Cum alegi alimentele sănătoase pentru sărbătorile de iarnă. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut recomandări importante pentru români. Iată la ce trebuie să fie atente persoanele care cumpără alimente din piețe și târguri!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Pentru a evita problemele de sănătate cauzate de alimentele neconforme, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) le recomandă românilor să fie atenți la modul în care cumpără și depozitează produsele alimentare, în special cele de origine animală. Regulile de siguranță sunt esențiale pentru o masă de sărbători fără riscuri.
Citește și: Cum se păstrează morcovii pentru iarnă
Citește și: Cine sunt finaliștii MasterChef România. Trei concurenți luptă pentru premiul de 75.000 de euro
Cum alegi alimentele sănătoase pentru sărbătorile de iarnă
Specialiștii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au transmis un set de recomandări esențiale pentru românii care se pregătesc să-și facă aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă. Scopul acestor sfaturi este prevenirea problemelor de sănătate cauzate de alimentele neconforme sau de păstrarea necorespunzătoare a produselor de origine animală.
Consumatorii trebuie să fie atenți atât la momentul achiziției, cât și în timpul depozitării alimentelor. Produsele de origine animală, precum carnea, laptele, ouăle sau preparatele din pește, trebuie depozitate imediat în frigider, urmând strict instrucțiunile de pe etichete cu privire la temperatura de păstrare. Această măsură reduce riscul contaminării cu bacterii periculoase.
„Sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricție datorită Pestei Porcine Africane (PPA).
Examinarea cărnii pentru Trichinella spp.: Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei și 90 de lei + TVA.(…) Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancționată cu amenzi de până la 40.000 lei', au spus specialiștii ANSVA.
La ce trebuie să fie atente persoanele care cumpără alimente din piețe și târguri
Pentru cei care aleg să cumpere din piețe și târguri, ANSVSA recomandă verificarea prezenței vitrinelor frigorifice și a integrității ambalajelor.
De asemenea, produsele alimentare trebuie să fie corect etichetate, cu informații clare despre originea lor, condițiile de păstrare și termenul de valabilitate.
„ANSVSA îndeamnă cetățenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate și să respecte recomandările pentru siguranța alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare și pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor', au mai adăugat specialiștii.
O atenție deosebită trebuie acordată și cumpărăturilor online, care au devenit tot mai populare. ANSVSA îi sfătuiește pe consumatori să verifice cu atenție condițiile de livrare, transport și păstrare a produselor perisabile.
Este important ca vânzătorii să dețină autorizația sanitar-veterinară și să respecte normele de siguranță alimentară.
Sursa foto: Pixabay