Pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a făcut câtea recomandări în legătură cu alimentele din comerț. Deși unele produse sunt prezentate ca fiind de post, în realitate, pot conține ingrediente de origine animală, motiv pentru care consumatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție etichetele.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Șeful ANPC a subliniat importanța informării corecte și a cumpărăturilor responsabile, recomandând evitarea produselor fără etichetă clară sau cu ingrediente suspecte. Este valabil și pentru produsele de post, mai ales că tendința consumatorilor este de a avea încredere în etichetă, fără a verifica în detaliu lista ingredientelor.
Cumpărați produse doar din locuri autorizate
Cristian Popescu Piedone insistă asupra cumpărării produselor exclusiv din surse autorizate. Alimentele vândute în piețe neautorizate sau de comercianți ambulanți pot fi păstrate în condiții improprii, ceea ce le poate transforma într-un risc pentru sănătate.
„Cumpărați din locuri autorizate – produsele din surse nesigure pot fi depozitate necorespunzător și pot afecta sănătatea', avertizează șeful ANPC.
Consumatorii sunt sfătuiți să verifice întotdeauna lista ingredientelor pentru produsele care sunt etichetate ca fiind de post. Deși sunt prezentate ca fiind 100% vegane, unele alimente pot conține urme de lapte praf, zer sau ou.
„Fiți atenți la denumiri înșelătoare! Unele produse etichetate „de post' pot conține ingrediente de origine animală. Citiți cu atenție lista ingredientelor pentru a evita surprizele!', a transmis acesta.
Exemple de alimente de post care conțineau ingrediente de origine animală
Controalele realizate de ANPC au scos la iveală numeroase produse vândute ca fiind „de post', dar care, în realitate, conțineau ingrediente de origine animală.
Printre neregulile descoperite de ANPC se numără cozonaci „de post' care conțineau ouă, maioneză vegetală cu gălbenuș de ou, pizza „de post' ce avea în compoziție cazeină din lapte, precum și produse vegetale etichetate „fără colesterol', deși, în mod natural, niciun produs de origine vegetală nu conține colesterol.
„Vom monitoriza îndeaproape activitatea comercială pe toată perioada postului și vom preleva probe aleatorii din magazinele de specialitate', a declarat Cristian Popescu Piedone.
Citește și: Tuberculoza, în scădere: mortalitatea, redusă cu 69%, dar România rămâne lider în UE la numărul de cazuri
Citește și: Buna Vestire, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci astăzi, pe 25 martie
Citește și: Ce este codul IBAN și unde îl găsești
Citește și: Ce beneficii au semințele de chia pentru organism. De e bine să le consumi când îți dorești să slăbești
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/001-cover-4-17.jpg)
Alte aspecte de avut în vedere pentru siguranța consumatorilor
Pentru a preveni riscurile pentru sănătate, consumatorii trebuie să fie atenți la data de expirare a alimentelor, deoarece unele magazine pot comercializa produse cu termenul de valabilitate modificat sau deja depășit. De asemenea, condițiile inadecvate de depozitare pot compromite siguranța acestora.
„Citiți cu atenție etichetele și asigurați-vă că produsele sunt 100% vegetale, fără ingrediente ascunse precum lapte praf, zer sau ou. Fiți vigilenți și faceți alegeri informate!', avertizează șeful ANPC.
Sursa foto: Freepik