firesc să îți fie mai frig. Poți combate acest lucru cu o pereche mai groasă de pantaloni sau crescând temperatura în cameră cu 1-2 grade. Este, totuși, bine să știi că, dacă senzația de frig este însoțită de unghii casante, dureri de cap frecvente și schimbări ale dispoziției, ar trebui să te adresezi doctorului, deoarece s-ar putea să te confrunți cu anemie. O altă explicație ar fi dieta deficitară, din care lipsesc grăsimile nesaturate de tip Omega 3 sau Omega 6.
- Pielea ta nu va mai fi la fel
Când pierzi în greutate, pielea nu va reveni mereu la forma inițială. În special pentru persoanele care au slăbit mult într-un timp scurt, excesul de piele este inestetic și poate atrage cu sine chiar și probleme emoționale. Multe doamne realizează inclusiv că sânii nu mai arată la fel ca înainte de începerea dietei. Alegerea să apelezi la augmentare mamară poate fi o soluție pentru un piept armonios care, combinat cu o talie subțire, va oferi o imagine plăcută. De asemenea, exercițiile fizice regulate te vor ajuta să reduci efectul de piele lăsată’ de pe brațe sau picioare.
- Hormonii îți vor da viața peste cap o perioadă
Eliberarea de hormoni în corp depinde, printre altele, și de greutatea corporală. Astfel, ciclul menstrual poate fi afectat și pot apărea schimbări ale stării de spirit. Excesul de greutate este legat de o producție mai mare de estrogen sau alți hormoni, însă, dacă slăbești, menstrele pot deveni mai lungi sau mai scurte, mai abundente sau mai ușoare. Cu toate acestea, un stil de viață echilibrat va ajuta la revenirea organismului și va ajuta la reglarea hormonală.
- Va trebui să îți înfrunți propriii demoni
Îngrășarea nu apare doar pe fondul alimentației, ci și pe fond emoțional. Dacă mâncarea îți oferă un confort atunci când ești stresată, va trebui să găsești noi moduri de a face față emoțiilor negative și să înveți să îți înfrunți altfel problemele. Dacă sufereai de anxietate sau depresie încă dinainte de a slăbi, acestea nu vor dispărea ca prin farmec. Vindecarea emoțională este vitală pentru a te simți bine în propriul corp. Poți face acest lucru vorbind cu prietenii sau familia, scriind în jurnal sau apelând la ajutorul unui terapeut.
- Vei dormi mai bine
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Mayo Clinic College of Medicine în 2010, apneea în somn este redusă semnificativ odată ce slăbești. Această afecțiune constă în întreruperea respirației în timpul somnului și trezirea pe durata nopții de până la 30-45 de ori pe oră, în cazul persoanelor supraponderale. Mai mult, cele mai multe programe de slăbit sunt însoțite și de introducerea exercițiilor fizice în programul zilnic, un alt factor de ajutor în obținerea unui somn odihnitor, potrivit oamenilor de știință de la Centrul pentru Somn din cadrul Facultății de Medicină Johns Hopkins.
- E posibil să suferi de constipație
În special dacă urmezi o dietă restrictivă, există șanse mari să ți se dea peste cap metabolismul și să ajungi să suferi de constipație. Pentru a combate acest lucru, este bine să introduci în dieta zilnică alimente bogate în fibre, precum cerealele integrale, salatele de legume, fructele, nucile și semințele. Acestea vor impulsiona mișcările intestinale și te vor ajuta să ai o digestie bună. Un alt aspect foarte important este hidratarea. Lipsa apei poate contribui decisiv la apariția constipației, deci, nu uita să bei cel puțin doi litri de apă pe zi.
- Vei auzi frecvent comentarii de la prieteni sau familie
Deseori, greutatea joacă un rol mai mare decât am crede în relațiile cu cei din jur. Deși te iubesc, familia și prietenii vor înțelege cu greu că vrei să slăbești pentru a te simți mai bine în pielea ta și pentru a fi mai sănătoasă. Oamenii dragi îți vor binele, însă, dacă nu au trecut prin așa ceva, nu vor înțelege întotdeauna. Încearcă să rămâi calmă atunci când ești întrebată de ce nu mai consumi anumite alimente sau când ți se spune că arăți mult mai slabă decât te știau. Le poți spune că le mulțumești că se preocupă pentru tine și să îi asiguri de siguranța procesului de slăbit și de felul grozav în care te simți.
Pierderea în greutate reprezintă un proces care poate avea efecte mult timp după ce ai scăpat de excesul de kilograme. Păstrează o atitudine optimistă, gândește-te la lucrurile pe care le-ai depășit și vei face față cu cu succes și efectelor secundare’ ale slăbitului.
Sursa foto: Pexels
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Cronosmed