Cum să albești rufele fără să folosești înălbitor

.

Cum să albești rufele fără să folosești înălbitor este de mare interes. Căci, pe cât de frumoase sunt textilele imaculate, pe atât de dezgustătoare devin după ce se pătează sau se îngălbenesc stând în dulapuri. Iar clorul nu este întotdeauna soluția ideală pentru a le readuce la viață. Așa că e bine să știi cum să albești rufele fără să folosești înălbitor.

Fie că materialul e prea pretențios și nu suportă, fie alergiile sau pielea sensibilă nu permit asta, înălbitorii clasici nu reprezintă întotdeauna o soluție pentru a reda albul strălucitor confecțiilor din materiale textile. Și atunci te întrebi cum să albești rufele fără să folosești înălbitor. Dacă strămoșii reușeau să aibă straie imaculate, care rezistă și azi, după sute de ani, cu siguranță se poate și în zilele noastre.

De ce să nu folosești înălbitori clasici

Când vine vorba despre cum să albești rufele fără să folosești înălbitor, poate te întrebi de ce ai face asta. Înălbitorii sunt la îndemână și par destul de eficienți. În plus, clorul mai și dezinfectează. De ce să-ți complici existența? Ei bine, soluțiile care conțin clor sau alți înălbitori sintetici sunt dăunătoare și toxice. Mai mult decât atât, nu se pretează la orice tip de țesătură. Ba chiar pot distruge în timp textilele preferate. Și mai au și miros neplăcut.

Zoe Mellick, lector universitar la Universitatea Tehnologică Queensland, citată de The Guardian, spune că, de obicei, vorbește „cu persoana de încredere de la curățătorie, înainte de a utiliza la domiciliu orice tip de produs de înălbire, dat fiind că ea are o mulțime de cunoștințe referitoare la înlăturarea petelor de pe diferite tipuri de materiale'.

Ca să nu-ți distrugi hainele sau lenjeriile preferate cu înălbitori, primul pas este să te uiți pe eticheta produsului. Dacă apare acolo un triunghi vizibil, atunci materialul se pretează la înălbirea chimică. Dacă triunghiul este marcat cu un x, atunci nu îl poți înălbi.

Materialele fabricate din lână, mătase, cașmir sau piele vor fi distruse imediat în contact cu înălbitorii. La fel se întâmplă și în cazul elastanului sau al spandexului. Totuși, bumbacul, vâscoza, inul, cânepa, poliesterul și nailonul pot fi înălbite fără probleme. Numai că, obiecte vestimentare albe care au și broderii colorate, precum iile noastre tradiționale, pot fi distruse pentru totdeauna dacă sunt băgate în soluții de înălbire.

Este foarte important să folosești mănuși și, eventual, o mască de protecție, atunci când utilizezi înălbitori. Asta pentru că irită mucoasele și „ard' pielea la contactul direct. Mai mult, înălbiroii sunt nocivi pentru mediul înconjurător, în special pentru mediul acvatic.

De ce se îngălbenesc textilele albe

Ai spălat rufele albe, le-ai călcat și le-ai așezat frumos în șifonier. Și vine vremea să scoți fața aceea de masă impecabilă care impresionează și cel mai pretențios musafir. Ori vrei să porți ia de la bunica la un eveniment special. Sau, și mai rău, ai nevoie de lenjeria de pat primită de la socrii veniți în vizită. Și, exact când ai mai mare nevoie, obiectele textile imaculate inițial au căpătat o tentă gălbuie sau pete maronii. Cum se poate așa ceva? Doar au stat în dulap! Ei bine, iată câteva cauze posibile:

1.Nu au fost clătite bine

Clătirea insuficientă poate cauza pătarea rufelor ulterior. Prea mult detergent poate afecta țesătura și îi deteriorează culoarea. Detergentul în sine poate îngălbeni materialul. Drept urmare, clătirea profundă ajută la îndepărtarea reziduurilor de detergent ce pot rămâne blocate în fibre. Căci acestea afectează și pielea, nu numai țesăturile. Când pielea intră în contact cu materiale îmbâcsite de detergenți și balsamuri, pot apărea iritații, eczeme și chiar dermatite de contact și alergii.

2.Au fost spălate „la grămadă'

Poate că nu ai avut răbdare să se adune mai multe rufe albe și le-ai băgat pe cele murdare la spălat laolaltă cu cele colorate. Te-ai gândit că nu au ce să pățească. Totuși, sensibile fiind, textilele albe preiau pigmenți de la celelalte rufe. Iar asta le afectează culoarea. Există șervețele speciale pentru mașina de spălat, de utilizat cu acest scop. Dacă, totuși ai observat că rufele albe nu sunt imaculate după spălarea „la grămadă', trebuie să le mai speli o dată imediat. Asta ca pigmentul captat să nu apuce să se usuce în țesătură.

3.Fibrele au oxidat

Când anumite chimicale cu care țesătura a intrat în contact sunt expuse la oxigen, are loc o reacție chimică. Și poate duce la formarea petelor gălbui. Petele de oxidare apar și când hainele nu sunt spălate corespunzător și sunt depozitate pe o perioadă îndelungată de timp. Așadar, înainte de a depozita textilele, trebuie să le igienizezi corespunzător. Astfel, scade riscul riscul ca anumite substanțe, inițial insesizabile, să pătrundă în fibre și să le păteze. În plus, trebuie să ai mare grijă ca țesăturile să fie perfect uscate înainte de a le băga în dulap. Altfel vor dezvolta mucegai și se vor deteriora și îngălbeni în timp.

4.Au stat depozitate timp îndelungat

Depozitarea pe termen lung, fără aerisire periodică, dăunează grav textilelor. Așa că e cazul să triezi și să lași la aerisit periodic toate obiectele textile din dulapuri. Hainele și celelalte obiecte se îngălbenesc și se pătează în spațiile de depozitare din diferite motive. Pot fi de vină umezeala în exces, mucegaiul, temperatura nepotrivită din interior sau oscilațiile mari de temperatură din casă.

5.Au fost călcate incorect

Dacă temperatura fierului de călcat nu este setată corespunzător materialului și tipului de țesătură, acesta poate îngălbeni hainele albe. Uneori sunt suficiente câteva secunde în plus pentru a se insista pe o cută și haina albă se poate păta. Setează temperatura optimă conform indicațiilor de pe etichetă. Și încearcă să calci obiectul respectiv cu ajutorul unei pânze deasupra care să îl protejeze.

6.Au fost tratate cu înălbitori

Tocmai soluțiile de înălbire pot cauza pătarea și îngălbenirea țesăturilor. Clorul este o substanță chimică foarte puternică. Folosit în exces și nediluat corect, poate îngălbeni țesăturile. Și le dă un aspect uzat, ponosit. În plus, afectează structura fibrelor și favorizează ruperea acestora. Pentru albirea rufelor îngălbenite mai vechi sau cu țesături delicate se recomandă curățarea profesională.

Cum să albești rufele fără să folosești înălbitor

Acestea fiind spuse, pare că ar trebui să renunțăm, pe cât posibil, la utiizarea frecventă a înălbitorilor. Fie că sunt pe bază de clor, fie cu particule de oxigen. Așadar, cum să albești rufele fără să folosești înălbitor? Iată câteva variante ajutătoare:

1.Apă oxigenată

O soluție eficientă pentru albirea rufelor îngălbenite o reprezintă combinația de apă oxigenată cu apă simplă. În această combinație se lasă la înmuiat hainele ce trebuie albite. După aceea, se spală la mașina de spălat împreună cu detergent și balsam.

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată poate fi folosit ca înălbitor pentru rufele albe. Se mai poate turna o jumătate de cană de apă oxigenată în compartimentul pentru detergent. Apoi, se spală rufele normal, folosind același program de spălare.

2.Zeamă de lămâie

Sucul de lămâie este o armă foarte puternică împotriva petelor galbene de pe haine și se poate utiliza în mai multe feluri. Se poate pune direct pe pată zeama de la lămâie, se lasă să acționeze câteva ore, după care se poate spăla la programul obișnuit. O altă modalitate este să adaugi sucul de la lămâie în cuva detergentului și să speli direct la mașină hainele compromise.

Sucul natural de lămâie înălbește și împrospătează hainele albe. Poți turna o jumătate de cană de suc de lămâie în compartimentul pentru detergent. Ca să scoți petele, pune la fiert, într-o oală, o lămâie tăiată felii. După 10 minute de fierbere, toarnă apa fierbinte peste rufele pătate. Lasă să stea așa să acționeze cam 3 ore. Apoi, se spală normal.

3.Bicarbonat de sodiu

Este știut faptul că bicarbonatul de sodiu are multiple întrebuințări în gospodărie. Se poate realiza o pastă din bicarbonat de sodiu și apă ce se aplică direct pe pete. Se lasă să acționeze câteva ore după care se scutură și spală în mod obișnuit. Acest procedeu este sigur pentru țesături și se poate repeta până când pata dispare în totalitate.

Se amestecă o jumătate de cană de bicarbonat cu detergentul de rufe. Se pune în compartimentul pentru detergent. Astfel, petele vor ieși cu ușurință și rufele vor fi mai moi și mai albe. În cazul petelor mai rezistente, se pune bicarbonat înmuiat cu apă direct pe pată. Se lasă câteva minute să acționeze, apoi se bagă direct la spălat.

4.Sare

Pentru pete mai serioase, se folosește sare amestecată cu suc de lămâie. Se stoarce o jumătate de lămâie peste pată, apoi se presară sare. Se lasă să acționeze peste noapte. A doua zi, se clătește cu apă rece și se spală la mașină, la ciclul de apă rece.

5.Detergent profesional

Nu toți detergenții sunt la fel de buni și nu toți se potrivesc tuturor tipurilor de țesături. Însă un detergent profesional este o variantă optimă pentru a curăța un spectru generos de materiale. Au o eficiență ridicată, fiind prima opțiune a specialiștilor din industria horeca. Important este să apelezi la furnizori de încredere.

Cum se curăță corect mașina de spălat

Acum că ai aflat cum să albești rufele fără să folosești înălbitor, e cazul să mai afli un truc. Și reziduurile din mașina de spălat pot duce, în timp, la pătarea și îngălbenirea rufelor albe. Așa că e important să știi cum se curăță mașina de spălat. Curățarea se face intern, igienizându-se cuva, ușa, tamburul și compartimentele de detergent. Extern, se igienizează furtunurile de alimentare si evacuare.

Pentru o curățare internă completă, ai nevoie de o soluție din bicarbonat de sodiu și apă în părți egale. Se amestecă o jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu cu apă, apoi se pune soluția obținută în compartimentul pentru detergent. Se pornește un ciclu de spălare. Se poate face și o soluție din bicarbonat de sodiu și oțet. Se amestecă o cană cu apă, două căni de oțet și un sfert de cană cu bicarbonat de sodiu. Soluția se pune tot în compartimentul pentru detergent. Aceasta înlătură și mirosurile neplăcute.

Ai grijă să fie curățate bine și garnitura din jurul cuvei, precum și sertarul pentru detergent și balsam. Căci aici se depun cele mai multe bacterii. Exteriorul mașinii se poate șterge cu aceeași soluție. Furtunurile se lasă la înmuiat în apă caldă și detergent lichid timp de aproximativ două ore. Apoi, se lasă să se usuce complet, înainte de a fi montate la loc.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: igienaphs.ro, theguardian.com

Citește și Cum să usuci rufele ușor iarna

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton