Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi

.

Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi sunt tocmai cele care ne plac cel mai mult. Și, în loc să ne încarce cu energie, ne moleșesc imediat după ce le savurăm. De ce se întâmplă asta? Afli în cele ce urmează. Căci e important să știi cum să eviți acele alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi.

Sunt mulți cei care simt nevoia să tragă un pui de somn după o masă copioasă. Și nu ar fi nimic anormal în asta. Căci poate fi o consecință firească a ritmului personal în procesele de digestie și de somn. Însă, de cele mai multe ori, se întâmplă pentru că au mâncat alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi. Contează și cantitatea de mâncare, desigur, precum și ora la care ne-am hrănit.

De ce ne ia somnul după ce mâncăm

Totuși, starea de oboseală, scăderea nivelului de energie după masă au un nume. Specialiștii numesc acest fenomen somnolență postprandială. Și există mai multe teorii referitoare la cauzele care o produc. Iar printre acestea se numără și unele alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi.

De altfel, să te simți obosit după masă sau să nu te mai poți concentra sunt stări aparent normale. Și nu ar trebui să fie motive de îngrijorare. Căci te poți simți obosit după o masă în funcție de ce, când și cât de mult ai mâncat. Or, scopul hranei este de a ne oferi energia de care avem nevoie, nu de a ne-o fura. De aceea, e important să știi care sunt acele alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi.

O alimentație sănătoasă ar trebui să ne ajute tocmai să înlăturăm starea de oboseală și să ne furnizeze energie. Or, există alimente care, deși sunt benefice pentru organism, pot să favorizeze oboseala când nici nu te aștepți. Mesele copioase, bogate în grăsimi și carbohidrați suprasolicită sistemul digestiv. Și ne scad nivelul de energie.

Unii cercetători susțin că răspunsul organismului cu oboseală după masă ar fi cauzat de excesul de serotonină produs de consumul de mâncare. Și asta pentru că un aminoacid, numit triptofan și prezent în alimentele bogate în proteine, ajută la producția de serotonină. Or, serotonina joacă un rol important în reglarea ciclurilor de somn. Pe de altă parte, carbohidrații ajută organismul să absoarbă triptofanul. Drept urmare, o masă bogată în proteine, grăsimi și carbohidrați laolaltă poate cauza somnolență.

Când să mergi la medic

Ficatul este ca o uzină cu foc continuu. Și numai de noi depinde starea lui perfectă de funcționare. Însă „ficatul gras' e consecința nesăbuinței, de multe ori. Rolul lui de filtrare a toxinelor în urma digestiei este extrem de greu. Ficatul se luptă cu metabolizarea grăsimilor în exces, cu diverse chimicale din alimente. Dar și cu substanțele nocive pe care i le oferim cu bună știință.

Oboseala continuă, lipsa poftei de mâncare, pierderea rapidă în greutate, starea generală proastă pot fi semne care să conducă și spre o afecțiune a ficatului suprasolicitat. Iar când apar la persoanele cu burta mare, e cam grav. Steatoza hepatică este o boală a omului modern, determinată de modificarea alimentației, de stilul de viață sedentar și de creșterea incidenței bolii diabetice.

Ceea ce numim „ficat gras' reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Se asociază frecvent cu obezitatea, diabetul, dislipidemia și sindromul ovarelor polichistice. Este o boală reversibilă în timp. Însă doar dacă îți modifici stilul de viață. În cazul pacienților obezi, scăderea în greutate va avea un efect benefic și asupra gradului de steatoză.

Prea multe grăsimi, proteine și dulciuri laolaltă pun la încercare vezica biliară, oricât de în formă ar fi ea. Iar starea de oboseală după masă, însoțită de durere în partea dreaptă a abdomenului, de durere de cap, greață pot fi semne ale fierii deranjate de meniul primit.

Și pancreasul are de suferit. I se mai spune „organ ascuns', căci e pitit bine, sub ficat, între stomac și coloana vertebrală. Însă, „din umbră', conduce o serie de acțiuni extrem de importante pentru buna funcționare a organismului.

Cea mai cunoscută dintre funcțiile sale este aceea de a produce insulina, substanța absolut necesară reglării nivelului zahărului din sânge. Celelalte sucuri și enzime produse de el au rolul de a digera grăsimile, proteinele și carbohidrații, ca să poată fi absorbite ușor de către intestine. Prin urmare, nu trebuie ignorat căci, așa ascuns cum e, nici nu dă semne că suferă decât atunci când bolile lui sunt în stadii avansate.

În plus, mai există și intoleranțe sau alergii alimentare sau afecțiuni, precum boala celiacă, anemia și diabetul, care determină stare de somnolență accentuată după masă.

Așadar, starea de oboseală și de somolență după masă ar trebui să te trimită la medic dacă se extinde pe o perioadă îndelungată. Căci, în afară de alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi, pot exista și alți factori responsabili.

Grupe de alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi

Când s-au eliminat celelalte cauze posibile ale somnolenței postprandiale, e cazul să verifici dacă ai des în meniu alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi. Culmea, unele dintre ele se numără printre cele mai sănătoase. Totuși, în general, somnolența apare după mesele copioase. Adesea, un prânz bogat ne împinge la somn. Și asta pentru că provocăm o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Ceea ce duce la scăderea ulterioară a nivelului de energie. Iar dacă masa e stropită și cu ceva alcool, e clar că organismul își cere drepturile.

Dr. Uma Naidoo, de la Harvard Medical School, psihiatru și specialist în nutriție și afecțiuni ale creierului, a explicat care sunt tipurile de alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi. Ba mai mult, consideră că acestea nu provoacă numai oboseală ci și stres. Căci au un impact deosebit asupra creierului și a stării generale de bine a organismului.

„Când există inflamație la nivelul intestinului, organismul și creierul beneficiază de o doză scăzută de energie. Și asta pentru că inflamația acționează ca un întrerupător al procesului chimic care produce energia. Iar rezultatul constă nu numai în nivelul redus de energie, ci și în creșterea producției de radicali liberi care deteriorează țesutul cerebral.', spune Dr. Naidoo.

Prin urmare, înțelegând care sunt acele alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi, vei reuși să profiți la maximum de hrana zilnică. Și trebuie să identifici grupele de alimente care contribuie la inflamația cronică a intestinului și a creierului. Potrivit Dr. Uma Naidoo, iată care sunt tipurile de alimente care cauzează oboseală și stres:

1.Alimente procesate

Consumul de alimente procesate, precum produsele de patiserie și sucurile acide, pline de zaharuri rafinate, inundă creierul cu glucoză. Asta duce la inflamarea constantă a creierului. Drept urmare, apare starea de oboseală și, ulterior, chiar deperesia.

În locul acestor alimente, specialista recomandă consumul de alimente bogate în elemente nutritive. Sunt de preferat legumele și fructele proaspete, precum și proteinele provenite din alimente organice, de la animale crescute sustenabil.

2.Uleiuri din semințe procesate industrial

Evoluția tehnologiei a permis producția unor uleiuri ieftine pentru consum. Uleiurile de porumb, de floarea soarelui, de palmier, de soia sau de struguri sunt la îndemâna oricui. Totuși, prin ultraprocesare, aceste uleiuri sunt extrem de bogate în acizi grași inflamatorii de tip omega-6. Și pierd din acizii antiinflamatori omega-3, atât de benefici pentru sănătatea creierului și nu numai.

S-a demonstrat științific că persoanele care consumă alimente bogate în omega-6 au un risc mai mare de a dezvolta depresie față de cele care au o dietă bogată în omega-3. Așadar, utilizarea la gătit a uleiurilor extravirgine, presate la rece, din măsline sau avocado este o alternativă sănătoasă.

3. Zaharurile rafinate

După cum deja bine știm, zahărul nu e prezent numai în dulciurile care ne plac atât de mult. Și nu mai suntem surprinși că se găsește în sosuri, mezeluri, pâine și chiar în delicioșii cartofi prăjiți. Zahărul rafinat adăugat exacerbează inflamația și copleșește organismul. Acest proces duce la sporirea anxietății și la fluctuații ale stărilor emoționale.

Dat fiind că zahărul dă dependență cu cât vom încerca să îl excludem, cu atât ne va determina organismul să îl ceară. E greu să renunțăm la zahăr dar nu imposibil. Îl putem obține din alimentele naturale, integrale, neprocesate. O mână de afine sau un pic de ciocolată neagră pot potoli pofta de moment.

4.Prăjelile

Șnițele, chiftele, gogoși, plăcințele, pește sau pui pane, tempura, cartofi prăjiți… Deja ți-a lăsat gura apă, nu-i așa? Ei bine, acestea ar trebui să se afle în meniu doar ocazional. Or, din nefericire, le consumăm chiar și de mai multe ori pe zi. Cine-ar fi crezut că astfel de alimente consumate zilnic pot duce la depresie? Și sunt printre principalele alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi.

Se pare că prăjelile sunt principalele vinovate pentru distrugerea stării bune de spirit dar și a sănătății în general. Și asta pentru că, de obicei, sunt prăjite în uleiuri nesănătoase. Grăsimile hidrogenate sunt des folosite, pentru că sunt ieftine și rezistă la temperaturi ridicate mai mult timp.

5.Îndulcitorii artificiali

Înlocuitorii zahărului au câștigat teren în ultimii ani. Și asta pentru că se pretind a fi „aliați' în alimentația sănătoasă sau în pierderea kilogramelor în exces. Or, îndulcitorii nu fac decât să ne amăgească simțurile și să ne distrugă sănătatea. Există un studiu care a demonstrat că persoanele care consumă îndulcitori artificiali, cu precădere în băuturi răcoritoare dietetice, suferă de depresie într-un procent mult mai mare. Ba mai mult, s-a demonstrat că aceștia afectează și creierul, alterând puterea de concentrare a neurotransmițătorilor care reglează starea de spirit.

Alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi

Te-ai întrebat vreodată de ce te ia somnul după o porție de paste, după o pizza sau după un hamburger impunător? Ei bine, consumul excesiv de carbohidrați procesați duce la somnolența postprandială. De ce? În mod normal, în urma consumului de carbohidrați, glucidele din mâncare ajung în sânge și cresc nivelul glicemiei.

Acest răspuns hormonal este ceea ce ne ține în viață datorită eliberări de insulină. Căci insulina preia excesul de zaharuri din celule și îl transformă în energie. Însă, excesul de carbohidrați nu face decât să distrugă acest proces. Drept urmare, carbohidrații din legume, cereale integrale și fructe trebuie să-i înlocuiască pe cei din surse procesate într-o alimentație sănătoasă.

Pe de altă parte, nici o dietă fără carbohidrați nu e bună. Căci și în acest caz putem resimți oboseală după masă și în rest. Creierul are nevoie de o combinație de minerale, vitamine și alte elemente nutritive pentru a ajuta la producerea de energie. Iar alimentele bogate în melatonină, magneziu, triptofan, potasiu și magneziu sunt principalii vinovați pentru nivelul scăzut de energie în timpul zilei.

Iată care sunt acele sănătoase alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi:

Ovăzul

Această cereală conține melatonină și este bogată în triptofan. Drept urmare, e absolut firesc ca, după o porție de terci consumată dimineața, să te simți epuizat după-amiaza.

Bananele

Sunt bogate în potasiu și magneziu. Când aceste minerale ajung în organism, pot duce la moleșeală, la o relaxare musculară. În plus, reglează nivelurile de melatonină și calmează sistemul nervos. Așadar, pot da stare de somnolență.

Cireșele

Sunt printre cele mai bogate în melatonină. Ba chiar s-a demonstrat că extractul de cireșe în suplimente ajută la reglarea somnului și combate insomniile.

Peștele gras

Foarte recomandați în alimentația sănătoasă, peștii grași sunt bogați în vitamina D și în acizi omega-3. Somonul, în special, conține mult potasiu, calciu și magneziu. Drept urmare, ajută la producția de serotonină în organism și dă somnolență după masă.

Carnea de curcan

Recomandată în detrimentul altor tipuri de carne, aceasta este un adevărat somnifer după ce este consumată. Și asta pentru că are peste 200 mg de triptofan într-o singură porție.

Migdalele

Incredibil, dar adevărat! Contribuie la secreția de melatonină și sunt bogate în magneziu, combinație ideală pentru a da somnolență.

Nucile

Pe lângă faptul că au conținut bogat de melatonină, mai au și omega-3.

Semințele de dovleac

Chiar dacă mențin sănătatea inimii, pielii și unghiilor, semințele de dovleac sunt foarte bogate în magneziu. De aceea te pot face să simți prea multă relaxare. Iar starea de somnolență poate să intervină foarte rapid. Ca să nu te apuce somnul când de fapt nu ai nevoie, încearcă să limitezi consumul de semințe în mijlocul zilei.

Laptele

Un pahar cu lapte călduț înainte de culcare face minuni pentru somnul odihnitor. Nu și în timpul zilei, însă. Atunci avem nevoie de energie. Compușii laptelui conțin melatonină și triptofan.

Pâinea albă

Aceasta face parte din categoria carbohidraților cu indice glicemic ridicat. Indicele glicemic se referă la viteza cu care carbohidrații ajung în sânge și influențează nivelul de zahăr din corp. Pentru că nu conține suficiente fibre, ea se va asimila ușor. Și nici nu va lăsa răgazul de a fi utilizată pentru a obține energie.

Pastele

Dacă sunt integrale, atunci sunt de ajutor. Dar pastele obișnuite au și ele un indice glicemic ridicat. De aceea, probabilitatea de a simți oboseală după ce ai mâncat paste din făină albă este ridicată.

Iaurtul degresat

Deși fără grăsimi multe, poate să conțină foarte mult zahăr, dar și conservați periculoși. Așa că devine un stimulent pentru fluctuațiile bruște de zahăr din organism. Odată ce se ajunge la așa ceva, stările de oboseală accentuată sunt inevitabile.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: cnbc.com, medicalnewstoday.com, healthycell.com

Citește și Top 5 alimente care ameliorează starea de anxietate

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton