Alimente benefice pentru ficat

.

Alimente benefice pentru ficat ar trebui să consumăm cu toții. Căci, din nefericire, România este lider european la numărul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat. Or, acestea pot fi prevenite. Iar hrana joacă un rol esențial. Așa că e cazul să cunoști care sunt acele alimente benefice pentru ficat.

România este lider european la numărul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat. 53 de persoane la suta de mii de locuitori își pierd viața. Iar hepatita cronică și ciroza hepatică sunt printre cele mai răspândite boli ale ficatului. Se estimează că aproximativ un milion de români sunt infectați cu virusul hepatitei C. Însă nu doar virusurile sunt de vină, ci și stilul nostru de viață, igiena și comportamentul alimentar. De aceea, e important să consumăm alimente benefice pentru ficat.

Ce ne îmbolnăvește ficatul

Ficatul este ca o uzină cu foc continuu. Este cel mai mare organ intern și singurul capabil să se regenereze. Rolul lui de filtrare a toxinelor rezultate în urma digestiei este extrem de greu. Mai ales dacă a suferit, în timp, leziuni repetate sau boli cronice. Ficatul se luptă cu metabolizarea grăsimilor în exces, cu diverse chimicale conținute de alimente. Dar și cu substanțele nocive pe care i le oferim cu bună știință. Deși știm că sunt toxice, precum alcoolul, tutunul, drogurile și chiar medicamentele luate la întâmplare, fie ele și „naturale'.

Prin urmare, nu numai marii consumatori de alcool pot ajunge la ciroză hepatică sau chiar la cancer. Obezitatea, diabetul zaharat, litiaza biliară, bolile autoimune, colesterolul mare, tuberculoza, insuficiența cardiacă cronică, chisturile hepatice sunt câteva dintre afecțiunile care pot avea drept urmare apariția cirozei. Și hepatita netratată corespunzător în copilărie poate evolua către ciroză.

Paracetamolul luat excesiv și anticoncepționalele creează, la rândul lor, o predispoziție către îmbolnăvirea ficatului. Acestora li se adaugă virusurile vinovate de apariția hepatitelor, fie inoculate in urma unor transfuzii de sânge înaintea anilor 90, fie după tratamente cu instrumentar nesteril, fie prin tatuaje sau piercing, fie după contacte sexuale neprotejate.

Virusurile se înmulțesc

În urmă cu mai bine de o jumătate de veac, profesorul Ștefan Nicolau spunea că literele alfabetului nu for fi destule pentru a denumi toate tipurile de virusuri hepatice. Deja 8 dintre ele sunt frecvente: A, B, C, D, E, G, TTV și SEN. Important de știut este că nu toate virusurile se transmit la fel. Unele se iau pe cale fecal-orală, în lipsa igienei elementare, altele prin sânge și contact sexual ori secreții.

Există șanse de vindecare, datorită tratamentelor de ultimă generație, însă totul ține de norocul celui infectat. În general, pacienții fie rămân purtători sănătoși, fie fac boala cronică sau mor. Virusul hepatitic B este de 100 de ori mai infectant decât HIV. Dacă la hepatitele A și C se poate vorbi despre vindecare 100%, virusul B e greu de ținut în frâu. De aceea, chiar și dacă te știi perfect în regulă, ar fi bine ca, o dată la 5 ani, să soliciți testarea HIV și pentru hepatitele B și C.

Atenție la ficatul gras!

Ficatul gras este o afecțiune pe care medicii o numesc steatoză hepatică. Și, chiar dacă nu dă semne importante, trebuie tratată corespunzător. Reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Când acestea declanșează inflamație, apare steato-hepatita. Se asociază frecvent cu obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemia și sindromul ovarelor polichistice. Din fericire, este o boală reversibilă în timp. Dar numai dacă pacientul își modifică stilul de viață complet și atinge o greutate corporală optimă prin dietă și exerciții fizice.

Boala ficatului gras non-alcoolic înseamnă un complex de afecţiuni hepatice, care nu au nicio legătură cu consumul excesiv de alcool. Este vorba despre steatoza hepatică, steatohepatita non-alcoolică și ciroza hepatică, cu potenţial evolutiv către cancerul dat de carcinomul hepatocelular. Aproape o treime din populație se confruntă cu astfel de probleme. Iar la baza lor se află așa-numitul sindrom metabolic, cauzat de obezitate, diabet de tip 2, rezistența la insulină, hipertensiune și dislipidemie. Toate sunt consecințe ale sedentarismului, alimentației necorespunzătoare, lipsei de somn odihnitor și ale stresului cotidian.

Cum aflăm diagnosticul

Oboseala continuă, lipsa poftei de mâncare, pierderea rapidă în greutate, starea generală proastă pot fi semne care să conducă și spre o afecțiune a ficatului. Iar când aceste simptome apar la persoanele cu burta mare, e cam grav. Căci, de obicei, ficatul gras este asociat cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute, un nivel ridicat al colesteroului rău. Când peste 10% din ficat are depuneri adipoase, crește riscul de a face ciroză și chiar cancer. La femei, sindromul ovarelor polichistice este un factor de risc pentru steatoza hepatică.

Un set complet de analize, efectuat periodic, nu strică. Iar vizita la gastroenterolog sau hepatolog ar trebui să facă parte din rutina de sănătate anuală a fiecăruia dintre noi. Mai ales dacă am suferit, la un moment dat, simptome alarmante precum icterul, oboseala extremă, sângerările gingivale, mâncărimile pielii.

Pe lângă ecografia abdominală și analize de sânge specifice, se mai recomandă FibroScan și sonoelastografia hepatică. Aceasta din urmă este o metodă de diagnostic neinvazivă, nedureroasă, ca o ecografie. Dar care permite evaluarea țesutului prin studierea elasticității sau a durității acestuia. Sonoelastografia hepatică este indicată cu precădere celor cu hepatite cronice și ciroze, dar și pentru caracterizarea formațiunilor tumorale de la nivelul ficatului.

Alimente benefice pentru ficat

Potrivit renumitului specialist Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic hepatolog-gastroenterolog în cadrul spitalului Fundeni din București, „Regimul alimentar nu vindecă bolile de ficat, dar protejează ficatul de toxine suplimentare. Și este un adjuvant important în tratamentul acestora. Dacă, în apariția sau evoluția unei boli de ficat, alimentația inadecvată a avut un rol important, regimul alimentar poate ameliora mult boala. Sau poate contribui la vindecare (de exemplu în bolile de ficat de cauză alcoolica). Dacă alimentația nu a avut rol în apariția unei boli de ficat (de exemplu în hepatita cronica virală), regimul alimentar nu vindeca boala de ficat. Dar este important, deoarece prin respectarea lui nu este suprasolicitată funcția de detoxifiere a ficatului.'

Acestea fiind spuse, ar trebui să știm care sunt acele alimente benefice pentru ficat. Iar dr. Dițoiu menționează că dieta este diferențiată, în funcție de boală și bolnav. Renunțarea la alcool este poate cel mai important pas. Dar, în general printre acele alimente benefice pentru ficat se numără:

-alimente bogate în glucide (dulciuri, făinoase etc.)

-proteine în cantități normale

-grăsimi în cantități moderate

-sare în cantități normale și fără sare în cirozele cu lichid

-lichide după recomandare.

Alimente benefice pentru ficat recomandate

Iată regimul cu alimente benefice pentru ficat recomandat de Dr. Alecse Valerian Dițoiu:

-Ciorbe și supe de carne de pui, vită, de legume neprăjite, de ovăz, de orez, griş, perișoare, găluște

-Sote-uri și piureuri de legume – fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, sfeclă, roşii, sub formă de salate sau pregătite fără ceapă ori rântaşuri şi cu unt sau ulei nefiert

-Cartofi natur, piure, copţi în coajă cu puţin unt sau ulei, cu brânză de vaci

-Carne friptă: pui, vită, iepure de casă, curcan, carne slabă, fără piele şi grăsime, pește slab alb, rasol simplu sau împănat cu legume, perișoare sau chiftele fierte, pește slab, fiert, rasol cu legume;

-Mezeluri: șuncă de Praga, cremvurști, parizer slab condimentat

-Peşte slab (şalău, ştiucă, biban);

-Grăsimi: unt, ulei de floarea soarelui sau de măsline neprăjit

-Ouă fierte moi (două/săptămână), albuș sub formă de omletă la abur sau sufleuri, omletă dietetică

-Sosuri fără grăsime prăjită, sos alb, de roșii sau de zarzavat

-Lapte şi lactate: lapte dulce slab cu cafea, lapte bătut, iaurt slab, kefir, brânză dulce de vaci, caș, urdă, telemea desărată

-Paste făinoase de orice fel

-Pâine: pâine veche de o zi, biscuiţi simpli (populari), chifle, mămăliguță

-Dulciuri şi prăjituri: pregătite cu puţine ouă şi foarte puţină grăsime, prăjituri uscate, prăjituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmeladă, plăcintă cu mere sau brânză dulce; gemuri, dulceţuri, miere

-Fructe crude, coapte la cuptor, compoturi, gem, jeleuri: mere, prune, citrice, fragi, căpşune, zmeură, pepene verde, struguri, smochine

-Băuturi: apă plată – preferabil, sucuri și siropuri de fructe sau legume

-Condimente: pătrunjel, mărar, leuștean, dafin, cimbru, chimen, țelină, lămâie

Ce să eviți și ce e interzis

Alimente de evitat

-Supe: supe grase de porc, rață, gâscă, afumături

-Ciorba de burtă, fasole, afumături, porc

-Legume: fasole și mazăre uscate, varză, vinete, roşii în cantităţi mari şi necojite, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, murăturile

-Carne: de porc, raţă, gâscă, vânat, carnea prăjită, carnea conservată prin afumare, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat, plămâni)

-Peşte gras (nisetru, cegă, somn, morun, sardele, heringi), icre de peşte, raci, fructe de mare, pește afumat, conserve de pește

-Grăsimi: untură, slănină, kaiser și similare

-Ouă – omletă, ochiuri prăjite, maioneză

-Lapte şi lactate: lapte gras, brânzeturi fermentate, smântână

-Pâine: caldă, pâine neagră, biscuiţi preparaţi cu grăsime sau cacao

-Dulciuri şi prăjituri: cu creme grase, pregătite cu ouă, cacao, frişcă ori grăsime, tort, îngheţată, ciocolată

-Fructe cu coajă și sâmburi – nuci, alune, migdale, măsline sărate

-Condimente: piper, hrean, boia, dafin, muştar, oţet

-Băuturi: cafea, carbogazoase (daca exista meteorism).

Alimente complet interzise

-Alcool sub orice formă (bere, vin, ţuică, etc.)

-Băuturi dulci indiferent de tip (pot da steatoză, adică încărcare grasă a ficatului, ce agravează o boală deja existentă)

-Ceaiuri neindicate de medic (există hepatită dată de ceaiuri!).

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: clinicahepatologie.wordpress.com,

Citește și Alimente care cresc colesterolul și trigliceridele

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton