Alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași

Alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași sunt destule. Însă există și alți factori de care depinde acumularea kilogramelor în exces. Nutriționiștii au păreri împărțite referitoare la masa de seară. Iar fiecare dintre noi are propriul metabolism, un program de urmat, un buget propriu. Așadar, care sunt acele alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași?

Un proverb indian spune „să mănânci dimineața singur, la prânz cu prietenii și seara cu dușmanii'. Și e lesne de înțeles tâlcul acestuia. Căci multă vreme a fost ridicat în slăvi micul dejun ca fiind cea mai importantă masă a zilei. Iar despre cină s-au zis numai vorbe rele. Mai ales dacă se punea problema eliminării surplusului de kilograme. Or, în zilele noastre, lucrurile nu mai stau la fel. Așadar, care sunt acele alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași?

Cina dăunează grav siluetei?

Suntem mult mai sedentari, avem un program haotic, ne culcăm la ore târzii. Drept urmare, și alimentația s-a schimbat simțitor. Iar seara, parcă mai mult ca oricând, simțim nevoia să mâncăm. Mult și bun. Dar nu doar cantitatea dictează forma siluetei, ci și ceea ce punem în farfurie. Conținutul farfuriei la cină influențează mult funcționarea organismului care tocmai se pregătește să depoziteze grăsimi peste noapte. Și parcă ne face în ciudă.

Pe de altă parte, specialiștii nu sunt toți împotriva cinelor. Și chiar nu sunt de acord cu renunțarea la cină în cadrul curelor de slăbire. Dimpotrivă, consideră masa de seară o recompensă binevenită, atât pentru trup cât și pentru suflet. Dr. Mihaela Bilic, specialist în boli de nutriție și diabet susține că cina perfectă „depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor'.

Când vine vorba despre alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași, Dr. Bilic spune să „nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește'. Și oferă variante pentru farfuria perfectă la masa de seară:

Meniu echilibrat

În cazul unui meniu echilibrat, farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel:

  • 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză);
  • 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte);
  • 1/3 este rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.

Pentru slăbit

Dacă vrem să slăbim, menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi! Fiecare gram are 9 cal. Deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.

Pentru somn odihnitor

Dacă vrem să dormim bine, o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile, tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert, orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.

Pentru copii și sportivi

În aceste situații, împărțirea farfuriei se schimbă. Produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi.

Alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași

Că tot ne-am lămurit că avem voie să mâncăm seara fără să ne simțim vinovați, e important să știi și care sunt acele alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași. Știm cu toții că dulciurile, grăsimile, brânzeturile grase, produsele de patiserie și de fast-food îngrașă. Mai mult decât atât, îngreunează digestia și ne strică somnul. Așa că oricare mâncare inclusă în aceste categorii se numără printre alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași și să dormi bine.

Carbohidrații simpli, deși conținuți de preparate delicioase, nu au valoare nutrițională. Dimpotrivă, au indice glicemic mare, calorii multe, determină prezența unei cantități ridicate de glucoză în sânge. Și sunt principalii vinovați pentru apariția „colăceilor' din talie. Căci, seara, zahărul din alimente nu mai este folosit pentru producerea energiei, ci rămâne depozitat sub formă de grăsime. Drept urmare, dacă te interesează care sunt acele alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași, citește mai departe.

Băuturi dulci

Deși ai putea crede că nu au cum să-ți facă rău, sucurile acidulate și cele din fructe, fie ele și fără zahăr, sunt inamicii siluetei. Ba chiar cresc pofta de mâncare, deși unii spun că ar ține de foame. Cel mai bine este să bei apă sau lapte dacă îți face bine. Deși în timpul zilei mai bine mănânci un fruct decât să bei un pahar de suc, seara renunță la ambele variante.

Produse de patiserie și cofetărie

Foiitajele, plăcintele, prăjiturile și alte aluaturi conțin zaharuri și grăsimi. Printre zaharuruile din produsele de patiserie se află și fructoza. Or, un studiu din 2021 arată că fructoza reduce senzația de sațietate și sporește dorința de a mânca mai mult. Pe de altă parte, grăsimile trans din produsele de patiserie și cofetărie cresc riscul de obezitate, dar și de afecțiuni cardiovasculare.

Prăjeli

Da, nimic nu e mai bun ca o porție de cartofi prăjiți sau chiar mai multe. Orice aliment prăjit în baie de ulei are o savoare aparte. Dar se încadrează perfect printre alimente pe care să le eviți la cină ca să nu te îngrași. Oricât ar fi de gustoase, au o sumedenie de calorii și grăsimi complet nesănătoase. În plus, pentru că nu conțin deloc fibre ori proteine, cartofii prăjiți nici nu țin de foame prea mult. Așa că vei simți nevoia să mănânci încontinuu. O porție de legume proaspete sau cel mult la grătar, fără sosuri adăugate, poate fi o alternativă ideală.

„Cronțănele'

Chipsurile, sărățelele, pufuleții, sticksurile și toate cele ca ele creează dependență. Cu cât mănânci din ele cu atât ai mai mânca. De obicei, le savurezi la televizor și pierzi șirul. Nici nu îți dai seama când ai terminat o pungă. Or, sunt pline de calorii și grăsimi, la fel ca și produsele de patiserie. Faptul că sunt uscate și par mici și puține nu înseamnă că nu sunt adevărate bombe calorice. În plus, vin și cu o doză consistentă de sare și zaharuri. Dacă simți nevoia să ronțăi ceva, mai bine ia un morcov sau o tijă de țelină. Și o mână de nuci ar putea fi mai potrivită.

Pâine albă, paste, orez alb

Le-am menționat împreună pentru că toate au același efect asupra organismului. Mai ales când sunt consumate seara. În general, pâinea albă și pastele sunt făcute din făinuri rafinate, bogate în calorii și carbohidrați, dar sărace în fibre, proteine și elemente nutritive.

La fel este și orezul alb. De aceea, se recomandă variantele din cereale integrale, dacă e neapărat neecesar să alegi așa ceva la cină. Produsele integrale conțin multe fibre și nutrienți, oferind senzația rapidă de sațietate și menținând-o mai mult timp. În plus, ajută tranzitul intestinal.

Un studiu din 2016 a scos la iveală o legătură între consumul de orez alb și apariția obezității la adolescentele iraniene. Căci orezul alb are și un indice glicemic ridicat. Orezul brun sau integral, quinoa și conopida sunt alternative mult mai sănătoase. În plus, fiind bogate în fibre, umplu stomacul și țin mai mult timp de foame.

Batoane proteice și energizante

Deși se laudă că ar fi bogate în fibre și proteine, unele batoane conțin uneori choar mai mult zahăr decât acadelele. Mai bine mănânci un ou fiert tare sau un iaurt în locul lor.

Fructe de orice fel

Deși fructele sunt adevărate bombe de nutrienți, pline de fibre, vitamine și cu un conținut caloric nu foarte mare, seara nu au ce să caute în meniu. Și cu atât mai mult dacă sunt deshidratate sau confiate. E drept că sunt o alternativă mai bună decât dulciurile sau produsele de patiserie, dar tot îngrașă. Ba mai mult, contribuie în timp la apariția steatozei hepatice, cunoscută în popor drept „ficat gras'.

Glucidele rapide din compoziția fructelor se transformă în țesut adipos de rezervă. Totuși, se recomandă consumul unei banane. Conține magneziu, care induce starea de somnolență, și triptofan, pe care corpul îl sintetizează în melatonină și serotonină. Drept urmare, somnul vine mai repede.

Băuturi alcoolice

Când să te răsfeți cu un pahar dacă nu seara, înainte de culcare, după o zi de muncă istovitoare? Ei bine lasă-l pe altă dată! Când ai scăpat de kilogramele în plus și îți permiți luxul acesta ocazional. Seara, băuturile alcoolice nu doar îngrașă și fac burta mare, ci afectează și ficatul.

Ce să mănânci seara fără frică

În principiu, poți mânca orice, dar în cantități mici. Dacă se poate, ia cina măcar cu două ore înainte de culcare. Și asta pentru ca organismul să aibă timp să digere ceea ce tocmai i-ai dat. Lactatele precum iaurturile slabe, brânza de vaci slabă, peștele și fructele de mare, legumele, în special cele verzi, carne de pui sau curcan, cereale integrale, paste din făină integrală, ouă, mâncăruri pe bază de soia se numără printre alimentele recomandate pentru cină.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: MedicalNewsToday,

Citește și Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton